Monthly Archives: June 2016

Brownie (gluten-zuivel- suikervrij)

Bijna iedereen; especially the ladies, vindt een vorm van chocolade lekker!

Als je de behoefte op voelt komen wil je zo snel mogelijk een stukje chocolade, taart, bonbon of brownie. Zelf eet ik bijna iedere dag wel een stukje pure chocolade, omdat ik dat erg lekker vindt na een warme maaltijd samen met een mok thee. Op dit blog staat al een reeks aan recepten met chocolade zoals bijvoorbeeld de suikervrije chocolade chia balletjes, de chocolade mousse, de havermout met blauwe bessen en chocolade, de chocolade cashew chia pudding of de cacao truffels met sinaasappel. Allemaal zo lekker, probeer ze maar eens een keer!

picture

Magnesium

Veel vrouwen snakken naar chocolade rond hun menstruatie periode en sommige mensen zijn gewoonweg ‘bijna’ verslaafd aan chocolade. Dit soort ‘verslavingen’ hebben een heel fysieke reden. Het is in feite een seintje van het lichaam dat het behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Je lichaam heeft in dit geval behoefte aan magnesium. Magnesium helpt het metabolische systeem van je lichaam je energie te geven. Magnesium ondersteunt het immuunsysteem, houdt het zenuwstelsel in balans en is goed voor de botten. Wanneer voel je een tekort aan magnesium? Als je snel vermoeid bent, lusteloos, last van slapeloosheid, hoofdpijn, kramp in je spieren, nerveus zijn, snel geïrriteerd of bij angsten.

Voeding dat magnesium bevat is o.a; groene bladgroente, noten, zaden, peulvruchten, specerijen, avocado, bananen, zeewier, koriander, salie en rauwe chocola.

brownies  brownies

Chocolat

Het effect van chocolade zou ongeveer hetzelfde zijn als wanneer je verliefd bent. Cacao bevat een stofje, verwant aan cafeïne, dat een opwekkend en ontspannend effect heeft en waar je een gevoel van vreugde van krijgt. Het verhoogt je libido en geeft energie.

Kennen jullie de film Chocolat, een feelgood film waar chocolade (en Johnny Depp!!) een hoofdrol speelt. Het vertelt het verhaal van de jonge moeder Vianne Rocher die met haar dochter Anouk aankomt in het fictieve Franse dorpje Lansquenet-sous-Tannes. Daar opent zij de kleine chocolaterie La Céleste Praline. Viannes chocolade verandert door haar magie het leven van de dorpelingen. Bron -wikipedia

Deze brownies zijn gemaakt van kokosmeel, dit meel vind is een uitdaging om mee te bakken. Kokosmeel bevat veel vezels en neemt veel vocht op. In baksels is dus altijd extra vocht (ei, melk of water) nodig, zodat het gebak niet snel te droog wordt.

Om de brownies te maken heb je een bakvorm nodig, die een doorsnede van ongeveer 20/25 cm heeft. Van de brownies kunnen 9 stukjes worden gesneden.

Ingrediënten

* 1/2 cup kokosmeel

* 1/2 cup rauwe cacao

* 1/3 ahornsiroop

* 1/3 cup kokosolie

* 4 eieren

* snuf zeezout

Optionele toevoeging

* 1/4 cup cacaonibs of kleine stukjes pure chocolade

Methode

Verwarm de oven op 180 graden.  Vet een brownievorm in met wat olie of bekleed deze met bakpapier. Smelt de kokosolie au bain marie. Klop de eieren luchtig en voeg daarna de kokosolie en ahornsiroop toe. Meng het kokosmeel en de cacaopoeder door het eimengsel. De cacanibs of stukjes pure chocolade zijn hier erg lekker doorheen. Giet het mengsel in de vorm en verdeel gelijkmatig over de bodem.Bak gedurende ongeveer 20 minuten ( niet langer anders wordt het droog) in de voorverwarmde oven. De brownie mag een beetje kleverig zijn, als het uit de oven komt.

Topping

* 1 el cacaopoeder

* 1 tl kaneelpoeder

* 1/4 tl vanille (poeder)

Meng deze poeders tot een samen en maak gebruik van een zeefje om dit als topping over de brownies te strooien.

 

 

 

 

 

Tijgernoten melk & pap (zuivel-gluten en suikervrij)

Wat een grappige naam voor een pap, tijgernoten als basis voor dit lekkere ontbijt. Vroeger kreeg ik brinta met banaan, dat vond ik wel oké, maar het was niet favoriet. Trouwens was, en is brood ook nog steeds niet iets wat ik graag eet, liever drink ik een smoothie, eet een bakje yoghurt met fruit of granola, een boekweit porridge, chiapudding, of een havermoutontbijt. Deze van nature zoete pap, is nu ook een variant om de dag mee te beginnen, of bij de koffie rond de klok van tien.

Aardamandelen/ tijgernoten/ chufa

De chufa (uitgesproken als choefah) wordt ook wel tijgernoot of aardamandel genoemd. Het heeft dezelfde maat als een hazelnoot en de smaak van een kastanje. Het is echter geen noot maar een knolgewas! De chufa bestaat al miljoenen jaren en maakte tot 80% deel uit van het dieet van onze verre voorouders. De Egyptenaren maakte er al broden van en het is al eeuwen een traditioneel voedsel in Spanje en in Afrika.

Chufa’s groeien van april t/m september, de planten worden gedroogd in september of oktober en de oogst is van december t/m februari. Na de oogst worden de chufa’s gewassen om ze te ontdoen van steentjes en zand. Na het reinigen worden ze gedurende 3 maanden gedroogd. De temperatuur en vochtigheid worden goed in de gaten gehouden en de chufa’s worden dagelijks omgeschept. In deze periode wordt een gedeelte van het zetmeel omgezet in suikers. bron- Chufa Nederland

tijgernoten pap  tg melk

Eerst maakte ik een melk van de tijgernoten om deze vervolgens te gebruiken in de pap. Een melk op plantaardige basis is echt lekker, de hennepmelk krijgt concurrentie, want een aantal keren per week wordt deze gemaakt hier, als basis van een eiwitrijke smoothie.

Gezondheidsvoordelen

Het hoge gehalte aan vezels zorgt ervoor dat je snel verzadigd bent. Veel van de vezels zijn onoplosbaar (resistent zetmeel) en werken als een ‘prebiotica’, een voedingsbodem voor goede bacteriën. De chufa is rijk aan eiwitten, is een goed alternatief voor vlees. Het meel is rijk aan omega 9 en daardoor erg goed bestand tegen verhitting, perfect om mee te bakken. De melk bevat veel calcium, vitamine C en E. De vitamine E in combinatie met het ook in de chufa aanwezige oliezuur, kan een positieve invloed hebben op hart- en vaatziektes. De chufa is rijk aan magnesium en kalium, beide belangrijk voor veel processen in het lichaam. Bron- Chufa Nederland

tg melk  tijgernoten pap

Ingrediënten tijgernotenmelk

* 1 cup tijgernoten ( geweekt)

* 3 tot 4 cups water

* snufje zeezout

Methode

Week de tijgernoten tenminste 1 nachtje in water. Spoel de volgende dag de tijgernoten in een zeefje. Doe de tijgernoten met het water en zeezout in de blender. Blend enkele minuten tot er een romige melk ontstaat. Neem een kaasdoek en een glazen kom, leg de kaasdoek over de kom en laat de tijgernotenmelk door de theedoek gaan. Knijp de kaasdoek goed uit, met het overgebleven pulp kan je eventueel nog koekjes maken. Schenk de tijgernotenmelk met behulp van een trechter in een melkfles en zet deze in de koelkast.

————————–

Ingrediënten tijgernoten pap

* 1/2 cup tijgernotenmelk

* 1/2 cup tijgernotenmeel

* 1 tl kokosolie

* snuf vanille ( vers van de peul)

* 1 banaan

Methode

Prak de banaan fijn en schenk de tijgernotenmelk hierbij. Het geheel kan ook met een staafmixer worden gemengd. Het tijgernotenmeel en vanille kan er bij gedaan worden. Roer even goed door. Neem een flinke theelepel kokosolie en doe dit in een steelpan. Het mengsel kan nu in de steelpan gedaan worden en laat het even tot een kookpunt komen, daarna meteen uit zetten. Indien je het geheel te dik vindt, doe er dan wat water bij naar wens. De pap is klaar, als topping is het lekker om er kokossnippers  overheen te strooien, of een extra banaan en hazelnootjes ( of fijngehakte chufa’s!).

 

 

 

Top 10 plantaardige proteïne

Als vegetariër, die af en toe de teugels laat vieren, maar nooit vlees zal eten, is het best lastig om aan voldoende eiwitten te komen. Althans, dat is wat men denkt en dacht vaak. Er is een scala aan plantaardige voeding die een goede bron zijn van proteïne. Hieronder staat een top 10 van plantaardige bronnen, die mijn voorkeur hebben en die veelal dagelijks in mijn eetpatroon verwerkt zijn.

Mijn man en ik sporten geregeld en de trainingen zijn best intensief die we volgen, daardoor hebben we ook flink wat proteïne nodig om de spieren weer te herstellen. Vaak maak ik na een training een smoothie gevuld met o.a hennepzaad en proteïnepoeder. Er volgt in mijn geval, meestal ook nog een quinoa ontbijt, deze is met gekookte quinoa, kokosolie, macapoeder, banaan en een topping van noten.

Eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig voor het herstel van je spieren en aanmaak van cellen. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen en je kunt ze niet zomaar weg laten uit je dagelijkse eetpatroon. Als je geen of weinig vlees en vis eet is het extra belangrijk eiwitten uit andere bronnen te halen. De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt is erg persoonlijk. Als je veel sport, herstellende van een ziekte of zwanger bent, mag je meer hebben.

Hoeveel heb je nodig per dag?

Ga ervan uit dat je ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig hebt. Dus als je 63 kilo weegt heb je 63 gram eiwit nodig. Dit is een richtlijn.

 

eiwit bronnen

 

Top 10 plantaardige proteïne

1. Quinoa

Quinoa is een pseudograan. Het is glutenvrij en het bevat alle acht essentiële aminozuren. Je kunt het gebruiken als rijst, bij een salade, maar ook onder andere als basis voor een ontbijt bijvoorbeeld. Quinoa heeft een neutrale smaak. Per 100 gram bevat quinoa acht gram eiwit.

2. Bonen en peulvruchten

Een aantal leveranciers van eiwitten zijn spliterwten, kidneybonen en mungbonen met ongeveer 24 gram eiwitten per 100 gram. Zelf gebruik ik vaak kikkererwten (negen gram eiwitten per 100 gram) voor een hummus te maken. Linzen (zes gram eiwitten per 100 gram) zijn erg lekker en voedzaam in een gevulde soep. Bonen zitten ook vol met vezels.

3. Noten

Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten en paranoten bevatten niet alleen veel mineralen, vitamine E en gezonde vetten maar ook eiwitten. Per 100 gram bevatten ze tussen de 15 en 20 gram eiwitten. Je kunt een notenmelk maken, of gebruiken in salades, zelfgemaakte granola, baksels en maaksels. Week ze bij voorkeur een aantal uren of een nacht in water.

4. Groenten

Groente is ook een bron van eiwitten. Een avocado bevat ongeveer vier gram eiwit en 250 gram broccoli acht gram, een medium artichokes 4 gram, 250 gram asperges bevat ongeveer vijf gram eiwit en 250 gram spruitjes ongeveer zeven gram. Als je vijf 500 gram groenten per dag eet, krijg je daarmee toch 20 gram eiwit binnen.

5. Hennepzaad

Hennepzaad bevat alle acht essentiële aminozuren. Hennepzaad bevat ook de gezonde omega 3-vetzuren en het is bovendien lekker en makkelijk in gebruik. Maak er plantaardige melk van, strooi het over salades, gebruik het in smoothies. Drie eetlepels hennepzaad bevat ongeveer tien gram eiwit.

6. Zaden en pitten

Sesamzaad, lijn- en chiazaad, pompoen- zonnebloem- en pijnboompitten. Per 100 gram rond de 25 gram aan eiwitten. Gebruik ze in je eigengemaakte granola of, strooi ze over salades, gebruik ze in baksels en maak eens een zadenmelk als variatie.

7. Edelgistvlokken

Edelgist is een gist in de vorm van vlokken en bevat per 10 gram maar liefst vijf gram eiwit. Twee eetlepels is ongeveer tien gram, dit strooi je zo over een een bordje pasta, salade, puree of roerbakgroenten. Daarbij bevat het volop B-vitamines., deze heeft het lichaam nodig om de aminozuren op te kunnen nemen.

8. Eiwit uit plantaardige proteïne poeder

Als je veel sport is een eiwitrijke smoothie is zo gemaakt met poeders op basis van quinoa- amaranth- hennepeiwit- en bruine rijst. Wij gebruiken Sunwarrior met vanille smaak wat de smoothie erg lekker maakt.

9. Spirulina- chlorella

Spirulina is een zoutwateralg en chlorella een zoetwateralg.  In gedroogde vorm bestaat spirulina voor 70% uit eiwitten en bevat het alle acht de essentiële aminozuren. Chlorella is ook een bron van proteïne maar minder als spirulina. Het is beide in poedervorm te koop maar er zijn ook tabletten.

 10. Brandnetel

Ongelofelijk maar waar, brandnetels bevatten eiwitten. In gedroogde vorm per 100 gram zelfs 25 tot 30 % en vers ongeveer 8%. Dit kruid is zo waardevol om te plukken in de natuur en recepten mee te maken, goedkoop en erg goed voor je.

————————–

Aanvulling

De zogenaamde superfoods te weten, de inca- en de gojibessen zijn ook een bron van eiwitten.

De meeste eiwitten in je lichaam worden afgebroken tot aminozuren die ons lichaam kan gebruiken. Er zijn 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, dus die moeten opnemen uit onze voeding.  Gojibessen bevatten al deze 8 essentiële aminozuren.

Inca bes heeft ook een bijzonder hoog gehalte aan eiwitten. Deze hoeveelheid schommelt tussen de 12-16%, wat uitzonderlijk hoog is voor een fruitsoort.