Hennepzaadjesmelk

Een onderdeel van mijn smoothieclasses die ik met veel plezier geef, laat ik alternatieven zien en proeven voor ” melk”. Je kan van verschillende noten en zaden een heerlijk romige gezonde melk maken met behulp van een blender. Als je kiest voor een notenmelk is het verstandig om de noten voor te weken zodat ze zachter worden en ze bevatten fytinezuur dat het bemoeilijkt voor je darmen om dit te verwerken. Fytinezuur kan men per dag ongeveer 100 tot 400 mg tolereren, helemaal niet veel, dus als je een handje noten de volgende dag wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een melk te maken zet ze dan onder water in een kommetje voor 1 nachtje.

De hennepzaadjes daar in tegen, en dan bedoel ik de gepelde vorm, die kun je makkelijk verwerken, dus ideaal om meteen te gebruiken in bijvoorbeeld, salades, smoothies, pudding, muesli, soep, of andere gerechten. Maar je kunt er ook melk van maken, dit is een super alternatief voor kinderen en volwassenen met een lactose intolerantie of een gevoeligheid voor koemelk of andere dierlijke melksoorten.

hennepmelk

Iets over hennepzaadjes..

Hennepzaadjes bevatten 10 essentiële aminozuren, het is dus een belangrijke proteïne bron. Het gehalte aan vitamine E is hoog maar ook de gezonde omega 3 en omega 6 vetzuren zijn hierin vertegenwoordigt. Omega 3 vetzuur is belangrijk en wordt ook wel voeding voor het brein genoemd. De mineralen calcium, kalium, magnesium, zink, koper, jodium, fosfor zitten allemaal verstopt in deze fantastische zaadjes. Niet te vergeten de B- vitamines die erg belangrijk zijn voor je energiehuishouding.

Recept hennepmelk

* 1 of 2 eetlepels hennepzaadjes

* 1 cup ( 250 ml ) gefilterd water

* eventueel 1 tl honing, agave siroop of een ander zoetje

Methode

Je hebt hiervoor een blender nodig met een hoog toerental om de zaadjes tot een melk te mixen.