Top 10 plantaardige proteïne

Als vegetariër, die af en toe de teugels laat vieren, maar nooit vlees zal eten, is het best lastig om aan voldoende eiwitten te komen. Althans, dat is wat men denkt en dacht vaak. Er is een scala aan plantaardige voeding die een goede bron zijn van proteïne. Hieronder staat een top 10 van plantaardige bronnen, die mijn voorkeur hebben en die veelal dagelijks in mijn eetpatroon verwerkt zijn.

Mijn man en ik sporten geregeld en de trainingen zijn best intensief die we volgen, daardoor hebben we ook flink wat proteïne nodig om de spieren weer te herstellen. Vaak maak ik na een training een smoothie gevuld met o.a hennepzaad en proteïnepoeder. Er volgt in mijn geval, meestal ook nog een quinoa ontbijt, deze is met gekookte quinoa, kokosolie, macapoeder, banaan en een topping van noten.

Eiwitten

Je lichaam heeft eiwitten nodig voor het herstel van je spieren en aanmaak van cellen. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen en je kunt ze niet zomaar weg laten uit je dagelijkse eetpatroon. Als je geen of weinig vlees en vis eet is het extra belangrijk eiwitten uit andere bronnen te halen. De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt is erg persoonlijk. Als je veel sport, herstellende van een ziekte of zwanger bent, mag je meer hebben.

Hoeveel heb je nodig per dag?

Ga ervan uit dat je ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig hebt. Dus als je 63 kilo weegt heb je 63 gram eiwit nodig. Dit is een richtlijn.

 

eiwit bronnen

 

Top 10 plantaardige proteïne

1. Quinoa

Quinoa is een pseudograan. Het is glutenvrij en het bevat alle acht essentiële aminozuren. Je kunt het gebruiken als rijst, bij een salade, maar ook onder andere als basis voor een ontbijt bijvoorbeeld. Quinoa heeft een neutrale smaak. Per 100 gram bevat quinoa acht gram eiwit.

2. Bonen en peulvruchten

Een aantal leveranciers van eiwitten zijn spliterwten, kidneybonen en mungbonen met ongeveer 24 gram eiwitten per 100 gram. Zelf gebruik ik vaak kikkererwten (negen gram eiwitten per 100 gram) voor een hummus te maken. Linzen (zes gram eiwitten per 100 gram) zijn erg lekker en voedzaam in een gevulde soep. Bonen zitten ook vol met vezels.

3. Noten

Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten en paranoten bevatten niet alleen veel mineralen, vitamine E en gezonde vetten maar ook eiwitten. Per 100 gram bevatten ze tussen de 15 en 20 gram eiwitten. Je kunt een notenmelk maken, of gebruiken in salades, zelfgemaakte granola, baksels en maaksels. Week ze bij voorkeur een aantal uren of een nacht in water.

4. Groenten

Groente is ook een bron van eiwitten. Een avocado bevat ongeveer vier gram eiwit en 250 gram broccoli acht gram, een medium artichokes 4 gram, 250 gram asperges bevat ongeveer vijf gram eiwit en 250 gram spruitjes ongeveer zeven gram. Als je vijf 500 gram groenten per dag eet, krijg je daarmee toch 20 gram eiwit binnen.

5. Hennepzaad

Hennepzaad bevat alle acht essentiële aminozuren. Hennepzaad bevat ook de gezonde omega 3-vetzuren en het is bovendien lekker en makkelijk in gebruik. Maak er plantaardige melk van, strooi het over salades, gebruik het in smoothies. Drie eetlepels hennepzaad bevat ongeveer tien gram eiwit.

6. Zaden en pitten

Sesamzaad, lijn- en chiazaad, pompoen- zonnebloem- en pijnboompitten. Per 100 gram rond de 25 gram aan eiwitten. Gebruik ze in je eigengemaakte granola of, strooi ze over salades, gebruik ze in baksels en maak eens een zadenmelk als variatie.

7. Edelgistvlokken

Edelgist is een gist in de vorm van vlokken en bevat per 10 gram maar liefst vijf gram eiwit. Twee eetlepels is ongeveer tien gram, dit strooi je zo over een een bordje pasta, salade, puree of roerbakgroenten. Daarbij bevat het volop B-vitamines., deze heeft het lichaam nodig om de aminozuren op te kunnen nemen.

8. Eiwit uit plantaardige proteïne poeder

Als je veel sport is een eiwitrijke smoothie is zo gemaakt met poeders op basis van quinoa- amaranth- hennepeiwit- en bruine rijst. Wij gebruiken Sunwarrior met vanille smaak wat de smoothie erg lekker maakt.

9. Spirulina- chlorella

Spirulina is een zoutwateralg en chlorella een zoetwateralg.  In gedroogde vorm bestaat spirulina voor 70% uit eiwitten en bevat het alle acht de essentiële aminozuren. Chlorella is ook een bron van proteïne maar minder als spirulina. Het is beide in poedervorm te koop maar er zijn ook tabletten.

 10. Brandnetel

Ongelofelijk maar waar, brandnetels bevatten eiwitten. In gedroogde vorm per 100 gram zelfs 25 tot 30 % en vers ongeveer 8%. Dit kruid is zo waardevol om te plukken in de natuur en recepten mee te maken, goedkoop en erg goed voor je.

————————–

Aanvulling

De zogenaamde superfoods te weten, de inca- en de gojibessen zijn ook een bron van eiwitten.

De meeste eiwitten in je lichaam worden afgebroken tot aminozuren die ons lichaam kan gebruiken. Er zijn 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, dus die moeten opnemen uit onze voeding.  Gojibessen bevatten al deze 8 essentiële aminozuren.

Inca bes heeft ook een bijzonder hoog gehalte aan eiwitten. Deze hoeveelheid schommelt tussen de 12-16%, wat uitzonderlijk hoog is voor een fruitsoort.