Monthly Archives: November 2016

Veganistisch koken bij De Meerstoel

Een aantal weken geleden kreeg ik een berichtje van Janneke, de mede eigenaresse van De meerstoel in Sambeek. Het idee om als gastchef te mogen koken was een verrassing. Snel maakte we een afspraak om hier samen over te brainstormen over wat het concept inhield en wat eventueel de verwachtingen zouden zijn. Hieronder een stukje over het concept.

De Meerstoel met..

De Meerstoel nodigt voor één avond lokale, jonge foodies, foodbloggers, fooddesigners en voedselfanaten uit om voor een kleine groep mensen te komen koken!

De Meerstoel start dit najaar met een nieuw en smakelijk concept genaamd Meerstoel met.. voor het vaste bedrag van € 28,50 krijgt u een avond vol lekker eten. Dit kan zowel een drie-gangen diner zijn of allemaal verschillende kleine gerechten. De gastchef krijgt complete vrijheid. Wel werkt hij of zij met één verplicht ingrediënt, namelijk de walnoten van de boom uit onze achtertuin. De rest van de avond is een grote verrassing!

Ik maakte de keuze om het menu geheel veganistisch te verzorgen. Het leek me juist leuk om de gasten met een geheel diervriendelijk en heerlijk 4/5 gangen menu kennis te laten maken.

Veganistisch menu

Als amuse had ik de falafel balletjes met tahini mayonaise gemaakt. Het voorgerecht was de fluweelzachte pompoensoep  een homemade zadencracker met  hummus en tuinkers.
De keuze van het hoofdgerecht was iets lastiger kiezen, want hoe maak je alles tegenlijk in een korte tijd? Voorbereiding is dan erg belangrijk. Ik koos voor de curry met kokosmelk, geroosterde zoete aardappel, quinoa en zoetzure komkommer. Het curry mengsel had ik de dag van tevoren al gemaakt, zo ook de pompoensoep en de falafel balletjes.

Het toetje, de chocolade mousse met mascarpone en blauwe bessen chia jam. Erg voedzaam, maar wel (bijna) door iedereen opgegeten! Janneke maakte daarna nog een heerlijke verse thee met sinaasappelsap- kardemom- steranijs. Daarbij had ik de marsepein bonbons gemaakt, want het is tenslotte bijna december.

Het was een gezellige avond en de gasten waren tevreden en vonden het bijzonder om deze visie eens te ontdekken. Tijdens de avond werd gebruik gemaakt van het zeezout van Selnature.

voorgerecht  me

Zeezout van Selnature

Bij het Keltisch zeezout worden geen “schoonheidstrucjes” uitgehaald om bijvoorbeeld de zoutkristallen wit te maken. Het Keltisch zeezout wordt niet geraffineerd en behoudt daardoor haar perfect mooie smaak met een zacht karakter. Doordat het Keltisch zeezout alleen door de warmte van de zon en de droogte van de wind op de kleibodem in Guérande wordt gedroogd, kan het wat vochtig aanvoelen. In het vocht zitten mineralen en sporenelementen en daarmee ook bepalend voor de zachte zoute smaak en is tevens een aanvulling in het dagelijkse eetpatroon. Keltisch zeezout heeft het laag natriumgehalte. Hierdoor levert het Keltisch zeezout een aanzienlijke bijdrage aan een gezond gevoel en past het in een biologische levensstijl.

meerstoel-met-natuurlijk-resi_01  meerstoel-met-natuurlijk-resi_03

Mijn ervaring

De eerste afspraak die Janneke en ik hadden voelde al meteen goed. Heel fijn, dan maak je ook een keuze op gevoel. Soms is het gewoon de bedoeling dat er op speciale momenten in je leven deze kansen zich voordoen. Door ze het aan te gaan leer je en krijg je ervaring. Als kind had ik last van faalangst, gelukkig is dit met de jaren minder is geworden en voel dat er een stuk zekerheid voor in de plaats is gekomen.

Het menu samenstellen, de hersenspinsels uitgewerken en de hoeveelheden uitgerekenen, dat is waar ik mee begon. In de tussentijd hadden Janneke en ik contact over de ontwikkelingen en tijdens de afspraken liepen we samen door de keuken, om wat meer ‘feeling’ te krijgen.

Het voorgerecht en de amuse verliepen soepel, want dit kon voorbereidt worden. Alles ging volgens schema tijdens het bereiden van het hoofdgerecht, alleen is een horeca oven net even anders als een oven thuis in de keuken. De zoete aardappel lag iets te lang te roosteren, waardoor de bovenlaag erg donkerbruin was geworden. Gelukkig had ik meer zoete aardappelen meegenomen en samen maakte we snel kleine stukjes die in de pan gebakken werden. Voilá, in ongeveer 10 à 15 minuten was het gehele hoofdgerecht uitgeserveerd. Poeh, wel spannend hoor!

De chocolade mousse maakte ik ter plekke met de keukenmachine. De mascarpone en de blauwe bessen chia jam stonden al klaar in de koelkast. Dit ging erg goed en de toetjes zagen er lekker uit.

Na deze lekkernij had Janneke voor de gasten een keuze uit koffie of thee met sinaasappelsap, kardemom en steranijs (superlekker) als afsluiter. Hierbij de marsepein bonbon!

Tijdens de avond kreeg ik assistentie in de keuken van mijn vriendin Marlou. Renske en Janneke hielpen samen om de gerechten met zorg uit te serveren en drankjes te schenken. We hebben er samen iets moois van gemaakt, bedankt lieve dames!

 

 

 

 

 

Overnight oats met notenpasta en banaan

Het is een jaar van keuzes, 2016. Het gevoel hebben dat je (nog) steeds zoekende bent naar je pad en wat je echt gelukkig maakt in het leven. Eigenlijk ben je dan niet helemaal tevreden (terwijl je dat wel denkt) hoe het nu, of al langer gaat. Dit is herkenbaar voor mijzelf. Er zijn een aantal stukken die al heel lang sluimeren en krijg er soms geen grip op. Deze emoties kunnen zich uiten in lichamelijke klachten, in mijn geval uitslag en roodheid in het gezicht. Toch worden er steeds meer dingen duidelijk en maak je beslissingen en keuzes die vanuit je hart komen.

Workshop Veldtraining

Afgelopen zondag heb ik samen met een lieve vriendin de workshop ‘Veldtraining’ mogen meemaken. Het bij jezelf thuiskomen en er mogen zijn, is nog meer benadrukt tijdens deze dag. Het gevoel van de groep was erg prettig. Je voelde een energie en het was bij binnenkomst meteen al goed. Dat is het veld waar Jet over vertelde en het makkelijk uitlegd heeft, aan de hand van o.a speelgoed. Ja, echt! Zo begreep je precies wat ze bedoelde en vielen sommige puzzelstukjes op hun plek.

Genoten hebben we ook van een heerlijke lunch, die met liefde werd gemaakt door haar man Seth. Nadat iedereen gegeten en sommige een rustmoment voor zichzelf opgezocht hadden, kregen we in de middag allen een rapport. Een persoonlijke uitleg in groepsverband met als kadootje een lichtfladderaar.

Lichtfladderaar

Jet is in staat ben om het energieveld te voelen en vooral te lezen, kan zichzelf hiermee op een liefdevolle manier verbinden.  Vanuit deze verbinding, vertaald ze de energie en ontstaat er vervolgens beeld en dit beeld op de steen vliegt in als een lichtfladderaar.  Al haar werk onstaat dus vanuit de afstemming op energie. Ze noemt ze liefdevolle verbindingen op steen, verbonden vanuit  iedereen en altijd samen in beweging.

bron- www.lichtfladderaars.com

lichtfladderaars  Jet

De avond van tevoren maakte ik dit ontbijt. De makkelijk te maken overnight oats met notenpasta en maar 5 ingrediënten. Prep time 5 minuten!

Het ontbijtje is geheel vegan, suiker- gluten- en zuivelvrij. Met de smaken kan je variëren. Op mijn blog staat ook nog een aardbeien chia pudding, deze is erg lekker in de lente en zomer.

Iets over haver..

Haver is een graan met een goede bron aan koolhydraten, bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels. dit wil zeggen dat het langzaam verteert en de bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen. De vezels zorgen voor een gezonde darmfunctie: afvalstoffen worden erdoor opgenomen. Het haverextract kan zelfs ingezet worden om angsten en depressie te onderdrukken. Het verlaagd het cholesterolgehalte. Haver bevat vitamine B, E en de mineralen zink en ijzer. deze zijn nodig voor een gezond zenuwstelsel. Silicium ook een mineraal van haver, is weer goed voor een mooie huid en sterke botten. De moeite waard om dit graan te gebruiken in papjes, koekjes en deze smoothie! Gebruik een glutenvrije variant als je twijfelt over een gevoeligheid van gluten.

overnight oats

Ingrediënten overnight oats

* 1/2 cup amandelmelk

* 1 el chiazaadjes

* 2 el notenpasta of pindakaas

* 1 el ahornsiroop

* 1/2 cup havermout (glutenvrij)

Methode

Neem een mason jar of een glazen kom en doe de havermout, chiazaadjes, notenpasta, ahornsiroop en amandelmelk er in. Met een lepel meng je deze ingrediënten samen. Doe de deksel op de mason jar, of zet de glazen kom afgedekt een nachtje in de koelkast.

De volgende ochtend neem je de overnight oats uit de koelkast. Schenk er nog wat amandelmelk overheen en meng het geheel eventueel. Lekker met een extra lepel notenpasta, schijfjes banaan, rauwe cacaomix of poeder en stukjes cacaonibs.

 

 

 

 

 

Gember shot!

Inmiddels is het alweer november, wat gaat de tijd toch snel. Althans dat ervaar ik zo, hoe voelt dat bij jullie?

De meeste van ons hebben drukke agenda’s en vliegen van hier naar daar. Waarom is het zo lastig om daar verandering in te brengen? Het gevoel van iets moeten, of het nee zeggen op een verzoek, uitnodiging of opdracht. Het lukt me gelukkig steeds een stukje beter om liever voor mezelf te zijn, eindelijk..

Dit jaar probeer ik wat rust momenten te pakken en bewust te zijn van het feit dat je in het hier en nu leeft. In het vorige blog schreef ik al dat het toch lastig is om de innerlijke rust te ervaren. Binnenkort is er een weer een workshop gepland die ik samen met een vriendin ga bezoeken. Op deze dag hoop ik tools aangereikt te krijgen, waarmee ik de stilte in mezelf kan opzoeken en mijn eigen energie vast te houden. Ik ben erg benieuwd!

quote

De winter begint officieel op 21 december. Je kunt al ver van tevoren beginnen om je immuunsysteem te boosten en de griep of verkoudheden voor te zijn. Bijvoorbeeld met het recept van dit wonderdrankje! Op mijn blog staan nog meer van dit soort ” boosters’ kijk maar eens naar de sinaasappel kurkuma smoothie of de kurkuma gember citroen tonic. In mijn keukenkastjes en de keukentrolley, staan heel wat zelfgemaakte mengsels van kruiden of specerijen die ik in gerechten of in een smoothie verwerk. Misschien zou ik hier een idee van een workshop van gaan creëren, let me know!

gember shot  gember

Gember shot

De ingrediënten van het gember drankje zijn makkelijk te krijgen in een natuurwinkel of bij een betere supermarkt. Omdat het proces toch een hele klus is, maakte ik een grotere hoeveelheid hiervan. Uit het onderstaande recept kwam ongeveer 500 ml sap. Genoeg voor een week om 1 of 2 personen deze shot te laten beleven en de griep voor te zijn.

Er zijn heel wat verschillende varianten van de gember drankjes/ shots. Deze is best pittig van smaak, omdat er best aardig veel gember in verwerkt zit. Het sinaasappel- en appelsap maakt het geheel wat makkelijker te drinken. Mijn keel voelde wat branderig aan, maar dat is maar even. Ik ben fan, want het doet zeker wat in en voor je lichaam. Met een keer per dag hou je je gezondheid in balans. Ben je grieperig of net ziek geweest is het wellicht verstandig om het gembershot 2x per dag te drinken. Het is een real shot of healthyness, Cheers!!

Ingrediënten

* 2 handjes in stukjes gesneden gember

* 4 appels

* 1 citroen (sap)

* 3 sinaasappels (sap)

* 1 stuk verse kurkuma van 5 cm of 1 tl poeder

Methode

Snij de appel en gember in stukken die te verwerken zijn voor de juicer. De stukken gember, kurkuma en de stukken appels kunnen door de sap centrifuge gehaald worden. Pers de citroen en de sinaasappels uit, gebruik hierbij een hand- of elektrische pers. Het sap uit de sapcentrifuge bevat nog enigszins pulp, deze kan nog extra door een zeef gehaald worden, maar hoeft niet. Meng de sapjes bij elkaar en schenk deze in een grote fles  of kleinere flesjes. Bewaar de fles in de koelkast.

Gebruik

Neem op nuchtere maag, of voor een glas water een hoeveelheid wat past in en klein borrelglaasje. Mocht je maagklachten hebben of het valt niet zo goed, is de mogelijkheid er ook om deze ook op een ander geschikt moment te drinken.