Cacao mix

Het hele jaar door kan ik chocolade eten, dan wel het liefst de pure variant. Met rauwe cacao en kokosolie en eventueel een zoetje kan je eenvoudig zelf chocolade maken voor bonbons, koekjes, taartjes en nog veel meer. Met rauwe cacoa kan je ook erg makkelijk warme chocolademelk maken of verwerken in een smoothie of pudding. Ik ging aan de slag om een goede combinatie te maken die mijn chocolademelk verrijkte, wat weer een leuke klus!

Met het medinale maca, en nog wat andere specerijen/ superfoods was het snel gelukt. Kaneel en cacao doen het altijd goed samen, en verse vanilleboon is ook een topper, daarbij ging ook nog een zoetje in de vorm van lucumapoeder, en een beetje zeezout voor de balans. Ik twijfelde over kardamom, dit specerij is niet mijn favoriet maar het maakt het recept toch completer van smaak. Je zou eventueel met steranijs kunnen afwisselen.

cacao mix  maca

Iets over maca..

Maca is een plant met geneeskrachtige eigenschappen, in het latijns heet de plant, Lepidium Peruvianum. De wortel is het belangrijkste betreft de voedingstoffen en geneeswijze. Maca is een voedzaam en een energieleveraar, het heeft een regulerend effect op het lichaam, met name voor de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk kan ook weer in balans komen. Maca heeft een hoge voedingwaarde en bevat een hoeveelheid aan vitaminen B1, B2, C en E. De mineralen calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan en jodium, zijn vertegenwoordigd in deze wortelsoort. Maca bevorderd de hormoonproduktie, waardoor het libido verhogend kan werken en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Het geeft ook energie wat voor het imuunsysteem weer versterkend is.

Iets over cacao/ chocolade..

Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao, de bron van theobromine, dat het zenuwstelsel licht stimuleert. Chocolade bevat ook flavonoïden die ontstekingen remmen, bloedvaten gezond houden en de kans op kanker kleiner maken.Voorkeur gaat dan ook uit naar biologische chocolade met een hoog percentage aan cacao. Natuurlijk is het gebruik van rauwe cacaopoeder veel gezonder, hier is namelijk geen suiker aan toegevoegd. De voordelen van cacao zijn enorm. Het bevat boordevol anti-oxidanten de hoogste concentratie ter wereld zelfs. Cacao bevat verhoudingsgewijs meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn of granaatappels, bosbessen en acai- gojibesssen. Antioxidanten beschermen ons tegen aandoeningen en ziekten die met ouderdom gepaard gaan. Ze beschermen ons DNA tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Cacao bevat omega -6 vetzuren en de mineralen magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink en koper.

Ingrediënten

* 6 el rauwe cacao

* 1 el macapoeder

* 1 el kaneel

* 1/4 tl kardamom

* 1/4 tl zeezout

* 1 tl vanille zaadjes

* 1 el lucumapoeder

Methode

Meng alle ingrediënten in een glazen potje of een Mason Jar.

Gebruik voor 1 persoon

Neem 1 eetlepel cacaomix en verwarm (niet te heet) dit samen met een plantaardige melk, amandelmelk is erg lekker!

Ook erg lekker in een smoothie, chiapudding of porridge (pudding ).