Veganistisch koken bij De Meerstoel

Een aantal weken geleden kreeg ik een berichtje van Janneke, de mede eigenaresse van De meerstoel in Sambeek. Het idee om als gastchef te mogen koken was een verrassing. Snel maakte we een afspraak om hier samen over te brainstormen over wat het concept inhield en wat eventueel de verwachtingen zouden zijn. Hieronder een stukje over het concept.

De Meerstoel met..

De Meerstoel nodigt voor één avond lokale, jonge foodies, foodbloggers, fooddesigners en voedselfanaten uit om voor een kleine groep mensen te komen koken!

De Meerstoel start dit najaar met een nieuw en smakelijk concept genaamd Meerstoel met.. voor het vaste bedrag van € 28,50 krijgt u een avond vol lekker eten. Dit kan zowel een drie-gangen diner zijn of allemaal verschillende kleine gerechten. De gastchef krijgt complete vrijheid. Wel werkt hij of zij met één verplicht ingrediënt, namelijk de walnoten van de boom uit onze achtertuin. De rest van de avond is een grote verrassing!

Ik maakte de keuze om het menu geheel veganistisch te verzorgen. Het leek me juist leuk om de gasten met een geheel diervriendelijk en heerlijk 4/5 gangen menu kennis te laten maken.

Veganistisch menu

Als amuse had ik de falafel balletjes met tahini mayonaise gemaakt. Het voorgerecht was de fluweelzachte pompoensoep  een homemade zadencracker met  hummus en tuinkers.
De keuze van het hoofdgerecht was iets lastiger kiezen, want hoe maak je alles tegenlijk in een korte tijd? Voorbereiding is dan erg belangrijk. Ik koos voor de curry met kokosmelk, geroosterde zoete aardappel, quinoa en zoetzure komkommer. Het curry mengsel had ik de dag van tevoren al gemaakt, zo ook de pompoensoep en de falafel balletjes.

Het toetje, de chocolade mousse met mascarpone en blauwe bessen chia jam. Erg voedzaam, maar wel (bijna) door iedereen opgegeten! Janneke maakte daarna nog een heerlijke verse thee met sinaasappelsap- kardemom- steranijs. Daarbij had ik de marsepein bonbons gemaakt, want het is tenslotte bijna december.

Het was een gezellige avond en de gasten waren tevreden en vonden het bijzonder om deze visie eens te ontdekken. Tijdens de avond werd gebruik gemaakt van het zeezout van Selnature.

voorgerecht  me

Zeezout van Selnature

Bij het Keltisch zeezout worden geen “schoonheidstrucjes” uitgehaald om bijvoorbeeld de zoutkristallen wit te maken. Het Keltisch zeezout wordt niet geraffineerd en behoudt daardoor haar perfect mooie smaak met een zacht karakter. Doordat het Keltisch zeezout alleen door de warmte van de zon en de droogte van de wind op de kleibodem in Guérande wordt gedroogd, kan het wat vochtig aanvoelen. In het vocht zitten mineralen en sporenelementen en daarmee ook bepalend voor de zachte zoute smaak en is tevens een aanvulling in het dagelijkse eetpatroon. Keltisch zeezout heeft het laag natriumgehalte. Hierdoor levert het Keltisch zeezout een aanzienlijke bijdrage aan een gezond gevoel en past het in een biologische levensstijl.

meerstoel-met-natuurlijk-resi_01  meerstoel-met-natuurlijk-resi_03

Mijn ervaring

De eerste afspraak die Janneke en ik hadden voelde al meteen goed. Heel fijn, dan maak je ook een keuze op gevoel. Soms is het gewoon de bedoeling dat er op speciale momenten in je leven deze kansen zich voordoen. Door ze het aan te gaan leer je en krijg je ervaring. Als kind had ik last van faalangst, gelukkig is dit met de jaren minder is geworden en voel dat er een stuk zekerheid voor in de plaats is gekomen.

Het menu samenstellen, de hersenspinsels uitgewerken en de hoeveelheden uitgerekenen, dat is waar ik mee begon. In de tussentijd hadden Janneke en ik contact over de ontwikkelingen en tijdens de afspraken liepen we samen door de keuken, om wat meer ‘feeling’ te krijgen.

Het voorgerecht en de amuse verliepen soepel, want dit kon voorbereidt worden. Alles ging volgens schema tijdens het bereiden van het hoofdgerecht, alleen is een horeca oven net even anders als een oven thuis in de keuken. De zoete aardappel lag iets te lang te roosteren, waardoor de bovenlaag erg donkerbruin was geworden. Gelukkig had ik meer zoete aardappelen meegenomen en samen maakte we snel kleine stukjes die in de pan gebakken werden. Voilá, in ongeveer 10 à 15 minuten was het gehele hoofdgerecht uitgeserveerd. Poeh, wel spannend hoor!

De chocolade mousse maakte ik ter plekke met de keukenmachine. De mascarpone en de blauwe bessen chia jam stonden al klaar in de koelkast. Dit ging erg goed en de toetjes zagen er lekker uit.

Na deze lekkernij had Janneke voor de gasten een keuze uit koffie of thee met sinaasappelsap, kardemom en steranijs (superlekker) als afsluiter. Hierbij de marsepein bonbon!

Tijdens de avond kreeg ik assistentie in de keuken van mijn vriendin Marlou. Renske en Janneke hielpen samen om de gerechten met zorg uit te serveren en drankjes te schenken. We hebben er samen iets moois van gemaakt, bedankt lieve dames!