Falafel met tahini mayonaise en broccoli kiemen

Falafels zijn lekker, maar koop je ze kant en klaar vind ik ze toch snel een typische fastfoodachtige smaak hebben. Dat is lekker, maar de falafels kunnen ook eenvoudig zelf gemaakt worden.

Dit recept is vanaf nu één van mijn favorieten geworden, de smaak, de structuur en de “bite” is fantastisch. Het lijkt een beetje op een bitterbal, maar dan zonder vlees!

Het is erg lang geleden dat ik een kroket of bitterbal heb gegeten. Rond mijn dertigste levensjaar heb ik de beslissing gemaakt om geen vlees meer te eten. Het is een keuze die ik met mijn gevoel heb gemaakt, tevens zijn de gezondheidsvoordelen ook fijn.

Voor je gezondheid heb je zelfs absoluut geen vlees nodig. Vitamines B vind je ook in andere proteïnebronnen. Behalve dat het lang duurt eer vlees verteerd is en het zwaar op de maag ligt als je het verkeerd combineert, is het ook voor het milieu en niet te vergeten de wereldvoedselvoorziening veel verantwoorder om je vleesconsumptie te minderen. Er zijn bovendien voldoende alternatieven. Denk aan eieren, noten, sojaproducten, paddenstoelen, bonen, linzen of vleesvervangende groenteschijven (biowinkel).

Paddestoelen zijn erg veelzijdig, ze kunnen gebakken, sommige rauw gegeten worden, of gedroogd vermalen worden als een poeder die je over allerlei gerechten kan strooien, denk aan shii-take of eekhoorntjesbrood. De oesterzwammen hebben ook een lekkere bite, deze zijn verwerkt in de falafels die een romige smaak krijgen hierdoor.

Oesterzwammen

De vorm van de oesterzwam lijkt op een oesterschelp, vandaar ook de naam. Ze groeien op stammen van loofbomen in streken met gematigd klimaat. Oesterzwammen zijn voedzaam:rijk aan eiwitten en aminozuren, weinig vetten en vezels. Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals kalium, natrium, ijzer, calcium, fosfor, zink, selenium, mangaan. Zelfs de vitaminen E en D komen ook hierin voor.

Broccoli kiemen

Broccoli kiemen zijn heel snel klaar voor gebruik en ontzettend gezond. Je kan ze echt overal bij eten en zelfs in een smoothie doen en het ziet er mooi uit als je een gerecht serveert.

Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van de broccoli. Ook kun je noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen laten ontkiemen. Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Kiemgroenten zijn een goede bron van vitaminen en mineralen, eiwitten, enzymen en vezels.

falafel  kiemen

tahin mayonaise  falafel

Ingrediënten falafel

* 1 cup oesterzwammen (ongeveer 5 stuks)

* 1/4 cup quinoameel

* 1/2 cup gebroken blonde lijnzaadjes

* 1 el edelgist

* 1/2 tl komijnpoeder

* 1 el coconut amanis of sojasaus

* 2 el olijfolie

* 1/4 tl zeezout

** 3 el sesamzaadjes om de balletjes in te rollen.

Methode

Snij de oesterzwammen in stukken en doe ze in de keukenmachine, pulseer ze kleiner. De rest van de ingrediënten kunnen er ook bij gedaan worden. Mix het geheel dit tot een deegachtige substantie. Nu kunnen er balletjes van gemaakt worden. Rol ze daarna nog even door de sesamzaadjes.

In een pan gaat 1 eetlepel kokosvet of roomboter, hierin bak je de balletjes goudbruin, let op dat de sesamzaadjes niet te donker worden, rol ze door de pan heen.

————————

Ingrediënten tahini mayonaise

* 1 el tahini

* 2 el olijfolie

* 1 el appelazijn of citroensap

* 1 el water

* 1/2 tl honing

* snuf zeezout en peper

Methode

Het beste resultaat krijg je met een (mini) blender of staafmixer. Meng alle ingrediënten samen tot een romig geheel.