Zaden crackers met paardenbloembladboter

Wat is het iedere keer weer een verrassing om de lijst te ontvangen, en iedere maand een recept te kiezen via onze healthy food bloggers groep!

Dit keer mag ik de website van www.De Voedzame Keuken.nl van Iris Mayer onder de loep nemen, om in mijn geval een vegetarisch recept te kiezen..

Ik heb eens de tijd genomen en aandachtig het stukje gelezen. Vooral omdat ze omschrijft dat ze voorheen ook vegetarisch was en zelfs het veganisme heeft overwogen. Meer daarover kan jezelf eens lezen op het interessante blog van Iris. Het traditionele eten spreekt mij ook enorm aan, hoewel ikzelf geen vlees in mijn eetpatroon eet, simpelweg omdat ik persoonlijk ” voel ” dat niet nodig te hebben en tevens uit principiële overwegingen. Op dit blog is het stukje ” fermenteren ” ook interessant, hier zou ik graag wat meer over willen weten en natuurlijk uitproberen.

Ik heb nu gekozen voor het maken van zadencrackers,  deze zijn vrij duur en zijn zo makkelijk zelf te maken. Variëren in kruiden is een aanrader en zo heb je telkens weer een nieuw smaakje!

Zaden crackers    Crackers paardebloemboter

Ingrediënten zadencrackers

* 1 cup lijnzaad

* 1/2 cup sesamzaadjes ( geweekt en gedroogd )

* 1/2 tl appelazijn

* 1 cup zonnebloempitten ( geweekt en gedroogd )

* 2 el oregano ( of andere kruiden )

* 1tl Keltisch zeezout

Methode

Maal de lijnzaad in een kruidenmolen of koffiemolen, of gebruik gebroken lijnzaad,  en giet er water bij tot deze net onderstaat, roer er de appelazijn door. Laat dit een nacht weken.
De volgende ochtend doe je de geweekte lijnzaad en de andere zaden samen met het zout en de kruiden in een keukenmachine.
Maal het geheel tot er een soort dikke massa ontstaat. Het hoeft niet egaal te zijn.
Bekleed een bakblik met bakpapier en schep hierop de massa.
Gebruik je handen of een deegroller om een zo plat mogelijk geheel te krijgen.
Bak het mengsel in de voorverwarmde oven. Controleer na ongeveer 20 minuten of je de koek al kunt loshalen van de plaat en omdraaien. Je hoeft het niet te keren, kies je er wel voor dan krijg je een hardere cracker, anders blijft het een beetje zachter. Voelt het nog niet als een cracker aan, nogmaals 10, 15 of 20 minuutjes in de oven, blijf even in de buurt, elke oven is anders..
Als het klaar is, laat deze dan langzaam in de afkoelende oven afkoelen tot op kamertemperatuur.
Breek de crackers vervolgens in stukken en berg op in een luchtdichte trommel, zo blijven ze lekker knapperig.

paardebloem

Iets over paardenbloem..

Misschien als je bezig bent in de tuin beschouw je paardenbloemen wel als ” onkruid”. Echter hebben deze mooie planten goede eigenschappen. Paardenbloemen kun je het beste in de lente oogsten, dan zijn de bladeren nog zacht, ze kunnen rauw gegeten worden maar ook gekookt, in een soepje bijvoorbeeld. Paardenbloem wordt door kruidengenezers beschouwd als een van de heilzaamst middelen voor de lever: het werkt ontgiftend en bevordert de stroom naar de galblaas. Het bevat vezels dus bevorderend voor de stoelgang. En is nuttig om het vasthouden van vocht tegen te gaan. Paardenbloem bevat ijzer, calcium, en vitamine C en  vitamine K.

Ingrediënten Paardenbloembladboter

* ½ cup paardenbloemblaadjes, alleen de gele bloemblaadjes!
* ½ pakje zachte grasboter of plantaardige boter
* snuf keltisch zeezout

Methode

Om de boter iets meer smeerbaar te maken straks, kun je de bloemblaadjes fijn maken in een verpulver of knippen.
Doe de zachte boter in een kom en prak er met een vork de bloemblaadjes en het zout door.