Geroosterde wortel/ venkel met salie

Dit is weer een typisch gerechtje dat altijd goed smaakt en bij velen in de smaak zal vallen. Geroosterde groente zijn knapperig en sappig tegelijk, en behouden hun natuurlijke smaakje nog. Het is een recept met venkel, het is een groente waar je niet zo snel van weet wat je ervan kunt maken en op welke manieren het gebruikt kan worden. Zelf gebruik ik venkel rauw in een salade, en maak er vaker een soepje van. En nu gebruiken we de venkelknol tussen de wortels en de salieblaadjes geroosterd in de oven. Als je de groente niet warm wilt eten dan kan het ook als lauwwarme salade gegeten worden, je kan er nog wat bladgroente aan toevoegen en andere ingrediënten om het voor jou compleet te maken als maaltijdsalade.

Iets over venkel..

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, vaak de gedroogde zaadjes van de plant die gebruikt worden voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. De droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. De zaadjes bevatten ook een specifieke stof die ongeveer de dezelfde werking heeft als het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk.

Venkel bevat de volgende mineralen: kalium, natrium, calcium, fosfor, mangaan en ijzer. De vitamine C in venkel is het belangrijkste essentiële micro nutriënt.

Iets over wortels..

Die oude vertouwde wortel, gewoon, niet duur en veelzijdig. De oorspronkelijke wortel uit Azië was overigens paars en niet zo zoet van smaak. Dat wortels de reputatie hebben dat ze het gezichtsvermogen verbeteren, komt dooradt ze zo enorm veel betacaroteen bevatten, het lichaam zet dit om in vitamine A voor gebruik in de huid, de darmen en het imuunsysyteem en natuurlijk de ogen. Als vitamine A eenmaal in het netvlies van het oog aankomt, wordt het omgezet in rhodopsine, een paars pigment dat nodig is om in het donker te kunnen zien. Daarnaast beschermen de antioxidanten krachten van betacaroteen tegen slijtage van het netvlies en grauwe staar. Wortesl zijn licht verteerbaar, vooral in gekokte vorm, rauw is niet voor iedereen goed te hebben. Ze zitten vol met vezels, vitamine C en het mineraal silicium dat ook erg goed is voor je huid.

wortel venkel    wortel venkel 1

Ingrediënten

* 6 wortels

* 2 venkelknollen

* 8 salieblaadjes

* 3 tot 5 el  olijfolie

* venkelzaadjes

Methode

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden.

Snij de venkel en wortel in grove stukken, leg ze op een bakpapier. De salieblaadjes ertussen leggen en strooi het venkelzaad erover. Sprenkel dan de olijfolie erover zodat er een mooie coating overheen komt.

Plaats de ovenplaat met de groente in de oven en rooster het voor 20 minuten, misschien wat langer, elke oven is anders.