Monthly Archives: December 2015

Eggnog smoothie (ei-zuivel en suikervrij)

Sinds een aantal weken hebben we kippen in onze tuin. We hebben er 3, Pip, Puk en Dot en zijn nu rond de twintig weken jong. Met zorg hebben we een mooi huisje voor hun gekocht en samen met mijn schoonvader een hek en gaas erom heen gezet, zodat ze niet de hele tuin op stelten zetten. Ze kunnen hun gang gaan en zijn vrij als we thuis zijn en scharrelen er dan ook op los. Rond de twintig weken gaan ze eieren leggen, maar in de winter met het dag en nachtritme, wat een natuurlijk proces is, duurt het nog waarschijnlijk tot de lente weer begint.

Je zou verwachten dat er nu een blog komt over en met eieren, toevallig niet! Ik ben geen veganist maar in de tussentijd waardeer ik de veganistische en rawfood invloeden enorm en maak graag variaties naar mijn ideeën in de keuken. Zo ook deze smoothie, die als een soort van eierpunch (eggnog) gedronken kan worden maar dan eivrij, zuivel-gluten en suikervrij! Een romig en typisch winterdrankje net zoals de chai smoothie op dit blog!

Specerijen

Ik ben gek op kruiden en specerijen, gebruik dagelijks een flinke hoeveelheid in een smoothie, lunch, avondeten en in allerlei gezonder zoet lekkernijen. Natuurlijk kan je niet teveel van elk soort nemen omdat er ook vaak een medicinale werking aan vast zit, zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je niet teveel nootmuskaat gebruikt. Een nare bijwerking kan zijn dat je gaat hallucineren. Het maximium ligt aan de 5 gram per dag, maar dat is best veel in één keer.

Kruidnagel staat bekend om de ontstekingswerende en anti-bacteriële eigenschappen. De tand- of tandwortelontsteking wordt daadwerkelijk geremd door het kleine kruidnageltje. Er zit vitamine C en K in kruidnagel en de mineralen calcium en magnesium en veel mangaan.

Iets over kaneel vind je bij het blog rustiek appeltaartje en iets over vanille vind je bij het blog kokos vanille havermout met banaan.

We gaan de heerlijk romige eggnog smoothie maken, de hoeveelheid is voor 1 persoon, het kan natuurlijk ook gedeeld worden..

specerijen  eggnog

Ingrediënten

* 3/4 cup kokosmelk

* 1/4 cup water

* 1 banaan

——————

* 1/2 tl kaneel

* 1/2 tl vanille

* 1/2 tl kruidnagel

* 1/8 tl nootmuskaat

Methode

Doe de kokosmelk, water en banaan in de blender en mix deze tot een romige massa.

Meng de specerijen samen en voeg deze ook toe. Blend het geheel tot een gewenste dikte, schenk er water bij indien te dik.

Rasp nog wat nootmuskaat of kaneel over de eggnog.

 

 

Vegetarisch kerstmenu 2015

Het is begin december als ik een begin maak met dit blog en bedenk me ineens dat het wel eens leuk zou zijn om een reeks recepten te maken voor jullie! Ik ga dezelfde dag al aan de slag, maar eerst een kopje thee met een zelfgemaakt amandelkoekje.

Recepten krijgen al vorm in je hoofd gedurende de dag als er een moment van rust is. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en ervan te genieten al is het maar 5 minuten. Als je gestresst raakt of bent leg dan eens je handen op je buik en adem 4 tellen in, 4 tellen vasthouden, dan 4 tellen uitblazen, herhaal dit een aantal keer en voel dat je rustiger wordt.

Dankbaarheid geeft ook een gelukkig gevoel. Een gezond lichaam, soulmates, lieve mensen om je heen, het buiten zijn in de natuur, je eigen groente en fruit verbouwen, vul zelf maar in..

Juist de kleine dingen die niets of weinig kosten zijn vaak het allerfijnste zoals een glimlach, de warmte van de zon of een knuffel die vanuit het hart gegeven wordt. Waar zijn jullie dankbaar voor?

Een aantal recepten die voorgesteld worden staan al op dit blog en zijn dik de moeite waard om deze in het kerstmenu te vermelden. Het hoofdgerecht bestaat uit nieuwe recepten. De salade kan eventueel ook als voorgerecht dienen, of lekker fris bij de rest. De venkelpuree is romig en vol van smaak, een heerlijk bijgerecht. Het hoofdgerecht is ook zo lekker, de spruitjes en de boerenkool als typische wintergroente en de peer en hazelnoten die er goed bij smaken. Veel verschillende groente spelen een rol in dit kerstmenu, als er behoefte is aan een aanvulling met vlees of vis kan dit uiteraard toegevoegd worden voor de tafelgenoten die dit wensen.

Voorgerecht

Het voorgerecht is een klein kopje uiensoep, met rozemarijncrackers en tomatentapenade.

Het diner bestaat uit allerlei gerechten:

* salade van peterseliewortel/wortel en granaatappeldressing

* venkel puree

* geroosterde spuitjes boerenkool peer en hazelnoten

salade kerst  venkel puree

Ingrediënten salade van wortel peterseliewortel of pastinaakslierten en een granaatappeldressing

* 1 grote peterseliewortel of pastinaak

* 1 grote wortel

* granaatappelpitjes

* pijnboompitten

* peterselie

Methode

Slierten kunnen gemaakt worden met een spirelizer of met een dunschiller. Er kunnen ook schijfjes gesneden worden of met een rasp gewerkt worden. Verzamel de slierten in een kom. Snij de granaatappel in 2 helften, pers sap van 1 helft uit en vang dit op voor de dressing. Maak de dressing, meng een eetlepel granaatappelsap met twee eetlepels olijfolie, een theelepel basamicoazijn en een draai zeezout en peper naar wens.  Schenk de dressing over de wortels en klop of knijp de granaatappel uit zodat de pitjes loslaten. Top de salade af met pijnboompitten en peterselie.

Ingrediënten venkel puree

* 1 ui

* 2 venkelknollen

* 1/2 cup bouillon (1/2 tablet gistvrije bouillon)

* 1 el roomboter of ghee

Methode

Snij de ui en de venkel in kleine stukjes of werk met een keukenmachine om het fijn te maken. Neem een stoofpan en laat een eetlepel roomboter of ghee smelten. Het ui venkel mengsel kan erbij en bak het op lage temperatuur. Na ongeveer 10 minuten kan de bouillon erbij, laat het vuur laag zodat het kan stoven met de deksel op de pan. Dit proces ook ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit en neem een zeef, giet het vocht af en vang het op, dit kan prima als venkelsoepje worden gegeten. Het venkel ui mengsel kan gepureerd worden met een staafmixer of in de keukenmachine samen met een eetlepel roomboter of ghee.

spruiten boerenkool  spruiten

Ingrediënten geroosterde spuitjes boerenkool peer en hazelnoten

* 2 stronken verse spruiten of 500 gram

* 10 stengels boerenkool of 300 gram

* 1/2 cup hazelnoten

* 2 peren

Methode

Zet de temperatuur van de oven op 180 tot 200 graden. Snij de spruitjes van de stam of haal ze uit de zak en snij ze in helften. Verzamel de halve spruitjes in een kom. Schenk hier ook olijfolie of kokosolie overheen, doe ze in een ovenschaal. Hussel de bakvorm om de 10 minuten even zodat de spruitjes aan alle kanten roosteren. Over ongeveer 30 minuten zijn de spruitjes heerlijk licht geroosterd.

Van de verse boerenkool gebruik je alleen de blaadjes niet de stengel. Snij de bladeren kleiner of scheur deze met je handen. Doe de boerenkool in een kom en schenk er een kleine hoeveelheid olijfolie overheen en een snuf zeezout en masseer de boerenkool zodat het blad zachter wordt. Neem een pan en bak de boerenkool hierin, let op dat ze niet aanbranden en keer ze steeds om met een spatel. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten.

Intussen snij de twee peren in dunne schijfjes, gebruik wat citroensap zodat ze niet verkleuren en ze een frisse touche krijgen. De hazelnoten snij je ook in twee stukjes. De peer en de hazelnoten zijn de topping van de twee gerechten. Strooi nog wat kaneel over de peer voor extra smaaksensatie.

Als alle gerechten klaar zijn kan er gekozen worden om het apart te serveren, of maak er een groot mooi geheel van.

kokosbonbons  vanille extract

Nagerechten

De nagerechten zijn vaak iets met chocolade, altijd een goede keuze en het recept van de chocolade mousse of het rawfood fruittaartje uit mijn E- book. 

Als er nog meer gesnoept wil worden dan zijn de volgende bonbons erg lekker. Ook de suikervrije chocolade chia bonbons en de quinoa karamel bonbons die al eens voorbij zijn gekomen op dit blog zijn ook heerlijke lekkernijen.

Speciaal voor dit feestdagenmenu zijn het kokosbonbons geworden, een soort witte chocolade. Gemaakt van cacaoboter, kokosmeel, vanille extract en agavesiroop, en helemaal niet moeilijk. Hiervoor heb je bonbonvormpjes nodig. De hoeveelheid bonbons, dat ligt ook aan de grootte van de vormpjes, is ongeveer 32 stuks.

Ingrediënten kokosbonbons

* 1/2 cup cacaoboter in stukjes

* 1/4 kokosmeel

* 1 tl vanille-extract**

* 1 el agavesiroop

**Vanille-extract maak je simpel door een flakon vodka van 250 ml in een flesje te gieten. Daarbij gaan verse vanille peulen waar de inhoud van gebruikt is. Bewaar de fles donker en wacht zeker 3 weken tot de smaak is ontwikkelt.

Methode

Snij stukjes van de cacaoboter. Smelt de cacaoboter au bain marie in een glazen kom. Let op dat de cacaoboter niet te heet (ongeveer 36 graden) wordt, dat is zonde van de gezonde chocolade. Zeef het kokosmeel boven de gesmolten cacaoboter en roer deze ertussen. Het vanille-extract en de agavesiroop kan er ook bij gedaan worden. Meng dit samen, neem een lepel en vul er de vormpjes mee. De bonbons gaan 1 tot 2 uurtjes in de diepvries, daarna kunnen ze in de koelkast bewaard worden.

Fijne feestdagen!

 

 

 

 

Rustieke ontbijtmuffins (gluten- suiker en zuivelvrij)

De één heeft trek als die wakker wordt en de ander kan niet aan eten denken de eerste uren van de dag. Het is heel persoonlijk,  zo heeft iedereen zijn en haar eet-en drinkbehoeftes.

Zelf begin ik meestal met een glaasje water met, of zonder citroen. Daarna volgt een voedzame smoothie. Rond ongeveer 11.00 begint mijn ontbijt of lunch, als ik thuis aan het werk ben. Een havermoutontbijt, recept met eieren, soep, muffins, een groentegerecht of een belegde zuurdesem boterham. Met de ontbijtsuggesties die op dit foodblog staan kan je goed variëren.

Deze ontbijtmuffins zijn rijk gevuld met noten en zaden. Je bent snel verzadigd als je er enkele eet, de voedingstoffen hierin zorgen daarvoor. Met de hoeveelheid walnoten, amandelen, hazelnoten en de zonnebloem- en pompoenpitten, is dit een waar voedingsbommetje. De muffins zijn lekker met een lik roomboter of homemade jam. Er kunnen 6 grote of 12 kleine muffins worden gemaakt van deze hoeveelheid.

Iets over amandelen..

Noten zijn eigenlijk geconcentreerde pakketjes levenskracht, toevallig zijn amandelen een van de gezondste soorten. Ze zijn rijk aan proteïnen en van vezels, verschillende B- vitamines, vitamine E, calcium, magnesium, ijzer en zink. De vitamine E in amandelen speelt een belangrijke rol voor de huid, deze houdt de huid elastisch en helpt de eventueel beschadigde huid herstellen. Amandelen bevatten ook enkelvoudige vetzuren die het risico op hartziekten verminderen. Het magnesium is nodig voor de energieproductie en nuttig voor spierontspanning.

ontbijt muffins  amandelen

Er kunnen 12 muffins gemaakt worden van het recept. Halveer gerust de hoeveelheden wanneer je dat zou willen.

Ingrediënten

* 1/2 cup walnoten

* 1/2 cup hazelnoten

* 1/2 cup amandelen

* 1/2 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup pompoenpitten

* 1/2 cup sesamzaadjes

* 1 el kokosolie

* 3 grote of 4 kleine eieren

* 1/4 tl zeezout

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. Gebruik een keukenmachine om een grof meel te maken met de walnoten, de hazelnoten en de amandelen. Schud het meel van deze noten in een glazen kom. Dan kunnen de rest van de ingrediënten erbij, de zonnebloempitten, de pompoenpitten, de sesamzaadjes en het zeezout.

Klop de eieren licht op en voeg de kokosolie hierbij. Meng alles samen tot een geheel. Vet de bakvormen in met kokosolie en neem een hoeveelheid. Vul de holtes ongeveer 3/4 vol. De muffins hebben ongeveer 25 minuten nodig om te garen. Als klaar zijn en een lichtbruin kleurtje hebben laat ze dan afkoelen op een rooster.