Tomaten tapenade

Een aantal jaren geleden heb ik de studie voedingsdeskundige gevolgd bij de Civas. Het was, en is nog steeds erg boeiend om de stof door te lezen. Het item E- nummers is er ook zo één..

Voedingsadditieven/ E-nummers

Een voedingsadditief of voedseladditief is een stof die om technische redenen wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel. Voorbeelden van voedingsadditieven zijn kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd. Sommige (steeds meer) mensen hebben of krijgen een gevoeligheid voor bepaalde kleurstoffen of conserveermiddelen. Dat merk je soms niet meteen maar je kan op den duur last krijgen van bijvoorbeeld, astma, misselijkheid of huidklachten.

Er bestaat een uitgebreide lijst die je kunt opzoeken via internet en nog makkelijker, je kunt ook de app downloaden!

Dit is een overzicht van de groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

E300-399 : Antioxidanten

E400-499 : Emulgatoren

E500-599 : Diverse additieven

E600-699 : Smaakversterkers

E700-799 : Conserveermiddelen

E900-1520:Hulpmiddelen/ Zoetstoffen

tomaten tapenade  tomaten tapenade

De kant en klare tapenades uit de winkel bevatten vaak deze toevoegingen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het product langer houdbaar is, en suikers en zout zijn aanwezig om bepaalde etenswaren op smaak te maken en te houden. Met kruiden en specerijen kan je veel doen voor de smaaksensatie, ook zoveel mogelijk biologisch eten is een ware beleving.

Zongedroogde tomaatjes zijn ontzettend lekker, om zo te eten bij de borrel, in een salade, of in een saus over de pasta. Ook kun je er een heerlijke tapenade van maken zoals ik heb gedaan. Als je zelf aan de slag gaat om de tomaten te drogen kan dat uiteraard. Ik koos een potje uit de biowinkel, om het mezelf ook eens makkelijker te maken.

Methode zelf tomaatjes drogen

Snij ongeveer 10 tomaten in partjes en leg ze op een bakplaat. Hak kruiden zoals ( rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, salie) fijn en strooi wat zeezout en verse peper over de tomaatjes. Deze kunnen in de oven op een temperatuur van ongeveer 100 graden. Zijn ze klaar, dan laat je ze afkoelen en doe ze in een schoon glazen pot(je). Giet er olijfolie overheen zodat ze helemaal onder staan.

Ingrediënten

* 10 zongedroogde tomaatjes

* 3 el olijfolie

* 1 el edelgist

* 6 halve walnoten

* pluk verse oregano (optioneel)

* 1/4 tl gedroogde oregano

* 1/4 tl gedroogde basilicum

* snuf zeezout

* verse peper

Methode

In een keukenmachine doe je eerst de zongedroogde tomaatjes. Maal deze wat fijner en voeg dan de olijfolie, edelgist, gedroogde kruiden, walnoten, verse oregano, zeezout en peper toe en mix dit tot een massa. Gebruik de pulseerknop en voeg nog wat olijfolie toe mocht het mengsel nog niet smeuïg genoeg zijn.