Rustieke appeltaart

In de keuken ruikt het erg goed, als je de woonkamer binnenkomt wordt je vanzelf erg blij. De reuk van appeltaart is een van de gezelligste geurtjes die er zijn. Nu de herfsttijd is ingegaan en we met z’n allen kneuterig s’ avonds op de bank hangen met een plaid, is een stukje appeltaart toch wel erg lekker. Deze appeltaart ziet er gezellig rommelig uit, ik noem het uniek en rustiek. Eigenlijk had ik een dakje van deeg willen maken, maar had geen deeg meer over.. Dit is dus een optie voor een andere keer die snel komen gaat want het taartje is zo lekker! De combinatie appel en kaneel is altijd een goede match, je hebt geen suiker meer nodig als deze twee smaken bij elkaar komen. Met speculaaskruiden zou het ook kunnen, helemaal in de sfeer van de wintermaanden geeft dit mengsel een verwarmend gevoel.

De sterappels hebben we gekregen van een vriendin van mijn schoonmoeder, die een aantal mooie appelbomen hebben staan in hun tuin. Deze oude appelsoort dankt zijn naam aan het stervormige klokhuis. Deze appels hebben een heerlijke geur en zijn onbespoten, lekker puur..

Het is een klein taartje geworden en de doorsnee van de vorm is 16cm. Voel je vrij om de ingrediënten te verdubbelen of zelfs het aantal maal 3 voor een grote appeltaart.

Iets over kaneel..

De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust. De bast wordt geoogst en daarna wordt de schors en de middenbast verwijderd. De dunne binnenste bast blijft over. Die rolt zich vanzelf op. Daarna worden de rolletjes gedroogd. Kaneel wordt meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten. Kaneel (Cinnamomum verum) kan worden ingezet bij klachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree, kou, keelpijn en hoest. De etherische olie van kaneel heeft antibacteriële eigenschappen. Kaneel bevat ook een beetje calcium en de mineralen mangaan en chroom. Belangrijk om te weten is, om niet meer dan 10 gram kaneel te eten per dag want het bevat de stof coumarine, die schadelijk kan zijn voor de lever bij een te hoge inname. Voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven en mensen die medicijnen nemen is kaneel niet geschikt als behandeling van een klacht (dit om elk risico te vermijden).

appeltaart

De oven kan worden voorverwarmd op 175 graden.

Ingrediënten bodem/ zijkanten

* 1 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1 tl kaneel

* 2 el roomboter of kokosolie

* 2 el lijnzaad geweekt ( 1 el gebroken lijnzaad 4 el water) **

* 2 el ahornsiroop

* snuf zeezout

** Lijnzaadmengsel is de vervanger van het ei. Er kan dus ook 1 ei worden gebruikt!

 

Vulling

* 1 appel in blokjes

* 2 el rozijnen

* 1/2 tl kaneel

* 1 el ahornsiroop (optioneel)

appeltaartje  appeltaartje

Methode

Snij de appel in blokjes of kleine stukjes. Doe de eetlepel lijnzaad in een klein kommetje en schenk daar 4 eetlepels water bij, roer even door. Meng de droge ingrediënten bij elkaar. In een pannetje laat je de roomboter of kokosolie smelten. meng nu de natte ingrediënten bij elkaar en het deeg kan gekneed worden tot een samenhangend geheel. Laat het deeg even rusten.

Meng de ingrediënten van de vulling in een kom en roer dit door.

Het deeg kan worden uitgerold, maar ook kan het over de bodem en zijkanten worden gedrukt met de handen om een rustiekere vorm te krijgen (dit heb ik gedaan). Dan kan de vulling erin.

Bak het appeltaartje in de oven op 175 graden voor ongeveer 20 minuten.