Speculaas koekjes & kruidnoten

De dagen worden korter, het is sneller donker en het is nattig koud, maar erg kleurrijk als je buiten om je heen kijkt. De herfst is een periode van kracht en kalmte, belangrijk is om wat meer rustmomenten in te bouwen voor jezelf. Je zult merken dat je even “reset “als het ware, en dit is hard nodig om “stukjes leven” even te laten bezinken. Maar… het is ook een opbouw naar de feestmaand december! Met de gedachte dat je heerlijk samen deze dagen viert met je kinderen, familie of vrienden, komt er spontaan een glimlach op je gezicht, toch? Dit zijn geluksmomenten die je kracht geven en blijdschap.

De speculaaskruiden zijn de smaakmakers in deze kruidnoten en koekjes, lekker verwarmend en passend in de sfeer van de herfst- en wintermaanden. je kan ze makkelijk zelf maken!

speculaas  speculaas

Ingrediënten speculaaskruiden

* 4 tl kaneel

* 1/4 tl nootmuskaat

* 1/2 tl anijs

* 1 tl gember

* 1/2 tl kruidnagel

* 1/4 tl kardemom

* 1/4 tl peper

Methode

Meng de specerijen in een mini-blender, koffemolen of met de vijzel en schud het daarna in een potje die afsluitbaar is.

Deze speculaaskoekjes en kruidnoten zijn gluten-, suiker * – en zuivelvrij!!  * vrij van geraffineerde suikers. En geheel veganistisch, dus er zijn geen dierlijke producten gebruikt.

 

Ingrediënten

* 1/4 cup kokosmeel

* 3/4 cup rijstmeel ( amandel-kastanje of boekweitmeel zijn ook nog glutenvrije opties )

* 4 el kokosbloesemsuiker

* 1/2 tl bakpoeder

* 1/4 tl zeezout

* 2 tl koek- of speculaaskruiden

* 3 el kokosolie ( niet gesmolten )

* 2 of 3 el kokos- of rijstmelk

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. In een glazen kom meng je alle droge ingrediënten. Daarna ga je de kokosolie (niet gesmolten) toevoegen en kneed dit met je handen tot een zanderig redelijk vochtig geheel, het deeg vormt nog net geen deegbal. Dan kunnen de eetlepels kokosmelk erbij gedaan worden. Meng dit mengsel dat nu wel goed vormt tot een deegbal. Als dit niet het geval is doe je er nog wat vocht bij, in de vorm van kokosmelk of water. Neem een deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Je kan een speculaasplankje gebruiken, of de koekjes uitgesteken met een koeksteekvorm. Je kan steeds weer nieuwe maken totdat het deeg op is. Ik heb wat restjes gebruikt om kruidnoten te rollen, want dit deegmengsel is ook geschikt voor deze nootjes te maken. Leg alle koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in een oven voorverwarmd op 180 graden. Blijf in de buurt want ze zijn ongeveer 10 minuutjes later al klaar!