Uiensoep met verse kruiden

Een paar dagen geleden heb ik het kruidenboek ‘De kleine dokter’ van A.Vogel weer eens voor de dag gehaald, welke ik op een gezellige brocante markt heb gevonden op een lentedag, enkele jaren geleden. Heerlijk kneuterig op de bank zit ik dan met een plaid, een kruidenthee en het boek..daar wordt ik blij van.

Kruiden is iets waar ik als kind al mee bezig was, ik plukte al herderstasje ( die met die hartjes ) paardebloemen, vogelmuur, en proefde van alles intuïtief. Op school kregen we de opdracht om een herbarium (verzameling van gedroogde planten) te maken, dit vond ik als 10 jarige één van de leukste uitdagingen.

Als ik een kruid pluk, opsnuif en vasthoudt, dan voel je als het ware de energie. Bij klachten of gezondheidsproblemen kunnen kruiden zeker een rol spelen, en in een ziekteproces kan het het verlichting geven. En ook niet onbelangrijk ‘past’ het bepaalde kruid bij iemand. Om hier meer over te lezen heeft Marjanne Huising ( www.sintau.nl ) een boek geschreven, Kruidenwijsheid genaamd, erg leuk en interessant!

In onze moestuin staat rozemarijn, tijm en salie het hele jaar door. Als het lente in zicht is begint het weer te kriebelen om weer in de tuin bezig te zijn, en te genieten van wat er allemaal mag groeien. De eerste spinazie en slazaadjes zijn op 15 februari om precies te zijn, in de grond belandt, volgens de Biologisch- Dynamische zaai-, plant en oogstkalender. Spannend!

Vandaag ga ik aan de slag om een uiensoep te maken met verse kruiden, soep kan altijd.. en geeft een bepaald ‘troostgevoel’.

uiensoep  uien soep

Ingrediënten

* 1,5 liter kruidenbouillon

* 3 grote uien

* 2 laurierblaadjes

* 1 el verse tijmblaadjes

* 1 tl verse salie

* 1 tl verse rozemarijnnaaldjes

* 1 el rijstmeel

* 1 el roomboter of ghee

Methode

Snij de uien in ringen of stukjes. De kruiden, behalve het laurierblad heel fijn snijden. Intussen maak de bouillon met 2 tabletten en 1,5 liter water.

Bak de uien in de roomboter of ghee enkele minuten in een pan, zet daarna zacht en voeg het rijstmeel toe, roer dit erdoor heen.

De bouillon en kruiden kunnen toegevoegd worden.

Laat de soep op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken.

uien  kruiden

Iets over uien..

Als je kookt, dan is een ui bijna altijd present in een gerecht. In de hele wereld worden uien ook veel geconsumeerd, behalve in sommige spirituele centra in India, want de ui zou een speciale kracht bezitten die het innerlijke vuur aanwakkert. De ui bevat een krachtige natuurlijke antibiotica, en allium die infecties tegen gaat. Ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Uien bevatten stoffen die de longspieren versoepelen en een slijmoplossende werking hebben, dus bij verkoudheid bewijzen ze goede diensten. De zwavel in uien dient als krachtige ontgifter voor de lever, zuivert de darmen, filtert giftige metalen uit het lichaam en draagt bij aan een zuivere huid.