Monthly Archives: October 2018

Vegan karamelsaus

Oh…wat is deze karamelsaus lekker! Zonder ‘suiker’ kan deze lekkernij niet worden gemaakt, dus niet het gezondste recept op mijn blog. Met kokosbloesemsuiker wordt de smaak voller en is het een betere keus dan geraffineerde suiker.

De karamelsaus is heerlijk bij een havermoutporridge, yoghurt, ijs, pannenkoeken, of bijvoorbeeld over de chocolade muffins. Enkele jaren terug maakte ik een karameldip met dadels, die lekker smaakt met appelstukjes. Vandaag ga ik aan de slag om de karamelsaus te verwerken bij of in een pompoensmoothie en bij een pumkin spice latte. De resultaten volgen..

Iets over kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een suiker afkomstig van de bloesems van kokosnootpalmbomen. Het gaat om een volledig natuurlijke en niet-geraffineerde suiker. Men tapt hiervoor de nectar van de palmbomen af en zorgt er daarbij voor dat de bloesem niet verloren gaat zodat deze ook nog gewoon kokosnoten kan blijven produceren. Nadat de nectar is gewonnen wordt deze ingedikt, afgekoeld, uitgehard en vermalen tot poeder. Tijdens het productieproces wordt het product niet verhit waardoor voedingsstoffen zoals verschillende B-vitaminen, zink, ijzer en magnesium behouden blijven.

De hersenen hebben suiker of glucose nodig om te kunnen functioneren. Langzame afgifte van glucose zorgt voor een gelijkmatiger bloedsuikerspiegel en minder schommelingen in de hormoonhuishouding. Gewone suiker heeft een GI* tussen de 65 en 70. Kokosbloesemsuiker daarentegen heeft een GI van slechts 35. Dit betekent dat kokosbloesemsuiker de glucose veel geleidelijker afgeeft en daarmee een stuk minder ongezond is dat gewone suiker.

* De glykemische index of GI is een maat voor het effect van 50g koolhydraten op de bloedsuikerspiegel vergeleken met een reactie op 50g pure glucose (druivensuiker).

Ingrediënten

* 150 ml kokosmelk

* 60 mg kokosbloesemsuiker

* 1/4 tl kaneelpoeder

* snuf zeezout

Methode

Doe alle ingrediënten in een klein steelpannetje en roer dit goed door elkaar tot de kokosmelk een bruine kleur heeft. Zet op hoog vuur en breng de saus aan de kook. Zodra de saus begint te pruttelen draai je het vuur wat lager. Roer af en toe en laat de saus minstens een kwartier op laag vuur pruttelen. Zodra de saus afkoelt wordt het vanzelf een stukje dikker. Laat het afkoelen en bewaar in een potje in de koelkast. De karamelsaus is enkele weken houdbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geroosterde aardpeer met groene kool rozijnen en hazelnoten

Het is intussen herfst. De wind waait flink en de bladeren van de bomen hebben mooie kleuren. Ik hou ervan. Seizoenen zijn fijn, iedere keer weer een soort nieuwe fase die in treedt.

De herfst is de tijd waarin er geoogst wordt. In de natuur oogsten we groenten, fruit, noten en zaden. In ons leven oogsten we de resultaten van de groei, de ontwikkeling en het ‘harde’ werken van de lente en zomer. Binnen een verandertraject, persoonlijk, je werk of andere omstandigheden, oogsten we in deze periode de resultaten van deze veranderingen.

Zelf ondervindt ik ook een bepaalde rust in deze tijd van het jaar. Verandering was er op het gebied van werk. Ik besloot te gaan werken in een natuurvoedingswinkel. Dit is prima te combineren met de werkzaamheden betreft Natuurlijk Resi. Bloggen gebeurd iets minder, maar iedere maand lukt het me toch om een nieuw blog met recept te maken. Deze keer een recept met aardpeer. Één van de seizoensgroenten van nu.

Seizoens-groenten en fruit van oktober

Per seizoen zijn er verschillende soorten groenten en fruit in en uit Nederland te verkrijgen. Best een ruime keus als je het lijstje hieronder bekijkt.

Groenten: aardappelen, aardpeer, andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, chinese kool, courgette, knolselderij, koolraap, koolrabi, paddenstoelen, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raapstelen, rode bieten, rode kool, rucola, savooiekool, selderij, sla, snijbonen, sperziebonen, spitskool, spruiten, tomaten, uien, venkel, waterkers, winterpeen, witlof, witte kool, wortel.

Fruit: appels, bramen, druiven, frambozen, peren.
In mijn laatst verschenen receptenboekje ‘Pure Vegetarische Recepten‘ (die nu verkrijgbaar is als E- book) staat een recept van een heerlijke soep met aardpeer in de hoofdrol. Aardpeer is een gezonde groente en bijzonder lekker van smaak.

Iets over aardpeer..

De aardpeer of Jeruzalemse artisjok heeft niets te maken met peren, gewone artichokken of met de stad Jeruzalem. Het maakt deel uit van de zonnebloemfamilie. De knollen hebben een verfijnde, nootachtige smaak en kunnen als aardappelen worden verwerkt: gekookt, gestoomd, gepureerd, gebakken of gefrituurd, maar ook rauw gegeten worden. In tegenstelling tot aardappelen geven aardperen hun energie geleidelijk af, omdat ze energie opslaan als inuline en niet als suiker. Aardperen zijn dan ook gezond voor mensen met diabetes of met een schommelende bloedsuikerspiegel. De oplosbare vezels in de plant- inuline- hebben de aardpeer berucht gemaakt omdat deze winderigheid veroorzaken; ze voeden de goede bacterien in de darmen. Een pluspunt is dat inuline zich bindt aan afvalstoffen of gifstoffen en die vervolgens uit het lichaam verwijdert. Onderzoek heeft uitgewezen dat inuline ook het cholesterol helpt verlagen. Aardperen bevatten veel ijzer, relatief zelfs meer dan mager rundvlees.

   

Dit recept is voor 2 personen als hoofdgerecht, of bijvoorbeeld voor 4 personen als lunchgerecht.

Ingrediënten

* 3 grote of 5 kleine aardperen

* halve groene kool

* 1 cup rijst/ gierst of quinoa

* 1/2 cup rozijnen

* 1/4 cup gehalveerde hazelnoten

* 1 el olijfolie

* 1 el ahornsiroop

* peper en zeezout

Methode

Snij de aardperen in stukken van 1 a 2 cm. Doe ze in een kom en besprenkel ze met olijf- of kokosolie. Daarna kunnen ze in de oven op een vel bakpapier (die ligt op een baktray). Rooster ze ongeveer een 30 minuten.

Zet de rijst, gierst of quinoa op en volg de methode volgens de verpakking. Intussen snij je de groene kool fijn en hak je de hazelnoten in 2 helften. Bak de groene kool in een eetlepel roomboter of kokosolie. Zet het vuur lager en laat de groene kool even stoven. Na 5 of 10 minuten kunnen de rozijnen en hazelnoten erbij. Haal de pan van het fornuis.

Als de aardpeer geroosterd is, kan het gemengd worden met het groene kool mengsel. Maak een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel ahornsiroop en zeezout en verse peper. Schenk dit over het gerecht.