Dadeldip met appelpartjes

Als tussendoortje grijp je al snel iets uit de kast, als je tenminste iets te snoepen hebt in huis. Onderweg met het openbaar vervoer, auto, vliegtuig of aan de wandel neem of koop je ook misschien vaker iets wat minder gezond is. Je kunt jezelf  ‘trainen’ om een nieuwe gewoonte aan te leren, in 7 weken kan dat al. Waar ga jij mee beginnen? Kies je voor minder, of geen geraffineerde suikers meer, ga je voor een eiwitrijker voedingspatroon en minder (snelle) koolhydraten, of koop je geen of weinig pakjes en zakjes meer uit de supermarkt en ga je koken met pure ingrediënten? Kies een stap die voor jou goed voelt.

Je zult versteld staan na 7 weken al hoeveel meer energie je hebt, gewicht verliest, een mooiere huid krijgt, en bovenal beter in je vel steekt.  Alternatieven voor ‘suiker’ zijn bijvoorbeeld fruit (vers), ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker, lucuma of yakonsiroop, mocht je toch een zoete smaak missen.

Fruit is een snelle leverancier van gezonde suikers. Appels zijn lekker fris, zoet en knapperig van smaak. ‘An apple a day keeps the doctor away’ is nog steeds een populaire oneliner!

Als tussendoortje is deze dadeldip of karamel heerlijk. Je kan deze dip ook in smoothies verwerken, in de yoghurt, bij pannenkoeken, of bij bananenijs serveren.

appels    dadeldip

Iets over appels..

Appels hebben altijd symbool gestaan voor liefde en vruchtbaarheid. Ze hebben een vrij neutrale smaak met een zoet of zuur tintje. Appels bevatten pectine, een oplosbare vezel die de darmen voorzichtig maar efficiënt schoonmaakt en bindt zich met afvalstoffen om ze zo uit het lichaam te voeren. Pectine bevordert de aanmaak van goede bacteriën in de darmen en helpt het gehalte aan slecht cholesterol laag en de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Appels zijn meestal goed verteerbaar, alkalisch en bestaan voor 85% uit water waardoor ze de dorst lessen. In appels zit appelzuur dat speelt een rol bij de energieproductie in alle menselijke cellen. Vitamine C en kalium en vezels zijn de belangrijkste bronnen in de appel. De lekkerste appels vind je in een oude appelgaard bij een boerderij in de buurt waar je woont. Geniet van deze fruitsoort die in dit het seizoen volop te krijgen is

dadeldip

Ingrediënten dadeldip

* 6 mejouldadels

* 1 el citroensap

* 1/2 tot 1 cup water

Methode

De dadels gaan samen met het water en het citroensap in een blender of mix met de staafmixer alles tot een romige pasta.

———————-

Ingrediënten dadelkaramel

* 1 cup dadels ( geweekt in water, 1 uur)

* 1 el lucumapoeder **

* weekwater van de dadels of meer tot een gewenste dikte

** Lucuma is een ‘eiervrucht’ die in Peru groeit. De vrucht wordt gedroogd en daarna tot poeder vermalen. Lucuma bevat een hoeveelheid aan voedingsstoffen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5 en C, calcium, kalium, ijzer en fosfor. Bovendien bevat het het antioxidanten en voedingsvezels. Lucuma poeder bevat weinig calorieën.

Methode

Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en meng het geheel. Doe het in een glazen potje of kleine Mason Jar en zet het in de koelkast. Het is enkele dagen houdbaar.