Pannenkoeken met blauwe bessen

Bij jong en oud zijn pannenkoeken meestal favoriet. Als kind vond ik deze erg lekker bij de erwtensoep die mijn moeder maakte. In de winter was dit dan wekelijks een feestje, wat een fijne herinnering, bedankt mam!

Nu er volop blauwe bessen te koop zijn bij de lokale boer en in de buurt, kun je deze mengen door het beslag. Zelf hebben we ook een struikje in de tuin, maar die is vrijwel leeggegeten door de merels, die deze ook zien als een zoete sappige verrassing.

Het meel wat ik heb gebruikt voor deze pannenkoeken is paars maïsmeel, die ik kocht op het Dutch Rawfoodfestival bij Pacea. Het festival dat jaarlijks in juni wordt gehouden in Amsterdam, die ik samen bezocht heb met Marjolijn van Oerspronkelijk. Dit bijzondere meel is afkomstig uit het Andesgebergte in Lima. Het bevat de vitaminen B3, B1, B2 en de mineralen fosfor, ijzer en calcium en heeft een hoge dosis antocyanen. Een gezond en glutenvrij alternatief voor het klassieke meel. De kleur match goed bij de blauwe bessen die ook door het mengsel zijn gegaan.

Iets over blauwe bessen..

De blauwe bes of bosbes is een belangrijke bron van antioxidanten, met name anthocianiden. De werkzame stoffen beschermen niet alleen tegen veroudering veroorzaakt door oxidanten, maar versterken ook de werking van vitamine C. Studies hebben aangetoond dat blauwe bessen de hersenfunctie helpen verbeteren, een gunstige invloed hebben op de werking van de ogen, nachtblindheid helpen voorkomen, beschermen tegen ouderdomsvlekken, grauwe staar en glaucoom. Blauwe bessen versterken het vaatsysteem, zodat alle delen van het lichaam worden voorzien van voldoende zuurstof en ander benodigde voedingstoffen. De antioxidanten in blauwe bessen beschermen de structuur van de celwanden, het collageen, tegen beschadiging door de oxidanten en verbeteren de teint. De bessen zijn ook een goede bron van vezels.

blauwe bessen  pannenkoeken

Ingrediënten

* 2 bananen

* 1 ei (maak het vegan door 1 eetlepel gebroken lijnzaadjes met 4 eetlepels water te mengen)

* 1 tl kaneel of cacaomix

* snuf zeezout

* 1/2 cup paars maïsmeel**

* 1/2 cup blauwe bessen

* 1/4 cup amandel- of kokosmelk

** amandel- kokos of ander glutenvrij meel zijn prima vervangers

Methode

In een kom gaat het meel, de geprakte bananen, het ei, de amandelmelk, zeezout en het kaneelpoeder. Mix dit samen tot een geheel. Dan kunnen de blauwe bessen er voorzichtig doorheen geroerd worden. Neem 1 theelepel kokosolie of roomboter en laat deze smelten in een steelpan. Schenk een hoeveelheid in de pan en bak de pannenkoeken enkele minuten aan de ene zijde en aan de andere zijde. Het beslag is voor 8 kleine of 4 grote pannenkoeken.

Stapel ze op een bord, en schenk er honing overheen, en een handvol blauwe besssen.