Zwarte quinoa met zeekraal avocado en pijnboompiten

Je hoeft helemaal niet veel te eten om je ‘honger’ te stillen, en te genieten van je keuze van dat moment. Je maag vullen tot 3/4 is het beste wat je voor je hardwerkende orgaan kunt doen. Dus niet eten totdat je echt vol zit, maar in een rustig tempo het gerecht nuttigen is beter, en je hebt minder nodig dan je denkt. Voor de één is het prettig om 3 maaltijden te eten op een dag, en de ander gedijt weer beter op 4 tot 6 kleinere porties.

Deze ‘dish’ kun je ook naar eigen wens creëren. Met restanten uit de koelkast kun je prima een verantwoorde lekkere maaltijd maken, laat je creativiteit los, neem een kijkje op dit blog of in een kookboek voor inspiratie. By the way, mijn receptenboek komt eraan, inclusief deze en een flink aantal nieuwe recepten! Zijn jullie benieuwd?

De quinoa is een pseudograan (eigenlijk een zaad) die erg populair is de laatste jaren, het is lekker en voedzaam. Je hebt verschillende soorten quinoa, van rode, blonde en zwarte zelfs, de blonde is het neutraalst van smaak, de andere twee zijn iets krachtiger.

Iets over quinoa..

Toen de Spanjaarden Latijns-Amerika veroverde, verboden zij de teelt van quinoa omdat ze zich realiseerde wat voor versterkend en belangrijk voedingsmiddel het was. In het land van herkomst uitgesproken als keen-wa, staat het bekend als de ‘moeder van alle granen’, wat het belang in voedingskundig en spiritueel opzicht aangeeft. Als het gekookt wordt, laat het graan een deeltje los waardoor het de korrels een soort stralenkransje krijgen. Quinoa is eiwitrijker dan andere graansoorten en bevat bovendien alle essentiële aminozuren. Het bevat ook een aantal vitamines van de B- groep, waaronder vitamine B5, die belangrijk is voor de aanmaak van adrenaline. De mineralen mangaan, magnesium, fosfor, koper, zink en kalium zijn ook vertegenwoordigd in dit pseudograan.

zwarte quinoa   avocado

Ingrediënten voor 2 personen

* 1 cup quinoa (gekookt)

* 1 of 2 bakjes zeekraal

* 2 avocado’s

* 1 teentje knoflook

* 1 limoen

* 2 el pijnboompitten

Methode

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing of doe 1 cup quinoa en 2 cups water in een pan en kook deze vervolgens ongeveer 15 minuten, de quinoa wordt geabsorbeerd door het water.

Prak de avocado’s in een kom en sprenkel er limoensap overheen.

Bak de zeekraal in een pan met 1 tl kokosolie of roomboter, er kan een teentje knoflook worden bijgevoegd voor nog wat meer smaakbeleving, ongeveer 5 minuten bakken op een laag vuur.

Je kan de quinoa mengen met de zeekraal en verdeel het mengsel op de borden. De geprakte avocado kan erbij en de pijnboompitten kunnen eroverheen worden gedaan. Besprenkel alles nogmaals met het limoensap. Eventueel wat verse peper kan het compleet maken.