Herfstsalade met rode bieten hummus
Ik kijk naar buiten en zie de blaadjes vallen, de zon straalt mooi door de bomen en struiken heen. Wat zo prettig is aan het Nederlandse klimaat is, dat er seizoenen zijn. Als het altijd koud of juist erg warm zou zijn is het ook zo saai en voorspelbaar, nu kun je genieten als het straks weer lente wordt, het seizoensfruit- en groente, en de sneeuw in de wintermaanden.
Nu is het herfst, een overgang van een periode van een overload aan verse producten. In onze moestuin genieten we elke dag nog van de kadootjes van moeder natuur!
Tip!
Een handige tip misschien als je vers fruit of groente wilt eten in de winter, je vriest het in er zijn handige plastic recyclebare zakjes te bestellen bij www.biofutura.nl om bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, kersen, aardbeien, pruimen, groente of kruiden in te doen. Ook kan je de kruiden fijnhakken en in een ijsblokjesvorm doen, giet er water over heen en vries ze in. Ontdooi ze dan weer wanneer je ze nodig hebt. Peterselie staat hier in overvloed en daar zijn we blij mee, deze gaan rijkelijk in salades, als topping over gerechten en in smoothies.
Iets over peterselie..
Peterselie is een tweejarige, winterharde plant die oorspronkelijk graag op rotsachtige grond groeit. Dat is ook terug te vinden in het woord peterselie, waar het Griekse woord petros in zit, dat rots betekent. Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Peterselie bevordert de aanmaak van B12 in het lichaam. Een B12 tekort kan ook leiden tot symptomen van bloedarmoede zoals vermoeidheid. Peterselie helpt het bloed te zuiveren en houdt de aderen elastisch. Cholesterol wordt opgelost door stoffen in peterselie en de bloedvaten worden sterker. Peterselie is ook goed voor de spijsvertering want het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans. Peterselie is goed tegen een slechte adem, en dus een goede verzorging voor de mond, omdat er veel vitamine C in zit dat goed is voor de aanmaak van nieuw tandvlees. Door het hoge vitamine C-gehalte van peterselie, de aanwezigheid van beta-caroteen helpt vitamine B12 bevorderen, peterselie versterkt het immuunsysteem. Het helpt ook goed om de blaas van toxische stoffen te ontdoen en de leverfuncties die in verband staan met de nieren worden ook aangesterkt.
Ingrediënten salade
* 1/3 cup gierst
* 1 cup peterselie
* 2 vijgen
* 1 el hazelnoten
* 1/4 cup olijven
——————–
Dressing
* 1 el olijfolie
* 1 tl citroensap
* peper en zeezout
——————–
Rode bieten hummus
* 1 kleine rode biet
* 1/2 cup kikkererwten
* 1 el tahini
* 1 tl komijn
* 4 el olijfolie
* snuf zeezout
* snuf paprikapoeder
Methode rode bieten hummus
Snij de rode biet in kleine stukjes. Meng de ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuiige massa. Als de substantie droger blijft kan er nog wat olijfolie bij.
———————
Methode herfstsalade
Kook de gierst volgens de kookwijze van de verpakking, of kook het 15 minuten zodat het water is geabsorbeerd door de gierst. Zet deze opzij wanneer het klaar is.
Hak de peterselie grof, de hazelnoten in 2 delen en de vijgen in plakjes.
Meng de peterselie met de gierst en de dressing. Op de borden doe je een hoeveelheid salade en leg de vijgen, olijven, rode bietenhummus, en tenslotte strooi er de hazelnoten overheen.