Geroosterde aardpeer met groene kool rozijnen en hazelnoten
Het is intussen herfst. De wind waait flink en de bladeren van de bomen hebben mooie kleuren. Ik hou ervan. Seizoenen zijn fijn, iedere keer weer een soort nieuwe fase die in treedt.
De herfst is de tijd waarin er geoogst wordt. In de natuur oogsten we groenten, fruit, noten en zaden. In ons leven oogsten we de resultaten van de groei, de ontwikkeling en het ‘harde’ werken van de lente en zomer. Binnen een verandertraject, persoonlijk, je werk of andere omstandigheden, oogsten we in deze periode de resultaten van deze veranderingen.
Zelf ondervindt ik ook een bepaalde rust in deze tijd van het jaar. Verandering was er op het gebied van werk. Ik besloot te gaan werken in een natuurvoedingswinkel. Dit is prima te combineren met de werkzaamheden betreft Natuurlijk Resi. Bloggen gebeurd iets minder, maar iedere maand lukt het me toch om een nieuw blog met recept te maken. Deze keer een recept met aardpeer. Één van de seizoensgroenten van nu.
Seizoens-groenten en fruit van oktober
Per seizoen zijn er verschillende soorten groenten en fruit in en uit Nederland te verkrijgen. Best een ruime keus als je het lijstje hieronder bekijkt.
Groenten: aardappelen, aardpeer, andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, chinese kool, courgette, knolselderij, koolraap, koolrabi, paddenstoelen, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raapstelen, rode bieten, rode kool, rucola, savooiekool, selderij, sla, snijbonen, sperziebonen, spitskool, spruiten, tomaten, uien, venkel, waterkers, winterpeen, witlof, witte kool, wortel.
Iets over aardpeer..
De aardpeer of Jeruzalemse artisjok heeft niets te maken met peren, gewone artichokken of met de stad Jeruzalem. Het maakt deel uit van de zonnebloemfamilie. De knollen hebben een verfijnde, nootachtige smaak en kunnen als aardappelen worden verwerkt: gekookt, gestoomd, gepureerd, gebakken of gefrituurd, maar ook rauw gegeten worden. In tegenstelling tot aardappelen geven aardperen hun energie geleidelijk af, omdat ze energie opslaan als inuline en niet als suiker. Aardperen zijn dan ook gezond voor mensen met diabetes of met een schommelende bloedsuikerspiegel. De oplosbare vezels in de plant- inuline- hebben de aardpeer berucht gemaakt omdat deze winderigheid veroorzaken; ze voeden de goede bacterien in de darmen. Een pluspunt is dat inuline zich bindt aan afvalstoffen of gifstoffen en die vervolgens uit het lichaam verwijdert. Onderzoek heeft uitgewezen dat inuline ook het cholesterol helpt verlagen. Aardperen bevatten veel ijzer, relatief zelfs meer dan mager rundvlees.
Dit recept is voor 2 personen als hoofdgerecht, of bijvoorbeeld voor 4 personen als lunchgerecht.
Ingrediënten
* 3 grote of 5 kleine aardperen
* halve groene kool
* 1 cup rijst/ gierst of quinoa
* 1/2 cup rozijnen
* 1/4 cup gehalveerde hazelnoten
* 1 el olijfolie
* 1 el ahornsiroop
* peper en zeezout
Methode
Snij de aardperen in stukken van 1 a 2 cm. Doe ze in een kom en besprenkel ze met olijf- of kokosolie. Daarna kunnen ze in de oven op een vel bakpapier (die ligt op een baktray). Rooster ze ongeveer een 30 minuten.
Zet de rijst, gierst of quinoa op en volg de methode volgens de verpakking. Intussen snij je de groene kool fijn en hak je de hazelnoten in 2 helften. Bak de groene kool in een eetlepel roomboter of kokosolie. Zet het vuur lager en laat de groene kool even stoven. Na 5 of 10 minuten kunnen de rozijnen en hazelnoten erbij. Haal de pan van het fornuis.
Als de aardpeer geroosterd is, kan het gemengd worden met het groene kool mengsel. Maak een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel ahornsiroop en zeezout en verse peper. Schenk dit over het gerecht.