Vegan karamelsaus

Oh…wat is deze karamelsaus lekker! Zonder ‘suiker’ kan deze lekkernij niet worden gemaakt, dus niet het gezondste recept op mijn blog. Met kokosbloesemsuiker wordt de smaak voller en is het een betere keus dan geraffineerde suiker.

De karamelsaus is heerlijk bij een havermoutporridge, yoghurt, ijs, pannenkoeken, of bijvoorbeeld over de chocolade muffins. Enkele jaren terug maakte ik een karameldip met dadels, die lekker smaakt met appelstukjes. Vandaag ga ik aan de slag om de karamelsaus te verwerken bij of in een pompoensmoothie en bij een pumkin spice latte. De resultaten volgen..

Iets over kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een suiker afkomstig van de bloesems van kokosnootpalmbomen. Het gaat om een volledig natuurlijke en niet-geraffineerde suiker. Men tapt hiervoor de nectar van de palmbomen af en zorgt er daarbij voor dat de bloesem niet verloren gaat zodat deze ook nog gewoon kokosnoten kan blijven produceren. Nadat de nectar is gewonnen wordt deze ingedikt, afgekoeld, uitgehard en vermalen tot poeder. Tijdens het productieproces wordt het product niet verhit waardoor voedingsstoffen zoals verschillende B-vitaminen, zink, ijzer en magnesium behouden blijven.

De hersenen hebben suiker of glucose nodig om te kunnen functioneren. Langzame afgifte van glucose zorgt voor een gelijkmatiger bloedsuikerspiegel en minder schommelingen in de hormoonhuishouding. Gewone suiker heeft een GI* tussen de 65 en 70. Kokosbloesemsuiker daarentegen heeft een GI van slechts 35. Dit betekent dat kokosbloesemsuiker de glucose veel geleidelijker afgeeft en daarmee een stuk minder ongezond is dat gewone suiker.

* De glykemische index of GI is een maat voor het effect van 50g koolhydraten op de bloedsuikerspiegel vergeleken met een reactie op 50g pure glucose (druivensuiker).

Ingrediënten

* 150 ml kokosmelk

* 60 mg kokosbloesemsuiker

* 1/4 tl kaneelpoeder

* snuf zeezout

Methode

Doe alle ingrediënten in een klein steelpannetje en roer dit goed door elkaar tot de kokosmelk een bruine kleur heeft. Zet op hoog vuur en breng de saus aan de kook. Zodra de saus begint te pruttelen draai je het vuur wat lager. Roer af en toe en laat de saus minstens een kwartier op laag vuur pruttelen. Zodra de saus afkoelt wordt het vanzelf een stukje dikker. Laat het afkoelen en bewaar in een potje in de koelkast. De karamelsaus is enkele weken houdbaar.