Monthly Archives: August 2015

Rozemarijncrackers met lijn-sesam en chiazaadjes

De nazomer kent ontstuimige dagen. Onweer, regen, harde wind, soms fris voor de tijd van het jaar, en dan opeens komt de zon weer tevoorschijn. Persoonlijk vind ik de nazomer en de herfst een fijne periode, misschien omdat het mijn geboortemaand (september) is. Elk seizoen heeft z’n charmes, de winter is mooi als er sneeuw ligt en de zon schijnt, én de feestmaand december. In de lente heb je het gevoel dat je weer opnieuw kunt beginnen, in de moestuin waar de zaadjes ontkiemen, onstaat er weer nieuw leven. In de zomer gaan we genieten van de warmte, en tanken we bij in de vorm van energie en vitamine D van de zon, zodat we hiermee de winter doorkomen. Toch best fijn die vier seizoenen..

Deze rozemarijn crackers zijn niet perfect gelukt en gesneden, en zijn gebroken in ongelijke stukjes. Dat hoeft ook niet, de imperfectie is juist wat een product mooi maakt. Zo is het ook bij elk van ons, iedereen heeft iets bijzonders en unieks. Als je positief in het leven staat, vriendelijk bent en lacht, voel je je ook beter, andere merken dat (on)bewust op, en datgene is het mooie in ieder mens.

oneliner

De voedzame crackers bevatten veel zaden, namelijk chia-sesam en lijnzaden, ze bevatten belangrijke vetzuren, vezels en mineralen, die gezond zijn voor mens en dier.

Iets over hennep- chia en lijnzaadjes..

Zowel hennep- chia en lijnzaadjes zitten boordevol met de essentiele vetzuren omega-6 en omega-3. Deze hebben we nodig voor onze hersen- en zenuwcellen, ze zijn daarom voor vrijwel alle lichaamsfuncties belangrijk, waaronder het geheugen en een goed humeur. Hennepzaad is een van de rijkste plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, die voorkomen dat het bloed gaat klonteren en vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn het natuurlijke pijnstillers, bijvoorbeeld bij atritis. Hennepzaad bevat als een van de weinge voedingsmiddelen GLA (gammalinoleenzuur), een bestanddeel van omega-6 vetzuren, dat helpt tegen het PMS syndroom. Lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad, bevat lignanen, die het risico op borst- en prostaatkanker verkleinen. Net als alle andere zaden zijn hennep- en lijnzaad een bron van zink, calcium en magnesium. Om van hun voedingstoffen te profiteren, kan je ze het beste malen in een koffiemolen of kleine blender, omdat ze anders minder makkelijk verteren.

zaden cracker  zaden cracker

Ingrediënten

* 3 el lijnzaad

* 3 el chiazaadjes

* 2 el sesamzaadjes

* 1 el rozemarijnnaaldjes fijngehakt

* 1/4 tl zeezout

* 1/2 cup hazelnotenmeel **

** Hazelnotenmeel kan je eenvoudig zelf maken door de hazelnoten in een keukenmachine tot een meel te malen (niet te lang anders wordt het een boter). Hazelnotenmeel kan prima vervangen worden door amandel- kokos- kastanje of ander glutenvrij meel.

Methode

Zet de lijn- en sesamzaadjes in een kommetje en schenk daar water overheen zodat ze onder staan, voeg daar ook een theelepel appelazijn aan toe. Het beste kan je dit een avond van te voren doen. De volgende dag schud je de zaden door een zeef en spoel ze af met water. Deze gaan in een kom samen met de chiazaadjes, schenk hier ook water overheen zodat het water wordt geabsorbeerd. Het mengsel wordt nu een soort gel wat bij elkaar blijft. Voeg hier het meel, zeezout en de rozemarijn aan toe, meng dit tot een massa dat iets minder plakt.  Het deeg kan meteen worden gebruikt maar als er tijd is even 1 uur laten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 160 graden.

Het deeg kan worden uitgerold met een deegroller op een gladde oppervlakte tussen 2 vellen bakpapier. Rol het uit zodat het heel dun wordt, dan worden de crackers het lekkerst.

Zet het bakblik met in de oven, ongeveer 11 tot 13 minuten, als de crackers droog aanvoelen zijn ze klaar.

 

 

 

Pannenkoeken met blauwe bessen

Bij jong en oud zijn pannenkoeken meestal favoriet. Als kind vond ik deze erg lekker bij de erwtensoep die mijn moeder maakte. In de winter was dit dan wekelijks een feestje, wat een fijne herinnering, bedankt mam!

Nu er volop blauwe bessen te koop zijn bij de lokale boer en in de buurt, kun je deze mengen door het beslag. Zelf hebben we ook een struikje in de tuin, maar die is vrijwel leeggegeten door de merels, die deze ook zien als een zoete sappige verrassing.

Het meel wat ik heb gebruikt voor deze pannenkoeken is paars maïsmeel, die ik kocht op het Dutch Rawfoodfestival bij Pacea. Het festival dat jaarlijks in juni wordt gehouden in Amsterdam, die ik samen bezocht heb met Marjolijn van Oerspronkelijk. Dit bijzondere meel is afkomstig uit het Andesgebergte in Lima. Het bevat de vitaminen B3, B1, B2 en de mineralen fosfor, ijzer en calcium en heeft een hoge dosis antocyanen. Een gezond en glutenvrij alternatief voor het klassieke meel. De kleur match goed bij de blauwe bessen die ook door het mengsel zijn gegaan.

Iets over blauwe bessen..

De blauwe bes of bosbes is een belangrijke bron van antioxidanten, met name anthocianiden. De werkzame stoffen beschermen niet alleen tegen veroudering veroorzaakt door oxidanten, maar versterken ook de werking van vitamine C. Studies hebben aangetoond dat blauwe bessen de hersenfunctie helpen verbeteren, een gunstige invloed hebben op de werking van de ogen, nachtblindheid helpen voorkomen, beschermen tegen ouderdomsvlekken, grauwe staar en glaucoom. Blauwe bessen versterken het vaatsysteem, zodat alle delen van het lichaam worden voorzien van voldoende zuurstof en ander benodigde voedingstoffen. De antioxidanten in blauwe bessen beschermen de structuur van de celwanden, het collageen, tegen beschadiging door de oxidanten en verbeteren de teint. De bessen zijn ook een goede bron van vezels.

blauwe bessen  pannenkoeken

Ingrediënten

* 2 bananen

* 1 ei (maak het vegan door 1 eetlepel gebroken lijnzaadjes met 4 eetlepels water te mengen)

* 1 tl kaneel of cacaomix

* snuf zeezout

* 1/2 cup paars maïsmeel**

* 1/2 cup blauwe bessen

* 1/4 cup amandel- of kokosmelk

** amandel- kokos of ander glutenvrij meel zijn prima vervangers

Methode

In een kom gaat het meel, de geprakte bananen, het ei, de amandelmelk, zeezout en het kaneelpoeder. Mix dit samen tot een geheel. Dan kunnen de blauwe bessen er voorzichtig doorheen geroerd worden. Neem 1 theelepel kokosolie of roomboter en laat deze smelten in een steelpan. Schenk een hoeveelheid in de pan en bak de pannenkoeken enkele minuten aan de ene zijde en aan de andere zijde. Het beslag is voor 8 kleine of 4 grote pannenkoeken.

Stapel ze op een bord, en schenk er honing overheen, en een handvol blauwe besssen.

 

 

 

 

 

Zwarte quinoa met zeekraal avocado en pijnboompiten

Je hoeft helemaal niet veel te eten om je ‘honger’ te stillen, en te genieten van je keuze van dat moment. Je maag vullen tot 3/4 is het beste wat je voor je hardwerkende orgaan kunt doen. Dus niet eten totdat je echt vol zit, maar in een rustig tempo het gerecht nuttigen is beter, en je hebt minder nodig dan je denkt. Voor de één is het prettig om 3 maaltijden te eten op een dag, en de ander gedijt weer beter op 4 tot 6 kleinere porties.

Deze ‘dish’ kun je ook naar eigen wens creëren. Met restanten uit de koelkast kun je prima een verantwoorde lekkere maaltijd maken, laat je creativiteit los, neem een kijkje op dit blog of in een kookboek voor inspiratie. By the way, mijn receptenboek komt eraan, inclusief deze en een flink aantal nieuwe recepten! Zijn jullie benieuwd?

De quinoa is een pseudograan (eigenlijk een zaad) die erg populair is de laatste jaren, het is lekker en voedzaam. Je hebt verschillende soorten quinoa, van rode, blonde en zwarte zelfs, de blonde is het neutraalst van smaak, de andere twee zijn iets krachtiger.

Iets over quinoa..

Toen de Spanjaarden Latijns-Amerika veroverde, verboden zij de teelt van quinoa omdat ze zich realiseerde wat voor versterkend en belangrijk voedingsmiddel het was. In het land van herkomst uitgesproken als keen-wa, staat het bekend als de ‘moeder van alle granen’, wat het belang in voedingskundig en spiritueel opzicht aangeeft. Als het gekookt wordt, laat het graan een deeltje los waardoor het de korrels een soort stralenkransje krijgen. Quinoa is eiwitrijker dan andere graansoorten en bevat bovendien alle essentiële aminozuren. Het bevat ook een aantal vitamines van de B- groep, waaronder vitamine B5, die belangrijk is voor de aanmaak van adrenaline. De mineralen mangaan, magnesium, fosfor, koper, zink en kalium zijn ook vertegenwoordigd in dit pseudograan.

zwarte quinoa   avocado

Ingrediënten voor 2 personen

* 1 cup quinoa (gekookt)

* 1 of 2 bakjes zeekraal

* 2 avocado’s

* 1 teentje knoflook

* 1 limoen

* 2 el pijnboompitten

Methode

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing of doe 1 cup quinoa en 2 cups water in een pan en kook deze vervolgens ongeveer 15 minuten, de quinoa wordt geabsorbeerd door het water.

Prak de avocado’s in een kom en sprenkel er limoensap overheen.

Bak de zeekraal in een pan met 1 tl kokosolie of roomboter, er kan een teentje knoflook worden bijgevoegd voor nog wat meer smaakbeleving, ongeveer 5 minuten bakken op een laag vuur.

Je kan de quinoa mengen met de zeekraal en verdeel het mengsel op de borden. De geprakte avocado kan erbij en de pijnboompitten kunnen eroverheen worden gedaan. Besprenkel alles nogmaals met het limoensap. Eventueel wat verse peper kan het compleet maken.

 

 

Snijbiet watermeloen appel gember juice

Op warme dagen vraagt het lichaam om extra vocht, want je transpireert vaak meer dan op koudere dagen. Drinken is noodzakelijk, je kan slechts 2 dagen zonder water, en ongeveer 21 dagen zonder voedsel. Water is lekker fris, en sapjes kun je zoet, zuur, pittig of zacht van smaak maken, keuze genoeg in fruit, kruiden of groente. Bij ons in de tuin staat er nu veel snijbiet, deze gecombineerd met watermeloen, appel en gember is een lekkere mix!

In de herfst en winter is het heerlijk om thee te drinken. Je vult een Mason Jar met gekookt water en maak een groene of kruidenthee naar wens, en je drinkt zo 500 ml! De ADH( aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ligt tussen de 1500 en 2500 ml per dag, en dat is inclusief kruiden/ groene thee, sapjes, smoothies, soepen en (kokos) water natuurlijk.

Iets over watermeloen..

Los van zijn verfrissende sappigheid, knapperige structuur en heerlijke smaak heeft watermeloen veel te bieden voor de gezondheid. Sinds duizenden jaren is watermeloen van grote betekenis in Afrika en Azie (waar droogte en vergiftigd water gewoon zijn) door hun hoge gehalte aan zoet vocht. Zo’n 90% van het vruchtvlees bestaat uit water en daarom is watermeloen een verfrissende dorstlesser. Het rode vruchtvlees is rijk aan bètacarotheen, belangrijk voor de ontgifting van het lichaam, het bestrijden van infecties, de bescherming van ogen en longen, het vertragen van de veroudering en de bestrijding van onstekingen. De zaden zitten vol met nog meer antioxidanten, zoals zink, selenium, vitamine E, en essentiële vetzuren, dus kauw er goed op om ze ten volle te benutten. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan de vruchtbaarheid en seksuele activiteit.

juice

Ingrediënten

* 1/4 stuk watermeloen

* 5 cm gember

* 2 grote handen snijbiet

* 2 appels

Methode

Snij de watermeloen, appel in wat grotere stukken, en de gember in kleinere stukjes.

De snijbiet scheur ik in helften, nu kun je alles door de juicer halen, wissel wel af anders wil het wel eens vastlopen.

 

 

Gazpacho

Als je het gevoel hebt dat je hoofd overuren draait, en het lastig vindt om echt te voelen hoe het eigenlijk met jezelf is, ga dan eens naar buiten de natuur in. Daar kom je misschien eerder tot rust, en kan je makkelijker loslaten. Laat je hoofd leeg waaien door de wind en maak contact met de aarde, of doe eens ‘gek’ en knuffel een reusachtige boom, één die veel kracht en energie uitstraalt. Vanuit je buikgevoel kun je beter keuzes maken die echt bij je passen, en je zelfvertrouwen stijgt wanneer je goed in je vel steekt. Lief zijn voor jezelf wordt vaak gezegd, maar hoe doe je dat?

In onze workshop ‘ Voeden is helen’ komen deze aspecten aan bod. In een groepje van 6 personen staat voeding voor je lichaam en voor je ziel centraal. Belangrijk is om niet alleen gezond te eten, maar ook om de emotionele bagage die ieder mens bij zich draagt te verzachten en te helen. In deze verrassende workshop ben jij belangrijk, en het helpt je weer verder met de tools die Marion en ik jou aangeven op een liefdevolle manier.

Laatst maakte ik een flinke hoeveelheid gazpacho voor 6 personen. Gezellig in de tuin met een aantal hapjes en een drankje erbij, hebben we er van genoten. Het is de laatste weken ook erg mooi weer, en fijn om buiten te zijn. Gazpacho is een koude tomatensoep, een typisch Spaanse traditie, die al op vele manieren is uitgeprobeerd. Het is lekker om een ‘bite’ in de soep te hebben, vind ik persoonlijk, in de vorm van stukjes groente zoals komkommer.

gazpacho

Ingrediënten

* 2 cups tomaten

* 1/4 cup rode ui

* 1/2 cup paprika

* 1 cup komkommer

* 1/3 cup olijfolie

* 1 cup water

* 1 teentje knoflook

* sap van een citroen

* 1/4 tl zeezout

Methode

Snij de tomaten in stukken, de paprika, rode ui, en de komkommer. Pers de citroen uit en vang het sap op.

Alle ingrediënten behalve 1/4 cup komkommer ( deze gaat door de soep en als topping) gaan in de blender. Mix dit tot een geheel.

Doe de soep in een grote glazen kom met deksel, en zet het minimaal voor 30 minuten in de koelkast.