Monthly Archives: May 2014

Aardbeien cake smoothie

Ja..alweer een recept met aardbeien, I know, maar ze zijn zo lekker en gezond. De voordelen van aardbeien worden genoemd in een van mijn vorige blogs, de aardbei overnight oats bedoel ik, yummie..Hebben jullie die al geprobeerd? Dit ontbijt is ideaal omdat je het s’ avonds al kan maken, in de koelkast en je hebt weer meer ruimte in de ochtend.

Deze smoothie is superlekker, het bevat veel voordelen zoals, vezels, vitamine C en E en B, is enigszins eiwitrijk door de amandelen, en een aantal mineralen die het plaatje compleet maken.

Benieuwd naar deze zomersmoothie?

 

 Ingrediënten

* 1 cup amandelmelk

* 1/2 tot 1 cup aardbeien

* 1 banaan ( bevroren )

* stukje biologische citroen

* 1/4 cup glutenvrije havermout

* 1 tot 2 el blanke amandelen

* vanille ( optioneel )

1. Als je amandelen gebruikt, eerst zeker 8 uur of langer weken in water, daarna goed afspoelen. Noten bevatten fytaten iets wat je ook vind in granen en bonen. Deze gaat zich binden aan mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, calcium en chroom. Dit kan je dus oplossen door de noten te weken voordat je ze in gerechten gebruikt.

Methode

Doe de amandelmelk in de blender en de rest van de ingrediënten kunnen er in. Mix het tot een mooi romig geheel.

Aardbeien smoothie    Havermout

Iets over haver..

Haver is een graan met een goede bron aan koolhydraten, bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels. dit wil zeggen dat het langzaam verteert en de bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen. De vezels zorgen voor een gezonde darmfunctie: afvalstoffen worden erdoor opgenomen. Het haverextract kan zelfs ingezet worden om angsten en depressie te onderdrukken. Het verlaagd het cholesterolgehalte. Haver bevat vitamine B, E en de mineralen zink en ijzer. deze zijn nodig voor een gezond zenuwstelsel. Silicium ook een mineraal van haver, is weer goed voor een mooie huid en sterke botten. De moeite waard om dit graan te gebruiken in papjes, koekjes en deze smoothie! Gebruik een glutenvrije variant als je twijfelt over een gevoeligheid van gluten.

 

 

 

 

 

 

Nom nom nom tag

Deze keer mag ik de vragen beantwoorden onder het motto Nom nom nom tag, alles over voeding. Marielle Alberts van het blog www.voedingspraktijkpureenergy.nl heeft aan mij de fakkel doorgegeven en nu dus mijn beurt.Het is namelijk zo, je  wordt getagd en dan ligt de bal bij jou.. Het is een soort kettingbrief die ik ook weer ga doorgeven aan mijn mede health bloggers.  Leuk om wat meer over iemand te lezen, en je krijgt misschien ook zelf weer nieuwe ideeën.

De vragen..

Wat vind jij lekker wat verder iedereen vies vindt (en andersom)?

Sorry, paleo mede bloggers, in mijn geval is dat vlees. Als kind zat ik al met lange tanden vlees te eten, vooral al er nog ergens een stukje vet aanhing, vreselijk vies..

 

Wat kook je het liefst (en veel te vaak)?

Geroosterde groente vind ik erg lekker, met een friszoete dressing met verse peterselie en walnoten. Een curry behoort ook tot mijn favoriete eten. 

 

In welk restaurant zou je het liefst elke dag eten?

Bij Enig alternatief in Arnhem eet ik erg graag, als ik toevallig in de buurt ben. Het is een vegetarisch klein, maar gezellig restaurantje waar je voor een klein bedrag, heerlijk vers van de dagschotel kunt genieten.Tevens in Arnhem, Rawsome, een rawfood eetgelegenheid, ook dik de moeite waard!

 

Als er een broodje naar je vernoemd zou worden, wat zou er dan op zitten en hoe zou het heten?

Als ik kies voor brood is het spelt, zuurdesem of tarwekiembrood. Een naam hoeft het niet speciaal te hebben, maar broodje liefde ( met liefde gemaakt ) zou een naam kunnen zijn.  Ik  zou er groentekiemen, sla, en avocado en geroosterde tomaatjes of olijven bij eten.

 

Deel een handige kooktip:

Gebruik eens in plaats van kaas, edelgistvlokken om het geheel wat meer smaak te geven. Het is een beetje zoutig en bevat B vitaminen en foliumzuur. Lekker over een pasta dish. En veel kruiden, kijk maar eens om je heen in de natuur, wat een rijkdom aan voeding.

 

Wat staat er nog op je food baking bucket list?

Oldskool appeltaart, een hele gezonde variant! En verder is er nog altijd nog veel om te proberen.

 

Zelf koken / eten bestellen / buiten de deur eten

Ik sta eigenlijk elke dag wel in de keuken, omdat ik dat erg leuk vind om zelf wat in elkaar te knutselen. Bestellen doen we nooit. En buiten de deur eten gebeurt als we een feestje hebben, of met vrienden een hapje gaan doen. In de stad zoek ik altijd een vegetarisch restaurantje op.

 

 Ben je ergens allergisch voor?

Een aantal jaren geleden is bij mij een koemelk en tarwe intolerantie ontdekt, en de inname voor suikers heb ik toen moeten stoppen omdat er een hardnekkige candida infectie is mijn lichaam huisde, die veel problemen en klachten gaf. Nu ben ik gelukkig al jaren “ schoon “ maar ben erg voorzichtig met suikers, tarwe en koemelk.

 

Wat is je food obsessie van de afgelopen tijd/weken/dagen?

In de lente en zomer is het heerlijk om vers fruit te eten, als ik een keuze moest maken wat ik altijd zou mogen eten is het fruit! Met name aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, het liefst zo van de struik..

 

Wat is je favoriete toetje?

Alles met chocolade, dan wel de pure kwaliteit, bijna de bittere variant. Dat is dan weer de tegenhanger van al dat zoete fruit..

 

En zoals de bedoeling is, “tag” ik weer een paar bloggers aan wie ik deze vragen doorgeef!

Ik geef het door aan:

Susan Dullink van Paleo van www.paleomadesimple.nl

Diana Zeelenberg Van Oosterbosch van www.getrouwdmetkinderen.nl

 

 

 

 

Groene pannenkoekjes

Pannenkoeken!

Heerlijk als je het mij vraagt. In de ochtend als ontbijt als lunchidee of s’ avonds, het smaakt op alle tijden van de dag. Hartig of zoet, of van allebei een beetje..

Deze pannenkoekjes zijn snel gemaakt in een blender, of met een handmixer. En.. ze zijn groen! Hoe avontuurlijk is dat.. leuk om samen met kinderen te maken, krijgen ze meteen een portie groen binnen.

Groene pannekoekjes #

Wat heb je nodig:

* blender of handmixer

* glazen kom

* lepels

* bakpan

 

Ingrediënten

* 1/2 cup amandelmelk

* 1/2 rijpe banaan

* 1 cup speltmeel **

* 1 cup verse spinazie

* 1/2 tl bakpoeder

* 1/4 tl zuiveringszout

* 1/8 tl zeezout

* 1/2 el lijnzaad en 1 +1/2 el water ( de lijnzaad even laten wellen in het water )

* 1 el kokossnippers

** indien je een gluteallergie of gevoeligheid hebt, kun je een alternatief gebruiken zoals, amandelmeel, glutenvrije havermoutmeel, rijstmeel, boekweitmeel of quinoameel.

Methode

Begin met de droge ingrediënten in de blender of glazen kom te doen. Het natte gedeelte kan er tussen gemengd worden. De banaan prakken en het lijnzaad even laten wellen. Dan alles samen voegen en mix voorzichtig de spinazie ertussen. Een blender in dit geval is geeft een mooi groen resultaat.

Plaats 1 tl kokosolie in de pan en maak 3 kleine bergjes met een lepel. Deze lopen een beetje uit en krijgen de vorm van een pannenkoekje. Bak een paar minuutjes op matig tot hoog vuur. er ontstaan bubbeltjes op het koekje en dan kun je het voorzichtig omdraaien en nog even op matig vuur bakken aan de andere kant.

Versier de groene pannenkoekjes met geitenkaas, aardbeien, en ahornsiroop, of als je veganist bent laat je de geitenkaas weg en maak het af met vers fruit en eetbare bloemetjes.