Monthly Archives: February 2014

Bloemkoolrijst salade

Deze salade valt onder de eetkeuze rawfood! Dit is een vorm van het principe voedingsmiddelen dat enkel in ” rauwe ” vorm genuttigd wordt. De voeding is niet gekookt, gebakken, gebraden of een andere vorm van verhitting. Het voordeel hiervan is dat de vele vitaminen, mineralen en enzymen in voedingsmiddelen als het ware blijven leven. Dit wordt dan ook wel levend voedsel genoemd.

Leuk en lekker om een keer te proberen is dit volgende ” levende ” recept!

Voor 2 personen als maaltijd en voor 4 personen als bijgerecht.

bloemkool salade

Ingrediënten

* 1 kleine biologische bloemkool

* 3 stengels bleekselderij

* 3 stengels bosui

* handvol koriander

* limoen of citroensap

Methode

Snij de bloemkool in roosjes, de bleekselderij en bosui in stukjes. Doe de bloemkoolroosjes, bleekselderij en bosui en de koriander in de keukenmachine en gebruik de pulsknop om het geheel niet tot moes te laten worden maar korreltjes die lijken op rijst. Het mengsel in een grote kom doen en knijp een citroen of limoen uit boven het geheel en meng het vervolgens even door. Je kan het als salade eten als lunchgerecht maar ook als bijgerecht, diner in een detox dagje of bij de barbecue in de zomer.

 

 

” Detox ” boost

Ontgiften oftewel ” detoxen ” zorgt ervoor dat het lichaam schadelijke stoffen afvoert. Het lichaam is als het ware een ” fabriekje ” die goede stoffen weet te scheiden en de schadelijke stoffen onschadelijk maakt en uitscheidt. Als er door bijvoorbeeld slechte eetgewoonte, stress, giftige metalen en milieu-invloeden een disbalans onstaat dan zijn er verschillende mogelijkheden om het lichaam te reinigen.

In het voorjaar heb je de behoefte om weer luchtiger en frisser de lente tegemoet te gaan. De winterkost gaat plaatsmaken voor wat lichter voedsel.
Hier alvast een makkelijk drankje dat je wellicht al kent of van horen zeggen.

chia zaadjes

Ideaal om de ochtend mee te beginnen. Op nuchtere maag opdrinken en een half uurtje wachten voordat je iets gaat eten. Als je voor een smoothie kiest dan kun je deze al na 10 minuten opdrinken. Dit drankje geeft je een opkikker, je krijgt er een mooie huid van als je dit elke ochtend drinkt. Voor kruiden geldt, dan bedoel ik de cayenne poeder maar ook de chiazaadjes, deze niet langer als 3 weken achter elkaar gebruiken. Laat daarna de cayenne en de chiazaadjes weg, en drink bijvoorbeeld dan water met citroensap.

Heb je moeite met het drinken van zure drankjes in de ochtend probeer dan een alternatief (zoals een gewoon glas water zodat je vochtgehalte wordt aangevuld).

Ingrediënten

* sap van een halve citroen

* 1 glas zuiver water ( 200 ml )

* flinke snuf cayennepoeder

* 1 eetlepel chiazaadjes

 

 

Chocolade granola ” bites “

Granola maken

Wie vind zelf granola of muesli maken niet leuk om te doen? Als je deze eenmaal geproefd hebt wil je niet anders meer, en het is ook nog makkelijk en het huis ruikt heerlijk. De reuk van gezelligheid! Je kan zelf verschillende variaties proberen, zelf maak ik een soort basis granola met ongeveer dezelfde ingrediënten. Bij die basis kun je nog allerlei gedroogde vruchten, superfoods  of andere smaakjes doen die jij lekker vindt.

 

Oventemperatuur: 175 graden

Oventijd: 15  minuten

chocolade saus  chocolade granola bites

Ingrediënten basis granola

* 1 cup havermout ( glutenvrij )

* 1/2 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup pompoenpitten

* 1/2 cup kokossnippers

* 2 eetlepels gesmolten kokosolie of olijfolie

* 1 of 2 eetlepels ahornsiroop

Methode

Dit hussel je door elkaar en spreid het over een bakplaat ( bekleed met bakpapier ) uit. Zet het in de oven en geniet van de geur die vrijkomt..

Laat het afkoelen, niet stiekem snoepen… daarna doe je het in een leuke glazen pot, je kan er nog andere ingrediënten aan toevoegen en maak er een labeltje aan van jouw home made granola!

Variatie!

Wat als je nu teveel hebt gemaakt, ahum.. ik heb de helft al op voordat ik het in de potjes wegzet, hihi.. Je neemt een tablet 200 gram pure chocolade, deze laat je au bain marie ( zie foto ) zachtjes smelten. Eenmaal zacht geworden doe je er zoveel granola in als je wilt zodat alles in de chocolade saus wordt bedekt. Dit mengsel gaat op een bakpapier om af te koelen, strijk het uit in de dikte die je wenst. Zet het in de koelkast en laat het opstijven. Laat het zeker 30 minuten staan voordat je het in heerlijke stukken kunt breken en proeven.

 

 

 

Bloemkool soep

Deze soep past uitstekend in een “detox” dagje, mocht je dit een keer van plan zijn. De maand maart leent zich daar goed voor, je gaat fris en fruitig de lente in. Binnenkort een uitgebreider blog over een detoxdagje! De soep bevat koriander en bleekselderij die de reiniging zullen stimuleren. Tevens erg lekker en voedzaam!

bloemkool soep

Ingrediënten

* 1/2 bloemkool

* 3 strengen bleekselderij

* 1 ui

* handvol koriander

* 1 liter (vegetarische) bouillon

Methode

Eerst de ui fruiten in een  theelepel kokosolie, voeg daarna de stukken bloemkool en de in stukje gesneden bleekselderij toe. Laat dit enkele minuten zachtjes bakken en zet het vuur wat lager. In een andere pan doe je 1 liter water en 2 bouillon blokjes en laat dit bouillon worden.. Schud dan de bouillon erbij en laat dit 10 minuten pruttelen. Meng met de staafmixer daarna de soep, de koriander later erbij en mix deze ertussen door.

 

 

 

Geroosterde groente met mosterd peterselie dressing

Ik raak geïnspireerd door mooie foto’s gemaakt in de verschillende kook en receptenboeken die ik in mijn keuken heb staan. In het begin kocht ik boeken van Jamie Oliver, die mij de beginselen van het echte koken heeft geleerd. Later na een hevige periode met een enorme energielek veroorzaakt door een extreme vorm van een Candida infectie, ben ik overgestapt naar een koemelk-tarwe en suikervrij eetplan, dit met begeleiding van een natuurkundig diëtist. Hier ben ik zienderogen van opgeknapt, en deze levensstijl gaf me weer een energie-boost en de levensvreugde was weer meer voelbaar, want voel je je niet goed, dan geniet je niet voluit.

Het eerste boek van Annemarie Postma genaamd, het leven is perfect, heeft me een nieuw perspectief laten zien hoe het anders kon, en hoe gelukkig je kunt zijn met een paar stapjes in de richting van “gezonder leven”. Vanuit deze lifestyle ben ik het leven erg gaan waarderen in alle opzichten.

Wat heeft dit alles te maken met het recept die ik hieronder op mijn website heb gezet. Misschien niet veel maar dit is een suggestie die veel mensen lekker zullen vinden, en het is ‘gezond’. Alvast een stapje in de goede richting, mocht je dit al niet eerder hebben gedaan. In de toekomst zal ik meer warme maaltijden en lunch ideeën posten.

De oven kan alvast op 200 graden worden voorverwarmd.

geroosterde groente

Ingrediënten

* 1 of 2 winterwortels

* 2 gele of rode bieten

* 3 zoete aardappels

* 2 rode uien

* 3 el olijfolie ( geen extra vierge )

* peper en zeezout

——————–

Ingrediënten dressing

* 2 eetlepels olijfolie ( extra vierge )

* 2 eetlepels rode wijnazijn of balsamicoazijn

* 1 tl mosterd

* peper/ zeezout naar wens

* handvol peterselie fijngehakt

De dressing kan je in een klein kommetje doorroeren, de peterselie als laatste toevoegen.

peterselie dressing

Methode

Deze snijd je stukjes van  2 tot 3 cm en verzamel ze in een grote kom. Als je hier mee klaar bent meng je het met 3 el olijfolie, peper en zeezout.Daarna gaat alles op een bakplaat bekleed met bakpapier en gaat het de oven in die je voorverwarmd hebt op 200 graden voor half uurtje ongeveer ( met grotere stukken groente iets langer ).

Maak intussen de dressing die er overheen gaat als de groente uit de oven zijn.