Pannenkoeken met pesto broccoli & artisjok
De smaak heeft het meeste weg van een pizza en de vorm van pannenkoeken. Deze keer een hartige veganistische versie van de pannenkoek.
Vinden jullie een lunch verzinnen soms ook zo lastig? Omdat je niet altijd in hetzelfde wilt vallen, is variëren een must. De ene dag een salade, een bordje met allerlei leftovers, een gevulde soep, verschillende soorten pannenkoeken, zuurdesem brood met avocado, hummus, artisjokspread, pesto of een ander smeersel voor en met groenten en crackers. De eitjes van onze kippen maken een lunch ook altijd wel voedzamer.
Deze pannenkoeken kunnen zowel als lunch- en als hoofdgerecht. De pesto is heerlijk, een combinatie van basilicum met verse toppen van de brandnetel en vogelmuur. Een natuurlijk getinte versie van de traditionele pesto, die vaak enkel met het kruid basilicum wordt gemaakt.
Kruid- en struintochten
In april beginnen weer de kruid- en struintochten! Superleuk om weer de natuur in te duiken en rond te struinen wat er allemaal groeit en bloeit. De brandnetel bijvoorbeeld, is een plant met ontzettend veel gezondheidsvoordelen, ik vertel er graag over tijdens deze tocht. In dit blog alvast een voorproefje.
Deze tocht wordt georganiseerd met samenwerking van De Meerstoel in de omgeving van de Maasheggen. Zin om een keer mee te wandelen en te struinen, klik dan hier voor deelname en informatie.
Iets over brandnetel
Brandnetel is een heerlijke wilde groente. Daarnaast is deze prikkelbare plant een sterk geneeskrachtig kruid met een ruime verscheidenheid aan medicinale werkingen. Brandnetel is reeds duizenden jaren een geneeskruid. Je kunt er zelf kruidenthee van maken, soep van koken of het bereiden zoals je spinazie in de maaltijd verwerkt. De brandnetel goed is voor de huid. Het voorkomt en geneest huiduitslag. Omdat brandnetel barst van de voedingsnutriënten is het een zeer goede plant tegen anemie of bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na tijdens het herstel van een langdurige ziekte. Het werkt remineraliserend omdat het ijzer silicium, calcium, kalium, natrium, koper, magnesium zink, zwavel, mangaan, chroom en nitraten bevat. Het helpt urinezuur uit het lichaam te verwijderen en is daardoor goed tegen jicht, artrose en reumatoïde artritis. De brandnetel is een uitmuntende bron van plantaardig ijzer. Er zitten onder andere de vitaminen A, C, B1, B2, B5, B11(foliumzuur) en vitamine E en K in. Daarnaast zit er biotine, looistoffen, eiwitten en fytonutrienten.
Ingrediënten pannenkoeken
* 2/3 cup havermeel of kikkererwtenmeel
* 1/4 cup edelgist
* 1/2 tl bakpoeder
* 1 tl bouillonkruiden
* 1/4 tot 1/2 cup water
* 1 tl citroensap
* 1 tl appelazijn
Methode
Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit tot een glad beslag. Kijk even of er meer water nodig is of juist minder, een beetje op gevoel. In een koekenpan bak je vervolgens de pannenkoeken in een theelepel olijf- kokosolie. Maak kleine of grotere pannenkoeken.
Ingrediënten pesto
* 1/2 cup pijnboompitten
* 2 el edelgist
* 1/8 tl zeezout of minder
* handvol basilicum
* paar plukken verse brandnetel
* paar plukken verse vogelmuur
* 2 el olijfolie of meer
Methode
De plukken brandnetel en vogelmuur kunnen er rauw bij. Indien dit te spannend is kunnen de plukken ook geblancheerd worden.
Doe de pijnboompitten in een keukenmachine samen met het edelgist en zeezout. Mix dit tot een korrelig geheel. Dan kan de basilicum, brandnetel en vogelmuur erbij. Mix verder, daarna kan er olijfolie bij. Meng de pesto tot een smeuïge pasta.