Bloemkoolsoep met verse tijm

Bloemkool is toch wel een groente waar jong en oud van houdt. Het zoete en romige karakter van de bloemkool is daarom dus ook favoriet bij velen. Een lekker vol en romig soepje, daar had ik zin in! En toevallig lag er in de biologische winkel een bloemkool die er aantrekkelijk uitzag. De keus was snel gemaakt.

Ik had besloten om geen aardappel en geen plantaardige room toe te voegen…maar wat dan? In de workshops gezonder zoet, die ik geregeld geef bij mij thuis, maken we samen vaak een taartje die zuivelvrij is, het rawfood fruittaartje die in de hoofdrol als vulling cashewnoten heeft. Toen kwam ik op het idee dat ik deze maar eens ging toevoegen om nog een romiger geheel te creëren. Zo bedacht zo gedaan, en het resultaat was erg lekker!

Iets over bloemkool..

Er zit veel vitamine C in bloemkool. Er zit ook vitamine K, B6 en B11 in. Het bevat ook wat vitamine B1, B2 en B3. Deze koolsoort is een goede leverancier van mineralen zoals kalium, mangaan, molybdeen en fosfor, en in bloemkool zit calcium, en stofjes die het lichaam helpen calcium op te nemen. Bloemkool is dus o.a. goed voor je botten. Calcium zit voornamelijk in de groene bladeren. Deze zijn namelijk eetbaar ( wel verstandig om de biologische variant te nemen ).

bloemkool en meer bloemkoolsoep

Ingrediënten

* 1 bloemkool

* 1 ui

* 1/4 cup cashewnoten ( 2 uurtjes geweekt )

* verse tijmblaadjes van 5 takjes

* 2 plantaardige bouillonblokjes

* 2 liter water

* verse peper

Methode

In een kookpan gaat als eerste een theelepel kokosolie om de ui aan te fruiten. Na enkele minuten kunnen de bloemkoolstukje erbij, roer dit op matig vuur even door. Na 5 minuutjes kan het water en de twee bouillonblokjes erbij en verhoog het vuur tot een kookpunt. Zet het vuur dan laag en laat het met de deksel ongeveer 8 minuutjes garen. De tijm kan er tussendoor ook al bij. Voordat je gaat pureren gaan de cashewnoten erbij, roer door en mix de soep dan met de staafmixer tot een romig geheel.