Monthly Archives: May 2018

Noodles met tomatensaus en vega balletjes

In dit recept gaat het om de heerlijke tomatensaus, die als rawfood saus wordt gemaakt. Het gerecht is een comfort food, maar dan gezonder!

Comfort food

Het zijn smakelijke gerechten die op een traditionele manier bereid worden en doen denken aan de tijd dat je veilig en geborgen bij je ouders aan de eettafel zat. In tijden van stress, spanning, verdriet of eenzaamheid grijpen we allemaal weleens naar ons favoriete comfort food, of guilthy pleasures.

Waarom doen we dat eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om het eten zelf, maar om de herinnering die je aan het eten hebt die je troost (comfortbrengt. Als je bijvoorbeeld vroeger als kind iets met suiker kreeg als troostmiddel, grijp je nu ook sneller naar iets zoets als het even niet zo fijn is op dat moment. Ook de hormonale huishouding kan flinke invloed hebben op de behoefte hieraan trouwens. Toch heeft al het comfort food een aantal dingen gemeen.

* Om comfort food echt te laten troosten, zijn het altijd grote hoeveelheden.

* Comfort food is minder gezond, en het bestaat vaak uit vet, koolhydraten of suiker.

* Na het eten van comfort food wil je verzadigd (vol) voelen.

* Comfort food roept gevoelens op van nostalgie, troost of veiligheid. Vaak is comfort food een traditioneel en/of makkelijk klaar te maken gerecht.

   

‘Raw’ tomatensaus

Deze tomatensaus lust (verwacht ik) iedereen. Vooral kinderen zijn meestal dol op spagetti met saus. Dit is niet alleen een gezonde variant, maar ook nog eens erg smaakvol. De saus kan van tevoren gemaakt worden en in de koelkast worden bewaard, voor dezelfde dag of een dag later.

Lekker wat kruiden worden gebruikt in dit recept. Kruiden zijn de smaakmakers in gerechten, baksels en andere maaksels. Elke dag weer zijn ze onderdeel in de smoothies, koekjes, brood, cake en/of in de warme en koude gerechten gebruik ik de passende kruiden. Het maakt het recept uniek en verrassend!

Ingrediënten tomatensaus

* 5 of 6 verse tomaten (ontvelt)** of een blik gepelde tomaten

* kleine ui

* 1 wortel

* 2 dadels

* 1 tl misopasta (optioneel)

* 1 el of meer oregano vers of gedroogd

* 1 el of meer verse dille

* 3 blaadjes of meer verse salie

* 1/2 tl zeezout

* aantal draaien peper

** Ontvellen van de tomaten

Kook water in je waterkoker. Maak een kruisje met een mes in de onderkant van de tomaten. Doe de tomaten in een kom of een pannetje naast elkaar. Als het water gekookt is, giet je dit in de kom bij de tomaten totdat de tomaten net onderstaan. Laat dit circa 1 minuut staan. Vervolgens giet je het water af en spoel je de tomaten met koud water. Vervolgens kun je heel makkelijk het velletje van de tomaten eraf halen.

Methode

Maak de noodles klaar volgens de verpakking. Mocht je graag zelf vega balletjes maken is dat natuurlijk het lekkerste. In dit gerecht zijn de vegetarische balletjes van Vivera #nosponsor. Bak de balletjes in een theelepel roomboter of kokosolie. Kook de tomaten via de methode hierboven vermeld of neem een blik gepelde tomaten. Maak de wortel schoon en snij het in stukken. Pel de ui en snij deze ook in stukjes. Ontpit de dadels (niet vergeten!). Doe de tomaten, wortel, ui, dadels, samen met alle andere ingrediënten in een blender. Er ontstaat een dikkere saus die ‘rauw’ over de noodles gaat. De noodles verpakt in de saus kunnen op het bord gedaan worden samen met de vega balletjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chocolade havermout met aardbeien

Alweer enkele weken zijn er weer verse aardbeien uit Nederland. In de winter ben ik me al aan het verheugen op het heerlijke fruit wat dit seizoen weer brengt. Aardbeien, frambozen, kersen en blauwe bessen zijn echt favoriet. Met de aardbeien maak ik smoothies, doe ze in de yoghurt en in en op de havermoutpap. Nu zul je misschien zeggen, havermoutpap in de lente en zomer…maar op de wat frissere dagen is deze pap echt heel lekker. Op mijn website vind je ook nog een havermoutpap met peren, grappig om te zien dat ik jaren geleden nog ‘oefende’ om te bloggen (en nog steeds hoor!).

Terug naar het recept met de aardbeien en de cacoamix die ook op dit blog staat. De ingrediënten die erg goed samenkomen in deze mix, zijn een super aanvulling in veel recepten. In een verwarmend drankje, overnight oats, chiapudding, smoothies en rawfood lekkernijen zoals; proteïneballetjes, brownies of chocolade mousse. Ook weer een aantal oudere recepten van de begin jaren.

Iets over aardbeien..

De Latijnse naam voor aardbei is Fragaria, en de Engelse Fragrance, niet toevallig, het aroma van deze rode vrucht is dan ook niet de enige goede eigenschap. Door slechts 5 aardbeien per dag te nemen krijg je de dagelijkse behoefte vitamine C al binnen. Deze beschermt niet alleen tegen ziekten maar ook goed is voor een gave huid en helpt een beschadigde sneller te hestellen. Aardbeien bevatten ook veel vitamine K, die nodig is voor sterke botten en goede bloedstolling. Hun intense rode kleur danken ze aan de stof anthocyanine, die alle lichaamscellen beschermt tegen oxidatieschade. Anthocyaninen werken ook ontstekingsremmend bij exceem, astma en artritis. De lichaamseigen antioxidant enzymen, superoxide dismutase (SOD), hebben mangaan nodig en dat zit ook in aardbeien. De antioxidanten in de rode vrucht beschermen bovendien de hersenen tegen schadelijke gevolgen van veroudering.

Het recept is gebaseerd op 1 persoon.

Ingrediënten

* 1/2 cup havermout (glutenvrij)

* 1 cup plantaardige melk (havermelk)

* 6 tot 8 aardbeien

* 1 el cacaomix of 1 tl cacaopoeder

* 1 tl ahornsiroop ( optioneel)

Methode

Doe de plantaardige melk, de havermout en de cacaomix in een steelpan en warm deze op. Snij de aardbeien in stukjes en doe ze bij de pap. Hou het vuur laag zodat het niet te snel kookt maar zachtjes warm wordt en lichtjes bubbelt. Na enkele minuten is de havermoutpap klaar. Mocht het niet zoet genoeg zijn kan er nog ahornsiroop bij.

Maak het compleet door er wat stukjes aardbei, cacaonibs en verse munt bij te doen als topping.