Noodles met tomatensaus en vega balletjes

In dit recept gaat het om de heerlijke tomatensaus, die als rawfood saus wordt gemaakt. Het gerecht is een comfort food, maar dan gezonder!

Comfort food

Het zijn smakelijke gerechten die op een traditionele manier bereid worden en doen denken aan de tijd dat je veilig en geborgen bij je ouders aan de eettafel zat. In tijden van stress, spanning, verdriet of eenzaamheid grijpen we allemaal weleens naar ons favoriete comfort food, of guilthy pleasures.

Waarom doen we dat eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om het eten zelf, maar om de herinnering die je aan het eten hebt die je troost (comfortbrengt. Als je bijvoorbeeld vroeger als kind iets met suiker kreeg als troostmiddel, grijp je nu ook sneller naar iets zoets als het even niet zo fijn is op dat moment. Ook de hormonale huishouding kan flinke invloed hebben op de behoefte hieraan trouwens. Toch heeft al het comfort food een aantal dingen gemeen.

* Om comfort food echt te laten troosten, zijn het altijd grote hoeveelheden.

* Comfort food is minder gezond, en het bestaat vaak uit vet, koolhydraten of suiker.

* Na het eten van comfort food wil je verzadigd (vol) voelen.

* Comfort food roept gevoelens op van nostalgie, troost of veiligheid. Vaak is comfort food een traditioneel en/of makkelijk klaar te maken gerecht.

   

‘Raw’ tomatensaus

Deze tomatensaus lust (verwacht ik) iedereen. Vooral kinderen zijn meestal dol op spagetti met saus. Dit is niet alleen een gezonde variant, maar ook nog eens erg smaakvol. De saus kan van tevoren gemaakt worden en in de koelkast worden bewaard, voor dezelfde dag of een dag later.

Lekker wat kruiden worden gebruikt in dit recept. Kruiden zijn de smaakmakers in gerechten, baksels en andere maaksels. Elke dag weer zijn ze onderdeel in de smoothies, koekjes, brood, cake en/of in de warme en koude gerechten gebruik ik de passende kruiden. Het maakt het recept uniek en verrassend!

Ingrediënten tomatensaus

* 5 of 6 verse tomaten (ontvelt)** of een blik gepelde tomaten

* kleine ui

* 1 wortel

* 2 dadels

* 1 tl misopasta (optioneel)

* 1 el of meer oregano vers of gedroogd

* 1 el of meer verse dille

* 3 blaadjes of meer verse salie

* 1/2 tl zeezout

* aantal draaien peper

** Ontvellen van de tomaten

Kook water in je waterkoker. Maak een kruisje met een mes in de onderkant van de tomaten. Doe de tomaten in een kom of een pannetje naast elkaar. Als het water gekookt is, giet je dit in de kom bij de tomaten totdat de tomaten net onderstaan. Laat dit circa 1 minuut staan. Vervolgens giet je het water af en spoel je de tomaten met koud water. Vervolgens kun je heel makkelijk het velletje van de tomaten eraf halen.

Methode

Maak de noodles klaar volgens de verpakking. Mocht je graag zelf vega balletjes maken is dat natuurlijk het lekkerste. In dit gerecht zijn de vegetarische balletjes van Vivera #nosponsor. Bak de balletjes in een theelepel roomboter of kokosolie. Kook de tomaten via de methode hierboven vermeld of neem een blik gepelde tomaten. Maak de wortel schoon en snij het in stukken. Pel de ui en snij deze ook in stukjes. Ontpit de dadels (niet vergeten!). Doe de tomaten, wortel, ui, dadels, samen met alle andere ingrediënten in een blender. Er ontstaat een dikkere saus die ‘rauw’ over de noodles gaat. De noodles verpakt in de saus kunnen op het bord gedaan worden samen met de vega balletjes.