Monthly Archives: August 2017

Curry met aardappel kikkererwten en broccoli

Het is augustus en het regent. In de maanden mei, juni en juli was het warm en zomers. Ik ben altijd veel buiten. Met Joris, onze jonge labrador wandel ik een aantal keren per dag. Ook in de moestuin ben ik te vinden, daar is altijd wel iets te plukken, bij te werken en te verzorgen. Onze 3 kipjes die nog steeds iedere dag een eitje leggen voor ons zijn nog altijd lekker actief aan het scharrelen.#nofipronil

Life..

Met mij gaat het sinds een aantal weken een stuk beter, mijn rosacea in mijn gezicht is minder en voel me rustiger. Er blijven altijd wel dingen in je leven die aandacht vragen en verwerkt ‘moeten’ worden. Het is fijn om jezelf steeds beter te leren kennen. Om te voelen wat je nu echt wilt en waar je gelukkig van wordt, zijn er soms fases en levenslessen nodig. De één weet het al vrij snel en voor een ander is het vallen en opstaan, voordat je het heft in handen neemt en jouw leven leidt waar je blijer van wordt.

Het recept in dit blog is een comfort food, met toch de nodige voedingsstoffen. Ik hou van curry dishes en maak deze dan ook wel 2x per week. Ik probeer wel af en toe te variëren met verschillende groenten of samenstellingen, zodat het een ander smaakje krijgt.

De curry pasta werd al eerder in het blog met de zoete aardappel met linzen curry gebruikt. Dit is ook een superlekker recept. Wie van jullie heeft deze al eens geprobeerd?

Er zijn weer nieuwe aardappelen. Aangezien wij (mijn man en ik) vaker een opgeblazen gevoel krijgen van aardappelen, is het met een nieuwe oogst een stukje minder. Tja, ondanks dat eten we ze toch af en toe.

Iets over aardappelen..

In de aardappelen zitten veel mineralen zink, magnesium, kalium,fosfor en calcium. Ook zit er in de aardappel een  hoeveelheid vitamine C en vitaminen uit het B-complex. Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. De ondergronds groeiende groente is rijk aan complexe koolhydraten. Deze zijn in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten goed om gewicht te verliezen. Een gemiddelde aardappel telt slechts 26 calorieën terwijl het wel voedzaam en vullend is. Aardappels in de schil koken is beter voor de voedingstoffen. Sommigen zeggen dat de aardappel ongezond is, anderen zeggen dat hij gezond is. Onder de schil zitten de meeste voedingstoffen. Koop als het kan wel biologische aardappelen, want bij de teelt van deze worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, bij gangbare aardappelen wel.

 

Ingrediënten curry pasta

* 1/4 cup tomatenpuree

* 1/4 cup kokosmelk

* 1 tl kokosbloesemsuiker

* 1 el kerriepoeder

* 1/2 tl gerookte paprikapoeder

Methode

Doe de tomatenpuree samen met de kokosmelk, kerrie- en paprikapoeder en de kokosbloesemsuiker in een kommetje en roer dit tot een samenhangend geheel. Mocht het mengsel te dik zijn schenk er dan wat kokosmelk bij, indien te dun doe er dan nog wat tomatenpuree bij.

Ingrediënten curry met aardappel kikkererwten en broccoli

* 2 grote of 4 kleine aardappelen

* 2 stronkjes broccoli

* 1 ui

* 1/2 cup curry pasta

* 1 potje kikkererwten

Methode

Snij de aardappelen en broccoli in kleine stukken en stronkjes. Doe deze dan samen in een stoompan en laat ze in ongeveer 15 gaar worden.

Snij de ui en fruit deze in een pan. Na enkele minuten kan de currypasta erbij. Verwarm deze en schenk er eventueel nog eens 1/4 cup kokosmelk bij. Daarna kunnen de gestoomde aardappelen, broccoli en de kikkererwten erbij. Deze hoeven ook slechts verwarmd te worden. Verdeel de curry over 2 borden en geniet ervan.

 

 

 

 

 

 

Courgette carpaccio

Als iemand die absoluut geen vlees eet, klinkt het woord carpaccio niet zo lekker in je oor. Maar een vegetarische variant maak je gewoon met groenten. Met courgette in het seizoen is de keuze snel gemaakt. In onze moestuin groeit de soort, ‘Blanco Medio Largo’ / ‘Lebanese White Bush’ genaamd. De zaden zijn gekocht bij Vreeken’s Zaden die een fraaie collectie aanbieden op hun website. #notsponsored

Het recept wat ik gekozen heb bij dit blog is lekker zomers. De carpaccio smaakt goed als voorgerecht bij een gezellig diner of als lunch. Met de frisse zoete smaak van de jonge courgette, het zoutje van de feta en de zongdroogde tomaatjes, het knapperige van de paranoot en de geurige basilicum maakt dit geheel een smaakvolle beleving. Wisten jullie dat een paranoot veel selenium bevat en dat je er niet heel veel van mag eten? Teveel ( meer dan 100 gram) kan namelijk een selenium vergiftiging opleveren. Ongeveer 3 tot 5 per dag is een gezonde dosis.

High Tea

De laatste maanden komen er aanvragen voor een High Tea. Met deze mooie zomer is het ook erg fijn om buiten te zijn, een hapje en een drankje te doen. Een aantal weken geleden heb ik een vegetarische High Tea verzorgd voor 12 dames. Het verzoek was om deze in 3 gedeeltes te verzorgen.

We begonnen met zoet, aardbeien- en blauwe bessen muffinsbrownieskokos citroen bonbonsbananenbrood– chocolade en aardbeiensaus erbij. Daarna volgde het hartige gedeelte. Een courgettesoep- pastinaak groententaarthummus- pesto– veganistische tonijn- en zadencrackers. Als afsluiter het dessert, met een mango citroen vanille taartje en een ‘hangop’ gemaakt van kokosyoghurt en aardbeien. De kruidenthee die erbij gedronken werd was een zelfgemaakt en gedroogd mengsel van paardenbloem- brandnetel en munt.

De volgende High Tea is eind augustus bij ons in de tuin. Hopelijk blijft het nog even mooi weer.

Iets over courgette..

Een courgette is de ongerijpte vrucht van de soort uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten. Oorspronkelijk komt de courgette uit Mexico en uit het zuiden van de Verenigde staten. Het woord courgette komt uit het Frans en is een verkleinwoord van courge, dit betekent merg. Een courgette bevat een kleine hoeveelheid vitamine A, B1, B2, B6 en in grotere mate vitamine B11 en C. Daarnaast bevat het mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Ook bevatten ze vezels, ook al is dit niet een enorme hoeveelheid.

Courgette is bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat het de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine bevat. Deze twee voedingscomponenten kunnen grauwe staar voorkomen. Het mooie aan de antioxidanten van courgette is dat ze behouden blijven tijdens het invriezen of het stomen van een groente. Nu is de courgette zo supermals dat hij in principe rauw kan worden gegeten.

Courgette is lekker en veel gezonder als het zijn ´bijt´ behoudt. Bovendien moeten de zaadjes niet verwijderd worden want deze bevatten gezonde polyfenolen. De schil is ook erg gezond maar heeft als nadeel dat hij tientallen soorten pesticiden kan bevatten. Daarom is het veel beter om deze groente in biologische variant te kopen.

Het recept is voor 2 personen als voorgerecht en voor 1 persoon als lunch.

Ingrediënten

* 1 courgette

* blokje geiten- of schapenfeta

* potje zongedroogde tomaten

* 5 fijngehakte paranoten

* handje basilicum

* olijfolie ( optioneel)

Methode

Snij de courgette in hele dunne schijfjes, of gebruik de mandoline voor een ultradun resultaat. Leg de schijfjes op een bord. Haal de zongdroogde tomaatjes uit het potje en snij deze in stukjes. Hetzelfde voor de schapenfetakaas, deze kun je er ook boven verkruimelen met je handen. De paranoten hak je ook in kleine stukjes. Maak het bordje af door wat fijngesneden basilicum als topping erover te doen en eventueel een scheut goede olijfolie.