Courgetti met walnotenpesto en kiemen

In de zomer heb ik meer behoefte aan het rawfood concept dan in de winter. Vooral de lunches en het avondeten zijn lauw of koud, en dat is dan verfrissend om te eten. Wat is rawfood nu eigenlijk?

Rawfood is rauwe voeding die vers is, gekiemd of gedroogd, of verhit op lage temperatuur. Hierdoor blijven onder meer alle enzymen, vitaminen en mineralen optimaal behouden.

In deze categorie vallen ook de overheerlijke desserts, smoothies, en koekjes die je weleens voorbij ziet komen, gemaakt van noten, zaden, fruit en plantaardige melksoorten die je ook zelf kunt maken. ( bv de hennepmelk zie post sapjes en drankjes ). Verantwoord snoepen noem ik het..

Deze keer heb ik met behulp van een spirulizer een soort spaghetti gemaakt van courgette, de courgetti! Mocht je die niet in huis hebben kun je ook slierten met een dunschiller maken, ook leuk! Deze sliertjes verzamel je dan in een kom.

courgetti pesto walnoot

Ingrediënten

* 1 courgette (per persoon )

Ingrediënten walnotenpesto

* 1/4 cup walnoten

* 1/4 cup olijfolie

* 1/2 cup verse kruiden, munt, basilicum, koriander en of peterselie

* 2 el edelgist

* peper en zeezout

* knoflookpoeder of vers ( optioneel )

Methode

Dit alles in een blender, keukenmachine of staafmixer mixen totdat er een pesto ontstaat. Als de substantie te dik of juist te dun is, kan je altijd nog kiezen voor meer noten om het voller te maken of meer olijfolie of een beetje water toevoegen voor het dunner te maken.

Deze lekkere lunch, of als je wat meer maakt als diner, is een leuke variatie in je eetpatroon. En je introduceert jezelf in de rawfood wereld, het is gezond, lekker en verrassend. Als topping kun je nog wat walnoten strooien, en in mijn geval heb ik gekiemde groente erbij gedaan.

Het kiemen  kiemen

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes!

Deze maak je eenvoudig door wat zaadjes van de alfalfa, radijs, mosterd of berglinzen te kiemen. Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden op dit gebied. Maar dit zijn mijn gekweekte kiemetjes.

Er zijn zo genaamde kiemglaasjes te koop bij Dille en kamille en vast ook wel ergens anders. Deze vul je tot 1 cm onder de rand met water, je strooit 1 theelepel zaadjes over het gaasje en besproei het met water met behulp van een plantenspuit. Dit doe je een paar keer per dag, het mag niet uitdrogen. Na 1 dag krijgen de zaadjes staartjes en enkele dagen later is het resultaat deze knapperige frisse kiemen.