Monthly Archives: January 2016

Bananen toffee toetje

Hoe lief ben jij voor jezelf?

Vreemd dat we onszelf vaak minder goed voelen. Hoe komt dit en wat leg je jezelf soms op. Het leven is pittig, dat is waar, maar we kunnen het verzachten door onszelf goed te verzorgen en goede keuzes te maken voor onze algehele gezondheid. Vaak gaan we altijd maar door met teveel werken, afspraken die we (moeten) maken, verplichtingen, tja..het is niet makkelijk om nee te zeggen..

Als de druppels beginnen te stijgen richting rand, in het zogenaamde emmertje, is het vaak al te laat. Je voelt op de weg er naar toe al weerstand, dan is het eigenlijk tijd om even goed te voelen, wat je hiermee gaat doen.

Doe eens lekker niets..

Soms zijn je hersenen het orgaan in je lijf dat op dat moment even de meeste zorg en herstel nodig heeft. Ben je een heel gedreven iemand die een onproductieve dag niet kan hebben, dan heb je misschien juist..een lummeldag nodig. Zonder to-dolijstjes, zonder telefoon, zonder computer. Vergelijk het maar met je spieren een rustdag geven na het sporten. Daar herstellen ze van en ze worden er alleen maar sterker door. Als een hele dag ondoenlijk lijkt, maak er dan een paar uur van en doe iets wat als totale tijdverspilling aanvoelt. Ga lekker wandelen, ergens in het gras zitten met een boek of ga naar een cafeetje en observeer mensen om je heen.

-bron- De nieuwe gezondheidsregels.

De volgende lekkernij is een ultiem verwen recept, mits je van bananen, noten en dadels houdt. Neem rustig de tijd om dit toetje te maken, nestel jezelf daarna op de bank met een kop thee erbij. Eet het met een glimlach op je gezicht en denk aan mooie, grappige en lieve dingen waardoor je stemming positief, vrolijk en blij wordt, en blijft..

brightness-of-loving-heart

Iets over bananen..

Bananen zijn ultieme tussendoortjes: ze krikken het energiepeil meteen op. Een rijpe banaan is gemakkelijk verteerbaar omdat het grootste gedeelte van het zetmeel als is omgezet in suiker en dus geschikt om verstopping te verhelpen (onrijpe bananen veroorzaken juist verstopping). Suikers en vezels maken bananen tot een uitstekende energiebron, vooral als ze samen met noten of yoghurt worden gegeten. De pectinevezels in de vruchten kalmeren brandend maagzuur, maagzweren en ontstekingen in het spijsverteringskanaal en verlagen tegelijkertijd het cholesterol-gehalte. Bananen zijn daarnaast een goede bron van vitamine E en B6 en bevatten net als andere groente en fruit het mineraal kalium. Ze bevatten verder tryptofaan, dat helpt tegen sombere buien en de slaap bevordert.

banaan toffee toetje

Het recept is voor 1 of 2 personen, kan dus gezellig gedeeld en gegeten worden! 

Ingrediënten 1 ste laag

* 1/2 cup hazelnoten

* 2 mejoul dadels

* 1 tl ahornsiroop ( optioneel)

Methode

In een keukenmachine maal je de hazelnoten tot een grof meel. Voeg daarna de mejouldadels ontpit toe, indien je geen sappige dadels in huis hebt, week je deze eerst een half uurtje in wat water. Door de vochtige dadels bind het geheel beter. Voeg de ahornsiroop toe als je van een zoet toetje houdt. Het mengsel kan in een glaasje, weckpotje of kleine bakvorm gedaan worden. Druk de bodem een beetje aan. Zet het in de koelkast even weg.

Ingrediënten 2 de laag

* 1 banaan

* 1 el amandelpasta/ boter of andere notenboter

* 1 tl ahornsiroop (optioneel)

Methode

De banaan en amandelpasta gaan samen in de keukenmachine om hier een samenhangend geheel van te maken. De ahornsiroop is weer toe te voegen indien je een zoeter geheel wilt. Dit gedeelte kan je over de bodem verdelen.

Topping

Snij een banaan in dunne schijfjes en doe deze als topping op het dessert. Poeder er nog wat kaneel overheen als smaakmaker. Geniet ervan!

 

 

 

Geroosterde aardappel knoflook & tijm

Comfortfood it is..!, deze geroosterde of gebakken aardappeltjes, maar wel lekker! In de oven gaan bij ons vaker groente zoals wortel, biet, ui, venkel, zoete aardappel en pompoen, als ik het wekelijkse recept van de geroosterde groente maak. Af en toe zijn er niet genoeg van de genoemde groente voorradig en neem ik wat stukjes aardappel om mee te roosteren. Natuurlijk kan je de gewone mayonaise erbij eten( net zoals mijn man nog steeds doet), maar ik maak zelf een avocado of een tahini mayonaise hierbij. De avocado dressing/ mayonaise staat in mijn receptenboek en de tahini variant komt binnenkort op dit blog, met een gerecht dat een gezonde variant is van de bitterbal. Benieuwd?

Comfort food

Het zijn smakelijke gerechten die op een traditionele manier bereid worden en doen denken aan de tijd dat je veilig en geborgen bij je ouders aan de eettafel zat. In tijden van stress, spanning, verdriet of eenzaamheid grijpen we allemaal weleens naar ons favoriete comfort food, of guilthy pleasures.

Waarom doen we dat eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om het eten zelf, maar om de herinnering die je aan het eten hebt die je troost (comfortbrengt. Als je bijvoorbeeld vroeger als kind iets met suiker kreeg als troostmiddel, grijp je nu ook sneller naar iets zoets als het even niet zo fijn is op dat moment. Ook de hormonale huishouding kan flinke invloed hebben op de behoefte hieraan trouwens. Toch heeft al het comfort food een aantal dingen gemeen.

* Om comfort food echt te laten troosten, zijn het altijd grote hoeveelheden.

* Comfort food is minder gezond, en het bestaat vaak uit vet, koolhydraten of suiker.

* Na het eten van comfort food wil je verzadigd (vol) voelen.

* Comfort food roept gevoelens op van nostalgie, troost of veiligheid. Vaak is comfort food een traditioneel en/of makkelijk klaar te maken gerecht.

De 80/20 regel

Dit is geen strikte dieetregel, maar slechts een leidraad voor een gezonde levensstijl die makkelijk vol te houden is.

Er is dus hoop, want mocht de regel 80/20 aangehouden worden, is er dus altijd ruimte voor iets lekkers dat onder de noemer minder gezond staat. Dit geeft niet zoveel druk als je af en toe de teugels mag laten vieren en mag snoepen van iets zoets of hartigs waar je op dat moment naar verlangt, zolang je maar bewust blijft van het feit dat je dit niet iedere dag/ week kunt eten.

aardappelen  geroosterde aardappelen

Ingrediënten geroosterde aardappel knoflook en tijm

* 10 kleine of 5 grote aardappels

* 1 bol knoflook

* 6 takjes tijm of gedroogd

* 3 el olijf- of kokosolie

Methode

Verwarm de oven voor op 180 of 200 graden. Snij de aardappels in partjes of in gewenste vorm. Verzamel ze in een kom, als er minder tijd is kunnen de partjes worden voorgekookt, dit hoeft maar enkele minuten. Pel de knoflook in teentjes en haal de schil eraf. Schenk olijfolie of kokosolie over de aardappelstukjes en de knoflook zodat ze een coating krijgen. Doe de stukjes aardappel op een bakplaat of vorm met bakpapier eronder. De takjes tijm leg je ertussen voor de smaak.

 

 

 

Gepofte amaranth repen

Al een aantal maanden ligt er in mijn kast een stuk cacaoboter, die ik gekocht heb op het Dutch Raw food festival in Amsterdam. Het festival wordt ieder jaar in juni gehouden en is één van mijn favoriete dagjes uit in Nederland. Ik verheug me nu alweer op.

Cacaoboter ruikt heerlijk naar cacao, maar dan zachter en romiger. De kwaliteit van de cacaoboter is erg goed en ga aan de slag met een recept dat ik heb bedacht. Iets met gepofte amarant, want die heb ik toevallig ook laatst gekocht. Op dit blog vind je ook een variant met gepofte quinoa, kijk maar eens naar het recept van het granen noten reepje met rozijnen. Je kunt uiteraard de amaranth vervangen door de quinoa mocht je deze niet snel vinden in de winkel. Tevens is het een tip om kokosolie te gebruiken in plaats van de cacaoboter, niet de ontgeurde maar de extra vergine. Ik zou toch eens voor de cacaoboter gaan hoor, de geur en smaak is fantastisch!

Kennen jullie bros reepjes nog, volgens mij zijn ze nog steeds te koop. Deze variant op de brosjes is gluten-zuivelvrij én vrij van geraffineerde suikers. Als je een hap neemt zijn ze luchtig door de gepofte amaranth. Het romige karakter van deze lekkernij is cacaoboter, niet goedkoop maar wel gezond en leuk om eens te proberen in plaats van de kokosolie.

Amaranth

Amaranth ziet er uit als graankorrels, alleen is het geen graan, maar een zaad en bevat het geen gluten. Het zaad werd al door de Azteken gegeten en werd bij religieuze ceremonies als dank aan de goden geofferd. Het woord ‘Amaranth’ betekent ‘onsterfelijk’. Amaranth is glutenvrij en bevat plantaardige eiwitten, de vitaminen B en E, vezels en de mineralen magnesium, kalium en zink.

Cacaoboter

Cacaoboter is het vet dat van nature voorkomt in de cacaoboon. Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Deze bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine C, ijzer, chroom, zink, koper, mangaan. Ook bevat het omega-6 vetzuren en vezels.

gepofte amaranth koek   amaranth koek

Ingrediënten

* 1 cup gepofte amaranth

* 1/2 cup cacaoboter in stukjes

* 1/4 cup gehakte amandelen

* 4 dadels in stukjes

* 1 el gojibessen

* 1 el yakonsiroop of ahornsiroop

Methode

Smelt au bain de marie de cacaoboter. Hak de amandelen, de dadels in stukjes. Neem een glazen kom en doe daar de gepofte amaranth in, voeg daar de dadels, gojibessen, amandelen erbij. Roer dan de gesmolten cacaoboter en de yakun- of ahornsiroop erdoor en meng het samen. Het geheel kan in een vierkante bakvorm van 25 cm doorsnede bekleed met bakpapier. Zet het in de koelkast en laat het minstens 2 uur opstijven.

 

 

 

Stappenplan bewuster eten en drinken

Het doorbreken van patronen is niet gemakkelijk en verslavingen evenmin. Wat heeft dit te maken met een detox zou je misschien denken. Nou het hangt allemaal best veel met elkaar samen, dus lees maar eens mee..

Bewust eten en drinken

Verstandig eten zorgt ervoor dat vele ziekten en aandoeningen worden vermeden. Het vormt de basis voor een langdurig bestaan voor een gezond lichaam. Door bewust met voeding om te gaan en zelf het eten klaar te maken, bereik je het ideale gewicht dat bij je past. Daarnaast vormen beweging en sporten belangrijke elementen om een goed in je vel te blijven.

Detox dagje

Het effect van regelmatig kleine dingen doen die voor je lichaam goed zijn moet je zeker niet onderschatten. Als je al één dag per week uitsluitend gezonde sappen/ smoothies, kruidenthee drinkt, soep maakt en één lichtere maaltijd nuttigt geef je het spijsverteringssysteem al rust. Het geeft fysiek meteen effect maar ook wordt je je bewust van het feit dat er kleine trakaties, zoals een koekje, snoepje, een extra broodje, of andere lekkernij waar je op dat moment naar verlangt eet. Door het roer om te gooien met een dag in de week te “detoxen” doorbreek je het patroon al.

Mocht het erg lastig zijn om dit in je eentje te doen, vraag dan een gezinslid, vriend(in) of collega om ondersteuning en doe het samen, ook veel gezelliger!

Je kunt ook stap voor stap beginnen door in de eerste week een dag zonder geraffineerde suikers, koemelk, tarwe of glutenvrij te proberen.

Met kleine stapjes naar je doel toe werken is makkelijker als het roer gelijk om te gooien en vervolgens als het niet meteen lukt de handdoek in de ring te gooien. Met de volgende ideeën is het wellicht aantrekkelijk om het een kans te geven en te voelen wat het met je doet.

detox

Stap voor stap

1. Gebruik geen (extra) suiker in drankjes of gerechten, drink kruiden/groene thee, water met of zonder smaakje.

2. Probeer minimaal 2 weken het gebruik van koemelk te schrappen in je eetpatroon en voel wat het met je doet. Als alternatief kan er een plantaardige melk zoals noten- rijst- zaden-of kokosmelk gedronken worden.

3. Vaak zijn de darmen gevoelig door het vaak eten van tarwe, of andere glutenvrije granen. Geef je darmen daardoor rust door ook weer minimaal 2 weken geen tarwe of gluten te eten. Eet glutenvrij!

4. Eet meer biologische producten, deze zijn puur en vol voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. Je lichaam wordt schoner omdat het niet bespoten wordt, er komen geen bestrijdingsmiddelen in je lichaam.

5. Koop minder of geen voorverpakte zakjes, pakjes met levensmidddelen die fabrieksmatig zijn gemaakt. Hier zijn vaak additieven aan toegevoegd om de producten langer houdbaar te maken, betere kleur, smaak enz.. Dus eet herkenbare voeding!

6. Geef je organen rust tussendoor en eet niet de hele dag door, beperk je eetmomenten tot maximaal 5 x per dag, inclusief de tussendoortjes.

7. Begin in de ochtend met een glaasje water, met of zonder citroensap.

8. Het ontbijt hoeft niet veel en zwaar te zijn, start bijvoorbeeld rustig op met een smoothie van ongeveer 500 ml gevuld met de nodige voedingstoffen.

9. Eet minder koolhydraten en voeg meer groente en fruit toe in je eetpatroon.

10. Eet met plezier, neem de tijd, eet bewust en niet te snel, kauw goed zodat je speeksel zich mengt met het geen wat je eet.

post3

Natuurlijk zijn er nog veel andere tips, informatie en adviezen betreft het bewust eten en drinken en de eendags detox. Beschouw dit gedeelte maar als deel 1 van het in kleine stapjes bewuster worden van het gezonder, makkelijk eten en drinken.

Voordelen van het bewust eten en drinken

1. Het bereiken van je ideale gewicht.

2. Een schoner lichaam.

3. Een mooie gave huid, met een natuurlijke teint.

4. Meer energie, je wordt fitter.

5. Betere spijsvertering.

6. Structuur in je dagritme, de juiste eetmomenten.

7. Smaakpapillen worden getriggerd, smaak ontwikkelt.

8. Pijnklachten verminderen of worden verzacht.

9. Allergieën verdwijnen of wordt minder.

10. Hormonen zijn beter in balans.

 

Neem jij ook de stap om de gezondere versie van jezelf  te worden en te zijn ?

Heb je ondersteuning of stimulans nodig in dit proces, dan ben ik met veel plezier bereid om je daar in te helpen. Voor meer informatie kijk je hier!

 

 

 

Hartige pompoen crumble

Ik wens mijn lezers/ volgers van Natuurlijk Resi een heel gelukkig, gezond en liefdevol 2016!!

Bedankt voor jullie support, reacties, en leuke berichtjes die ik heb mogen ontvangen in het afgelopen jaar.

De laatste dagen van 2015 waren gevuld met mooi weer, rust, fijne vibe en een positieve flow. Na de volle maan van 25 december lijkt het wel een ander soort energie die in de lucht hangt, voelen jullie dat ook?

Voornemens

Goede voornemens, tja ik doe er niet aan mee, althans niet omdat het nieuwe jaar begonnen is. Het zijn de momenten in je leven, waarbij je beslissingen en keuzes maakt, het roer om te gooien, of iets voorneemt te gaan doen of te veranderen. Voor mezelf is het al langer een innerlijke behoefte om de diepte in te gaan met wie ik ben, en wat me blij maakt, of juist niet. Het zijn de zogenaamde levenslessen die voorbij komen en om dat juist te ondergaan en te begrijpen waar het om draait in het leven. Dat is voor iedereen verschillend maar de kern, de basisbehoefte en geluk zit hem toch in de liefde voor jezelf en de medemens. Er is zoveel chaos, ruis en onrust in de wereld en je kunt de wereld helaas niet in je eentje op je schouders dragen, maar daar kunnen we met z’n allen wel wat aan doen in de vorm van bewustwording, terug naar de basis (behoefte) en liefdevol zijn naar elkaar toe.

Moestuin

Ik kijk in de tuin en ben met mijn gedachte al bezig met de inrichting van de moestuin waar ik in februari een start mee ga maken. De vroege spinazie mag al bijna in de grond en de sla- zaadjes laat ik in de serre al ontkiemen. Deze gaan in maart in de kas die we hebben staan, mits het dan niet erg vriest. De zaden bestel ik ieder jaar bij de Bolster, een bedrijf dat biologische zaden verkoopt die GMO- vrij zijn.

Pompoenzaden heb ik dit jaar niet besteld, de planten van de pompoen nemen veel plaats in beslag en die ruimte is er helaas niet. Gekozen heb ik deze keer voor verschillende slasoorten, spinazie, courgette, stamslaboon, gekleurde snijbiet, gele biet, bloemenmengels, en veel kruiden zoals, peterselie, koriander, dille, oregano, basilicum en bieslook. In de winter staat er tijm en rozemarijn die gelukkig sterk genoeg is om te overleven in de kou.

Als lunchgerecht maakte ik deze hartige (ook een beetje zoet) pompoencrumble met gebakken rode ui en peterselie (die nu nog steeds in de moestuin staat). Een heerlijke warme lunch waar je buik blij van wordt. Het is een geheel veganistische versie doordat er in plaats van kaas, edelgist is toegevoegd. Edelgistvlokken zijn gedroogde gistvlokken die vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur bevatten. De pompoen heeft een zoete smaak en doet het goed in zoete maar ook in hartige gerechten, meer informatie en bekijk ook eens het zuivelvrije recept van de pasta met kaassaus.

pompoen cumble  rode ui

Dit recept is voor 2 personen.

Ingrediënten

* 2 cups pompoenpuree **

* 3/4 cup havermout

* 3 el havermeel (gemalen havermout) of amandelmeel

* 2 rode uien

* 1/4 cup edelgist

* 1/4 cup ghee/roomboter/kokosolie

* zeezout en peper

** Pompoenpuree maak je door de pompoen (biologisch) in stukjes te snijden en met een laagje water in een pan te laten koken zodat ze zachter worden en makkelijker te pureren. Dit proces duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak de pompoenpuree op de manier die hierboven staat en zet deze even opzij.

Maak de crumble door de droge ingrediënten, havermout, havermeel, edelgist, zeezout en peper in een kom bij elkaar te doen. Neem een bakvorm van ongeveer 20 tot 25 cm doorsnede of een ovenvaste schaal die je invet met boter. De pompoenpuree kan erin gedaan worden. Kneed daarna de ghee met je handen door het droge mengsel, er onstaat een plakkerige massa, dit is de crumble. Deze kan over de pompoenpuree worden gedaan.

Zet het in de oven voor ongeveer 25 minuten.

Snij de rode uien in ringen of stukjes en bak deze 5 minuten in een theelepel boter. Snij de peterselie klein en serveer deze als topping samen met de rode ui als bijgerecht bij de pompoencrumble.