Geroosterde aardappel knoflook & tijm

Comfortfood it is..!, deze geroosterde of gebakken aardappeltjes, maar wel lekker! In de oven gaan bij ons vaker groente zoals wortel, biet, ui, venkel, zoete aardappel en pompoen, als ik het wekelijkse recept van de geroosterde groente maak. Af en toe zijn er niet genoeg van de genoemde groente voorradig en neem ik wat stukjes aardappel om mee te roosteren. Natuurlijk kan je de gewone mayonaise erbij eten( net zoals mijn man nog steeds doet), maar ik maak zelf een avocado of een tahini mayonaise hierbij. De avocado dressing/ mayonaise staat in mijn receptenboek en de tahini variant komt binnenkort op dit blog, met een gerecht dat een gezonde variant is van de bitterbal. Benieuwd?

Comfort food

Het zijn smakelijke gerechten die op een traditionele manier bereid worden en doen denken aan de tijd dat je veilig en geborgen bij je ouders aan de eettafel zat. In tijden van stress, spanning, verdriet of eenzaamheid grijpen we allemaal weleens naar ons favoriete comfort food, of guilthy pleasures.

Waarom doen we dat eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het niet gaat om het eten zelf, maar om de herinnering die je aan het eten hebt die je troost (comfortbrengt. Als je bijvoorbeeld vroeger als kind iets met suiker kreeg als troostmiddel, grijp je nu ook sneller naar iets zoets als het even niet zo fijn is op dat moment. Ook de hormonale huishouding kan flinke invloed hebben op de behoefte hieraan trouwens. Toch heeft al het comfort food een aantal dingen gemeen.

* Om comfort food echt te laten troosten, zijn het altijd grote hoeveelheden.

* Comfort food is minder gezond, en het bestaat vaak uit vet, koolhydraten of suiker.

* Na het eten van comfort food wil je verzadigd (vol) voelen.

* Comfort food roept gevoelens op van nostalgie, troost of veiligheid. Vaak is comfort food een traditioneel en/of makkelijk klaar te maken gerecht.

De 80/20 regel

Dit is geen strikte dieetregel, maar slechts een leidraad voor een gezonde levensstijl die makkelijk vol te houden is.

Er is dus hoop, want mocht de regel 80/20 aangehouden worden, is er dus altijd ruimte voor iets lekkers dat onder de noemer minder gezond staat. Dit geeft niet zoveel druk als je af en toe de teugels mag laten vieren en mag snoepen van iets zoets of hartigs waar je op dat moment naar verlangt, zolang je maar bewust blijft van het feit dat je dit niet iedere dag/ week kunt eten.

aardappelen  geroosterde aardappelen

Ingrediënten geroosterde aardappel knoflook en tijm

* 10 kleine of 5 grote aardappels

* 1 bol knoflook

* 6 takjes tijm of gedroogd

* 3 el olijf- of kokosolie

Methode

Verwarm de oven voor op 180 of 200 graden. Snij de aardappels in partjes of in gewenste vorm. Verzamel ze in een kom, als er minder tijd is kunnen de partjes worden voorgekookt, dit hoeft maar enkele minuten. Pel de knoflook in teentjes en haal de schil eraf. Schenk olijfolie of kokosolie over de aardappelstukjes en de knoflook zodat ze een coating krijgen. Doe de stukjes aardappel op een bakplaat of vorm met bakpapier eronder. De takjes tijm leg je ertussen voor de smaak.