Monthly Archives: September 2015

5 Vijgen smoothies

Vijgen groeien niet in een koud klimaat, maar kunnen hier bijvoorbeeld in een warme zomer wel groeien. Deze vruchten zijn in Zuid Europa volop te krijgen in het seizoen. Vorig jaar toen we op Ibiza waren verbleven we in een bed and breakfast, waar de vijgenbomen prachtig in de tuin stonden en de vijgen zo vers en zoet waren, een genot om te eten. Het hele jaar door kan je gedroogde vijgen kopen die ook erg lekker en voedzaam zijn. Als je er stukjes van snijdt zijn ze bijvoorbeeld heerlijk tussen een granola, in de yoghurt, of zo op de hand!

Als ze eenmaal te krijgen zijn in de biowinkel dan koop ik er graag een aantal die vervolgens in een salade, en in verschillende smoothies gaan. De volgende recepten zijn de laatste tijd populair in hier in huis, en heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

Binnenkort hoop ik jullie te mogen inspireren met mijn eerste papieren receptenboekje die deze week voor een proefdruk is opgestuurd, ik wacht met spanning af.. Het begint nu alweer te kriebelen om meer recepten te maken en ze te bundelen in een E- book, en wederom een papieren boek! In het winter ga ik een opzet maken voor een aantal E- books en dan o.a over smoothies, die ik elke dag met veel plezier maak en opdrink!

Iets over vijgen..

Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Ook aanwezig in vijgen zijn de vitaminen B, deze zijn gunstig voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen zoals, calcium, koper, ijzer en selenium. Dit is allemaal goed voor je botten, bloedvaten en je hart. In vijgen zitten meer mineralen dan in andere vruchtsoorten en het bevat ook veel vezels. Als je last hebt van een verstopping, dan kunnen vijgen laxerend werken. Ook zorgen de vijgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en werken ze verzachtend tegen keelpijn. Ze zorgen ook voor goede botopmaak bij osteoporose. Wanneer je last hebt van zwerende wonden dan kun je gekonfijte vijgen nemen.

vijgen smoothie  vijgen smoothie

Vijgen smoothie met kokoswater

* 1 + 1/2 cup kokoswater

* 2 vijgen

* 1 banaan

* 1/4 tl vanille poeder

* 1/4 cup peterselie

 

Vijgen smoothie met hennepmelk

* 1 cup hennepmelk

* 2 vijgen

* 1 banaan

* 1/4 tl vanille poeder

* 1 tl acai poeder **

** Acai is een inheemse bes van de Amazone regenwouden. Deze wordt gedroogd en vermalen tot een poeder zodat het makelijker in gebruik is en langer te bewaren.

 

Vijgen smoothie met amandelmelk

* 1 cup amandelmelk

* 1/4 tl kaneel

* 2 vijgen

* 1 banaan

* 1 el chiazaadjes

* 1 el cacaopoeder/ nibs

 

Vijgen smoothie met water

* 1 +1/2 cup water

* 1/2 avocado

* 1 vijg

* 1 peer

* 1/4 tl vanille poeder

* 1 tl maca poeder **

** Maca is een wortel die groeit in de Andesgebergte in Peru. Deze wordt ook gedroogd en als poeder vermalen.

 

Vijgen smoothie met rijstmelk

* 1 cup rijstmelk

* 2 vijgen

* 1/2 cup druiven

* 1 el gebroken lijnzaad

* 1 banaan

* 1/4 tl vanille

Methode

Snij de grotere fruitsoorten in stukjes. Daarna kunnen alle ingrediënten in een blender, of werk met een staafmixer en mix het geheel tot een gladde massa.

 

 

Krokante knabbelpitjes

Nee..deze post gaat niet over vogelvoer.

Als je mijn vader vroeger had gevraagd wat er allemaal in het voedsel voor de vogels zat, dan zei hij; kijk eens, allemaal soorten zaden. Als hobby had hij een ruime vogelkooi met allerlei vogeltjes, die hij met veel plezier verzorgde. Mijn vader was een dieren- en mensenvriend, eentje die het werk liet vallen om vervolgens de ander te helpen met een klusje. Hij was altijd vrolijk en vriendelijk, ik mis hem iedere dag nog..

Iets te knabbelen is altijd gezellig en lekker, maar ook vaak wat minder gezond als je de verpakking leest op een gekochte zak uit de supermarkt. Zelf maken is leuk om te doen en je kunt zelf bepalen wat voor smaak, én wat je wilt knabbelen. De volgende zaden kun je gebruiken in dit recept, probeer ook maar eens om er een zadenpasta van te maken, of een granola!

Iets over zonnebloempitten..

Deze zaadjes zijn echte voedingsstoffen-bommetjes; de zonnebloemzaden uit het hart van de gele bloemen. De zaden zijn een bron van vitamine E, omega-6-vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die helpen om hart en vaatziekten te voorkomen en de huid verbeteren. Ze zijn ook rijk aan calcium en magnesium, nodig voor gezonde spieren en sterke botten. Zink en selenium in zonnebloempitten zijn belangrijke antioxidanten. Een laag zinkgehalte wordt in verband gebracht met een verzwakt immuunsysteem, onvruchtbaarheid, een minder goede huid en depressies. de vitamine B5 in de zaden bevordert een gezonde reactie op stress.

Iets over pompoenpitten..

De zaden uit de pompoen zijn voedzaam en lekker. Niet alleen zijn ze rijk aan essentiële vetzuren, maar bevatten ook veel micro-voedingsstoffen, zoals vitamine E, ijzer en magnesium. Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor een zachte elastische huid die vocht kan vasthouden en dus niet snel uitdroogt. Pompoenpitten zijn vooral rijk aan zink, een mineraal dat nodig is voor de seksuele functie, de afweer van infecties, de groei en de ontwikkeling van nieuwe cellen. Calcium en magnesium in pompoenpitten zijn nodig voor gezonde botten, zenuwen en spieren terwijl de fytonutriënten die ze bevatten een ontstekingsremmende werking hebben. Pompoenpitten zijn een goede eiwitbron en vitamine B6, dat onder meer het evenwicht van de hormoonhuishouding in evenwicht houdt.

geroosterde zaden

Ingrediënten

* 1/4 cup pompoenpitten

* 1/4 cup zonnebloempitten

* 2 el sesamzaadjes

* 1/4 cup amandelschaafsel

* 2 el coconut amanos **, tamari of sojasaus.

** Coconut aminos is een saus gemaakt van gefermenteerd kokosbloesem sap vermengd met zongedroogd zeezout. Het bevat voedingstoffen zoals, kalium, magnesium, verschillende B- vitamines, en vitamine C.

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep alle zaden in een kom, samen met de coconut aminos, zodat ze een coating krijgen. Strooi ze op de bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven, roer af en toe de zaden om tijdens het roosteren. Laat ze afkoelen op het bakpapier en doe ze daarna in een afsluitbare glazen weckpot of Mason Jar.

 

 

Suikervrije chocolade chia balletjes

Ik hou ontzettend van chocolade, ik kan het elke dag wel eten, en dan is het lekker en leuk om eens te spelen met recepten. De ene dag maak ik een smoothie met cacao, de andere dag chocolade-muffins, en vandaag dit recept met de suikervrije chocolade chia balletjes!

Er zijn zoveel verschillende recepten te bedenken met cacaopoeder, je kunt het in taarten, smoothies, pudding en desserts verwerken, zelfs in sommige warme gerechten zoals de chili sin carne. De cacaomix die ook op deze website staat, is heel lekker in het verwarmende drankje met amandelmelk, die je misschien aleens hebt geprobeerd.

Iets over cacao..

De rauwe cacao wordt gemaakt van een cacaoboon die een heel proces vooraf heeft ondergaan. De peulen worden met de hand geoogst, want de vruchtaanzet mag niet worden beschadigd, hier komen namelijk weer nieuwe bloemen aan. De peulen worden na de oogst voorzichtig met een kapmes geopend. De eerste stap in het proces is de gisting. De bonen worden op hopen gelegd tussen de zoete pulp van de peulen, en deze worden bedekt met bladeren van de bananenboom. Het gistingsproces duurt 5 tot 7 dagen voor het onstaan van de bekende chocolade aroma’s. Het drogingsproces is de volgende stap, het vocht van de bonen moet teruglopen naar 8% en dit gebeurt door natuurlijke droging van de zon. Als dit gebeurt is worden de bonen gesorteerd op grootte en gereinigd. Het branden is belangrijk voor de kwaliteit, de bonen worden na het roosteren meteen gekoeld, op deze manier wordt het brandingsproces gestopt en wordt de smaak hierdoor bepaald. Na het branden worden de bonen gebroken en gezeefd om de dop en de kiemworteltjes te verwijderen. Na deze langdurigestappen te hebben doorlopen, is het tijd voor de maling, de producent kan hier de juiste melange bepalen. De laatste fase van dit proces wordt afgesloten door de cacaomassa te persen in een soort chocoladekoek. Het huidige scheidingsproduktieproces is geintroduceert in 1828 door de Nederlander Coenraad Johannes van Houten. Vanaf dat moment was het mogelijk om de cacaomassa te persen en het vet (cacaoboter) aan de massa te onttrekken.

Interessant om eens te lezen hoe de rauwe cacao en de chocolade op de markt komt, en tenslotte bij jou thuis.

chia balletjes  chia cacao balletjes

 Ingrediënten

* 1/4 cup notenpasta (gemengd)

* 1/4 cup proteïne vanille poeder (Sunwarrior)

* 1/4 cup chiazaadjes

* 1/2 tl kaneelpoeder

* 3 el cacaopoeder

* 1 el honing

* 1 el kokosolie (gesmolten)

* snuf zeezout

Methode

Meng alle ingredienten in een keukenmachine samen tot een deegbal.

Doe de deegbal in een kom en zet het 10 minuten in de koelkast.

Maak dan kleine balletjes van het deeg, en rol ze door een mengsel van cacaopoeder en chiazaadjes ( 1tl chia en 1 el cacaopoeder).

 

 

Groente pasta met een oregano basilicum olie

Dit is onze favoriete zaterdag avondmaaltijd, groente pasta met verse kruiden. De hele dag kijken we al uit om de avond in te luiden met een goed glas rode wijn, olijven, en daarna de pasta met groente van het seizoen, op een uitzondering na later in het jaar. De verse kruiden die vooral in de lente, zomer en begin van de herfst zijn te krijgen gebruiken we rijkelijk in dit heerlijke Italiaanse gerecht. Momenteel is het is de moestuin zo mooi, er is zoveel wat er elke dag geoogst kan worden. Mocht je een beetje ruimte hebben voor wat kruiden te telen, zeg ik zeker doen! Het maakt alle gerechten echt af qua smaak , en het is erg gezond.

Vandaag eet ik helaas in mijn eentje, maar heb wel tijd om deze pasta te maken zonder dat mijn man roept,’ het eten wordt koud’, wat waarschijnlijk ook erg herkenbaar is voor veel foodbloggers. Zo.. de laatste kruiden gaan er vakkundig overheen, en de fotoshoot kan beginnen. Na ongeveer 20 foto’s gemaakt te hebben (eigenwijs met de Iphone), zit er toch wel iets bruiksbaars bij, zucht van opluchting..

Iets over oregano..

Oregano, ook wel de wilde marjolein of marjoraan genoemd, is een superkruid, het bevat antioxidanten die de zieke en zwakke cellen opruimen en vernieuwen. Er zit vitamine K en E in oregano en verder de mineralen mangaan, ijzer en calcium. Ook zitten er een ruime hoeveelheid vezels in oregano. De vezels stimuleren het lichaam om galzouten aan te maken waardoor het risico op darmkanker aanzienlijk wordt gereduceerd. Het kruid kan worden ook ingezet als plantaardig medicijn tegen paracieten, dit blijkt uit een onderzoek wat in Mexico is gedaan. Bovendien is het ook nog eens erg lekker in gerechten.

groente pasta

Ingrediënten

* glutenvrije pasta (150 gram)

* 4 tomaten

* 1 grote of 2 kleine uien

* 1 gele of groene courgette

* 1 peen of 6 bosworteltjes

* 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

* 4 el tomatenpuree

——————–

Topping

* geraspte pecorinokaas

* basilicum

* oregano

Methode

Kook in water 75 gram (per persoon) glutenvrije pasta, volg de kooktijd op de verpakking. Snij de ui, wortels, courgettes en de tomaten in stukken of schijfjes. Bak in een eetlepel kokosvet of roomboter de ui glazig. Dan kunnen de wortels erbij, na enkele minuten de courgettes en de tomatenstukken. Zet het vuur laag en de deksel op de pan zodat de groente langzaam garen. Na 10 minuten kan de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden erbij gedaan worden. Schud intussen de pasta af, indien gaar. Roer dit goed door op laag vuur. Na 5 minuutjes zet het vuur uit, nu kan de pasta erbij, en kan de kruidenolie erdoor heen geroerd worden. Laat de smaken elkaar ontmoeten.

oregano  basilicum

Ingrediënten kruidenolie

* handje verse oregano

* handje verse basilicum

* flinke scheut olijfolie

* snuf grof zeezout

Methode

De kruiden kunnen fijn gestampt worden in een vijzel. Schud er olijfolie en een flinke snuf grof zeezout overheen, en vijzel dit tot een olie-achtig geheel waarbij de structuur van de kruiden nog goed te zien is. Je kan het ook mengen in een keukenmachine voor een echte kruidenolie.