Monthly Archives: February 2015

Uiensoep met verse kruiden

Een paar dagen geleden heb ik het kruidenboek ‘De kleine dokter’ van A.Vogel weer eens voor de dag gehaald, welke ik op een gezellige brocante markt heb gevonden op een lentedag, enkele jaren geleden. Heerlijk kneuterig op de bank zit ik dan met een plaid, een kruidenthee en het boek..daar wordt ik blij van.

Kruiden is iets waar ik als kind al mee bezig was, ik plukte al herderstasje ( die met die hartjes ) paardebloemen, vogelmuur, en proefde van alles intuïtief. Op school kregen we de opdracht om een herbarium (verzameling van gedroogde planten) te maken, dit vond ik als 10 jarige één van de leukste uitdagingen.

Als ik een kruid pluk, opsnuif en vasthoudt, dan voel je als het ware de energie. Bij klachten of gezondheidsproblemen kunnen kruiden zeker een rol spelen, en in een ziekteproces kan het het verlichting geven. En ook niet onbelangrijk ‘past’ het bepaalde kruid bij iemand. Om hier meer over te lezen heeft Marjanne Huising ( www.sintau.nl ) een boek geschreven, Kruidenwijsheid genaamd, erg leuk en interessant!

In onze moestuin staat rozemarijn, tijm en salie het hele jaar door. Als het lente in zicht is begint het weer te kriebelen om weer in de tuin bezig te zijn, en te genieten van wat er allemaal mag groeien. De eerste spinazie en slazaadjes zijn op 15 februari om precies te zijn, in de grond belandt, volgens de Biologisch- Dynamische zaai-, plant en oogstkalender. Spannend!

Vandaag ga ik aan de slag om een uiensoep te maken met verse kruiden, soep kan altijd.. en geeft een bepaald ‘troostgevoel’.

uiensoep  uien soep

Ingrediënten

* 1,5 liter kruidenbouillon

* 3 grote uien

* 2 laurierblaadjes

* 1 el verse tijmblaadjes

* 1 tl verse salie

* 1 tl verse rozemarijnnaaldjes

* 1 el rijstmeel

* 1 el roomboter of ghee

Methode

Snij de uien in ringen of stukjes. De kruiden, behalve het laurierblad heel fijn snijden. Intussen maak de bouillon met 2 tabletten en 1,5 liter water.

Bak de uien in de roomboter of ghee enkele minuten in een pan, zet daarna zacht en voeg het rijstmeel toe, roer dit erdoor heen.

De bouillon en kruiden kunnen toegevoegd worden.

Laat de soep op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken.

uien  kruiden

Iets over uien..

Als je kookt, dan is een ui bijna altijd present in een gerecht. In de hele wereld worden uien ook veel geconsumeerd, behalve in sommige spirituele centra in India, want de ui zou een speciale kracht bezitten die het innerlijke vuur aanwakkert. De ui bevat een krachtige natuurlijke antibiotica, en allium die infecties tegen gaat. Ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Uien bevatten stoffen die de longspieren versoepelen en een slijmoplossende werking hebben, dus bij verkoudheid bewijzen ze goede diensten. De zwavel in uien dient als krachtige ontgifter voor de lever, zuivert de darmen, filtert giftige metalen uit het lichaam en draagt bij aan een zuivere huid.

 

 

Rode biet ravioli

Deze keer doe ik weer mee met de receptenruil, die we vrijwel maandelijks organiseren met de healthy foodbloggers. Op een zonnige dag in februari maakte ik dit lekkere recept als lunchgerecht..genieten!

Al eens keer vaker heb ik iets mogen uitzoeken van Marjolijn Jansen, bekend van het blog oerspronkelijk . Ze maakt orginele, lekkere recepten waar ik fan van ben.  Marjolijn heeft een praktijk op orthomoleculaire basis, waar ze cliënten begeleidt in hun proces naar de juiste balans in voeding. Ik heb haar al een paar keer mogen ontmoeten, ze is erg goed in haar job als therapeute, een enthousiaste foodblogger, en niet te vergeten een schat van een mens!

De rode bieten ravioli is in mijn geval meer een rode bieten sandwich geworden, dit komt mede doordat ik geen mandoline heb en de plakjes toch wat dikker bleven. De smaak is in ieder geval erg lekker! Ik maakte het recept in orginele vorm, én in de veganistische versie, waarbij ik de cashew notenkaas heb gebruikt. Marjolijn heeft ook een vegan recept op haar site staan op basis van zonnebloempitten, hier ben ik erg benieuwd naar en ga deze als variant zeker proberen, http://www.oerspronkelijk.nl/zure-room/

Dit is de link naar het recept van oerspronkelijk, http://www.oerspronkelijk.nl/voorbeeld-recept-1/

receptenruil

Ingrediënten

* 1 rode biet

* 100 ml water

* 50 ml appelazijn

* 1/2 el honing/ agavesiroop

* 2 eieren

* 3 el extra vierge olijfolie

* 1 el verse kruiden

* peper en zeezout naar smaak

—————-

* pijnboompitten of ander noten als garnering

Methode

Was de rode biet en snij het in hele dunne schijfjes, of gebruik een mandoline. Breng in een pannetje het water, appelazijn en honing aan de kook. Neem de pan van het vuur en marineer de biet in deze zoet- zure oplossing.

Kook de eieren in ongeveer 6 minuten en laat ze afkoelen, pel ze dan daarna. Pureer de eieren, olijfolie, kruiden, peper en zeezout tot een volle substantie.

Laat de bietjes uitlekken en verdeel de plakjes op borden. Schep op elk bietenplakje een lepeltje kruidenmengsel. Dek dit dan weer af met een bietenplakje.

rode biet ravioli

Veganistische versie

In plaats van de eieren en de honing gebruikte ik voor de tweede keer dat ik dit recept maakte, agavesiroop en mijn cashew noten kaas.

 

Iets over rode biet..

De prachtige gekleurde rode bieten zitten boordevol voedingsstoffen, zoals hun kleur al doet vermoeden en werken zuiverend voor het bloed. Door de eeuwen heen zijn ze als huismiddel gebruikt tegen bloedarmoede, menstruatieproblemen en nierstoornissen. De rode biet bevat krachtige antioxidanten en deze hebben aangetoond dat ze het ontgiftingsproces van de lever stimuleren en zelfs beschermen ze tegen huid-,long- en darmkanker. Rode biet helpt ook om het cholesterolgehalte te verlagen en de verhouding tussen ‘ goed cholesterol ‘( HDL ) en ‘ slecht cholesterol ‘ ( LDL ) te verbeteren. Behalve de wortel zijn ook de bladeren van de rode biet voedzaam; er zit veel ijzer en bètacaroteen in.

 

 

Chai Spice Ontbijt Smoothie

Deze ontbijtsmoothie is lekker vullend! De pit van de Chai Spice Blend maakt dit geen saai ochtenddrankje, deze schud je welliswaar wakker!

Je zou de smoothie nog kunnen aanvullen met wat havermout, hennep- of chiazaadjes, om het nog een completer ontbijt te maken. Het geheel wordt dan wel wat dikker, en water kan het vloeibaarder maken, en drinkbaarder.

De Chai Spice Blend is makkelijk om in de keuken te hebben staan. Hier kun je ook prima een thee mee maken, of een heerlijke Chai latte! Je schud gekookt water over 1 theelepel Chai spice mix en je hebt een Chai thee. Voor een Chai latte maak je rijst- of amandelmelk warm en meng er 1 theelepel mix bij.

 

Ingrediënten Chai Spice Blend

* 2 tl kaneel

* 2 tl kardamom

* 1 tl nootmuskaat

* 1 tl zwarte peper

* 1 tl kruidnagel

* 1 tl gember

* 1 tl all spice ( nootmuskaat, kaneel en kruidnagel in dezelfde verhouding mengen )

Methode

Meng alle kruiden bij elkaar en hou het luchtdicht, bijvoorbeeld in een jampotje of Ball Mason Jar.

Chai spice blend  Chai spice ontbijt smoothie

Ingrediënten Chai Spice Ontbijt Smoothie

* 1/2 cup amandelmelk

* 1/2 cup kokosmelk

* 1 banaan ( bevroren )

* 1 el amandelpasta ( of andere notenpasta )

* 1 el gebroken lijnzaad

* 1 tl chai spice

* 1/2 tl maca poeder ( optioneel )

* 1 tl ahornsiroop/agavesiroop ( optioneel )

Methode

Mix alle ingrediënten in een blender tot een romig mengsel.

Als de smoothie te dik is, doe er dan wat water bij.

 

 

Havermout met blauwe bessen en chocolade

Wat gaat de tijd toch snel, we zijn alweer enkele weken belandt in 2015 en de neus staat alweer richting de lente. Ik heb het gevoel naarmate je ouder alles in een sneltreinvaart voorbij vliegt. In de winter als de dagen “korter” zijn ben je ook eerder geneigd om in de avond, na het eten weinig meer te plannen. Maar.. je hebt altijd een keuze!

Iedere keer kun je beslissen om wel meer qualiteit te geven aan je dag. Voor de één is dat sporten, met een hobby bezig zijn, een avondje uit met een vriend (in), een nieuwe studie, of surf het internet eens af om nieuwe ideën op te doen. Iedereen komt weleens in een fase in je leven dat je denkt en voelt, is dit nu mijn pad? Niet gek.. dit hoort bij de mens en is juist goed dat het af en toe gebeurt, dat houdt je alert en kwiek! Maar wel belangrijk, doe er iets mee!!

Tijd voor iets lekkers, vinden jullie ook niet?

Het recept met de in kokosolie gebakken havermout met blauwe bessen uit de diepvries (in het seizoen hamster ik nogal..) en niet te vergeten de pure chocolade die er doorheen gesmolten wordt, maakt dit ontbijt of tussendoortje een feestje in je mond. Het geeft je een vol gevoel en je kan er zeker enkele uren mee verder. De havermout en de noten zijn erg voedzaam.

chocolade  choco ontbijt havermout

Ingrediënten

* 2 el kokosolie extra virgine

* 1/2 cup glutenvrije havermout

* snuf zeezout

* 1 el ahornsiroop

* 1/2 cup blauwe bessen

* 1/4 cup hazelnoten gehalveerd

* 2 tot 3 kleine stukjes pure chocolade

Methode

Doe 2 eetlepels kokosolie in een pannetje. Laat de olie smelten en schud de havermout erbij, de hazelnoten tevens. Bak dit op zacht vuur een paar minuten. Daarna kunnen de blauwe bessen en het zeezout erbij. Een paar minuutjes roeren. De blokjes chocolade gaan ertussen, en de ahornsiroop kan er op het laatst bij. Let op, de chocolade voorzichtig erdoor scheppen, niet laten verbranden!

Schud het in een kommetje en geniet!

 

 

 

 

Cacao mix

Het hele jaar door kan ik chocolade eten, dan wel het liefst de pure variant. Met rauwe cacao en kokosolie en eventueel een zoetje kan je eenvoudig zelf chocolade maken voor bonbons, koekjes, taartjes en nog veel meer. Met rauwe cacoa kan je ook erg makkelijk warme chocolademelk maken of verwerken in een smoothie of pudding. Ik ging aan de slag om een goede combinatie te maken die mijn chocolademelk verrijkte, wat weer een leuke klus!

Met het medinale maca, en nog wat andere specerijen/ superfoods was het snel gelukt. Kaneel en cacao doen het altijd goed samen, en verse vanilleboon is ook een topper, daarbij ging ook nog een zoetje in de vorm van lucumapoeder, en een beetje zeezout voor de balans. Ik twijfelde over kardamom, dit specerij is niet mijn favoriet maar het maakt het recept toch completer van smaak. Je zou eventueel met steranijs kunnen afwisselen.

cacao mix  maca

Iets over maca..

Maca is een plant met geneeskrachtige eigenschappen, in het latijns heet de plant, Lepidium Peruvianum. De wortel is het belangrijkste betreft de voedingstoffen en geneeswijze. Maca is een voedzaam en een energieleveraar, het heeft een regulerend effect op het lichaam, met name voor de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk kan ook weer in balans komen. Maca heeft een hoge voedingwaarde en bevat een hoeveelheid aan vitaminen B1, B2, C en E. De mineralen calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan en jodium, zijn vertegenwoordigd in deze wortelsoort. Maca bevorderd de hormoonproduktie, waardoor het libido verhogend kan werken en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Het geeft ook energie wat voor het imuunsysteem weer versterkend is.

Iets over cacao/ chocolade..

Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao, de bron van theobromine, dat het zenuwstelsel licht stimuleert. Chocolade bevat ook flavonoïden die ontstekingen remmen, bloedvaten gezond houden en de kans op kanker kleiner maken.Voorkeur gaat dan ook uit naar biologische chocolade met een hoog percentage aan cacao. Natuurlijk is het gebruik van rauwe cacaopoeder veel gezonder, hier is namelijk geen suiker aan toegevoegd. De voordelen van cacao zijn enorm. Het bevat boordevol anti-oxidanten de hoogste concentratie ter wereld zelfs. Cacao bevat verhoudingsgewijs meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn of granaatappels, bosbessen en acai- gojibesssen. Antioxidanten beschermen ons tegen aandoeningen en ziekten die met ouderdom gepaard gaan. Ze beschermen ons DNA tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Cacao bevat omega -6 vetzuren en de mineralen magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink en koper.

Ingrediënten

* 6 el rauwe cacao

* 1 el macapoeder

* 1 el kaneel

* 1/4 tl kardamom

* 1/4 tl zeezout

* 1 tl vanille zaadjes

* 1 el lucumapoeder

Methode

Meng alle ingrediënten in een glazen potje of een Mason Jar.

Gebruik voor 1 persoon

Neem 1 eetlepel cacaomix en verwarm (niet te heet) dit samen met een plantaardige melk, amandelmelk is erg lekker!

Ook erg lekker in een smoothie, chiapudding of porridge (pudding ).