Monthly Archives: November 2014

Vega pizza ( glutenvrij ) & vegan versie

In Italië ben ik helaas nog nooit geweest, maar de Italiaanse keuken spreekt me wel aan. De verse kruiden en producten die gebruikt worden zijn inspirerend, en worden traditie getrouw doorgegeven in de familie. Ik stel mezelf voor dat we samen een keer gezellig mogen aanschuiven in een typisch Italiaans groot gezin met de sfeer en ambiance die daar bij hoort.

Deze pizza is glutenvrij, en kan op verschillende manieren worden gemaakt. Dit recept is vegetarisch, maar hier kan ook een veganistische versie van worden gecreëerd. Je kan chiazaadjes geweekt in water als een ei- vervanger proberen, en de pecorino kaas kan vervangen worden door edelgistvlokken wat ikzelf al uitgeprobeerd heb, en vind dit erg smaakvol.  Ook kun je als topping allerlei soorten groente, olijven of kazen gebruiken.

De pizza is erg vullend, want het bevat veel voedingstoffen. Je kan kiezen om de helft nemen aan ingrediënten als je met 2 personen bent, of alleen als je een hele grote eter bent!

Een heerlijke pizza, een tikje anders dan je gewend bent misschien, benieuwd?

Vegan pizza

Dit recept is voor 4 personen.

De oven voorverwarmen op 180 graden.

Wat heb je nodig?

* een glazen kom

* bakpapier

* maatbekers/ maatlepels

Ingrediënten voor de bodem

* 2 cups amandelmeel

* 4 el kikkererwtenmeel

* 1/2 cup geraspte pecorino ( schapenkaas )

* 4 el gebroken lijnzaad

* 1/2 tl knoflookpoeder

* 2 eieren

* 4 el olijfolie

* 1/2 cup water

* snuf zeezout

Voor de veganistische versie gebruik je i.p.v. de pecorino, een 1/2 cup edelgistvlokken en voor de 2 eieren 6 el chiagel.

Tomatensaus

Voor de saus kun je een blikje tomatenpuree of tomatenstukjes, vers of uit blik nemen. Voeg hier een flinke snuf, of iets meer van de volgende kruiden aan toe, komijn, cayenne of paprikapoeder, oregano, basilicum, of Italiaanse kruidenmix, peper en zeezout. Voor een extra smaaksensatie kun je er wat citroensap en citroenrasp aan toevoegen.

Tomaten saus

Topping

* kastanje  champignons

* broccoli

* venkel

* tomaatjes

In dit geval is er wat zachte geitenkaas overheen gekruimeld, ook kan je variëren met andere kazen of deze juist weglaten voor een vegan pizza!

Methode

Eerst alle droge ingrediënten  in een glazen kom doen, daarna de eieren, de olijfolie en het water erbij, en meng dit samen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het pizzadeeg uit. Bak het op 180 graden voor 20 minuten.

Maak intussen de tomatensaus, neem een blik tomaten in blik of tomatenpuree en meng hier de kruiden doorheen en eventueel wat olijfolie als dit te dik zou zijn. De champignons, broccoli en de venkel heb ik 10 minuutjes gebakken zodat het wat zachter wordt, maar hoeft niet. Daarna gaat de saus met de groente erop, en dan terug in de oven voor 15 minuten.

 

 

 

 

 

 

Bloemkoolsoep met verse tijm

Bloemkool is toch wel een groente waar jong en oud van houdt. Het zoete en romige karakter van de bloemkool is daarom dus ook favoriet bij velen. Een lekker vol en romig soepje, daar had ik zin in! En toevallig lag er in de biologische winkel een bloemkool die er aantrekkelijk uitzag. De keus was snel gemaakt.

Ik had besloten om geen aardappel en geen plantaardige room toe te voegen…maar wat dan? In de workshops gezonder zoet, die ik geregeld geef bij mij thuis, maken we samen vaak een taartje die zuivelvrij is, het rawfood fruittaartje die in de hoofdrol als vulling cashewnoten heeft. Toen kwam ik op het idee dat ik deze maar eens ging toevoegen om nog een romiger geheel te creëren. Zo bedacht zo gedaan, en het resultaat was erg lekker!

Iets over bloemkool..

Er zit veel vitamine C in bloemkool. Er zit ook vitamine K, B6 en B11 in. Het bevat ook wat vitamine B1, B2 en B3. Deze koolsoort is een goede leverancier van mineralen zoals kalium, mangaan, molybdeen en fosfor, en in bloemkool zit calcium, en stofjes die het lichaam helpen calcium op te nemen. Bloemkool is dus o.a. goed voor je botten. Calcium zit voornamelijk in de groene bladeren. Deze zijn namelijk eetbaar ( wel verstandig om de biologische variant te nemen ).

bloemkool en meer bloemkoolsoep

Ingrediënten

* 1 bloemkool

* 1 ui

* 1/4 cup cashewnoten ( 2 uurtjes geweekt )

* verse tijmblaadjes van 5 takjes

* 2 plantaardige bouillonblokjes

* 2 liter water

* verse peper

Methode

In een kookpan gaat als eerste een theelepel kokosolie om de ui aan te fruiten. Na enkele minuten kunnen de bloemkoolstukje erbij, roer dit op matig vuur even door. Na 5 minuutjes kan het water en de twee bouillonblokjes erbij en verhoog het vuur tot een kookpunt. Zet het vuur dan laag en laat het met de deksel ongeveer 8 minuutjes garen. De tijm kan er tussendoor ook al bij. Voordat je gaat pureren gaan de cashewnoten erbij, roer door en mix de soep dan met de staafmixer tot een romig geheel.

 

 

 

E- book ‘ Van ontbijt tot dessert ‘

Wat ben ik trots en blij met dit E- book dat gevuld is met gezonde recepten die mooi vormgegeven zijn. Naar aanleiding van de afgelopen jaren is het idee ontstaan, en heb er met heel veel plezier aan gewerkt. Alle recepten in het boek zijn vegetarisch/ veganistisch en zijn vrij van zuivel, koemelk en geraffineerde suikers. En ook belangrijk is, dat er zijn geen additieven toegevoegd, want het is allemaal home- made! De recepten zijn makkelijk te maken als je in bezit bent van een goede staafmixer, keukenmachine of blender. Bij elk recept staat een foto gepresenteerd om je te laten zien dat het niet saai hoeft te zijn om gezonder te gaan eten. Juist is het veel lekkerder want de smaken komen tien keer beter tot hun recht. Probeer maar eens een recept uit!

 

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

* Bananencake brood

* Vanille chia pudding

* Mango kurkuma smoothie

* Choco munt smoothie

* Amandelkoekjes

* Citroen cake ‘ bites’

* Chocolade truffels

* Avocado mango ijsjes

* Decadent kokosontbijt

* Chocolade espressotaart

 

'Van ontbijt tot dessert'_Page_50                   'Van ontbijt tot dessert'_Page_16

 

In het E- book staan bijna 60 recepten die je kunt proberen, voor de prijs van 9,95 is het voor jou!

Met een klik op de button ( op mijn homepage ) heb je het zo in huis en kan je aan de slag!

Veel plezier ermee!

 

'Van ontbijt tot dessert'_Page_01

 

 

Kweeperen cake

Laatst kreeg ik een pakje neutraliscious cakemix van Paleo2go opgestuurd! Erg leuk om deze eens te proberen en een stukje over te schrijven. Op de voorkant staan de ingrediënten die er al in verwerkt zijn, dus dat is lekker makkelijk. Wat je nog mag toevoegen zijn kokosolie en eieren. Oei, zoveel!!! Ik probeerde de helft van de mix uit met een aantal eetlepels chiagel, ( het alternatief voor de eitjes ) die ik de avond van tevoren had gemaakt. Echter had ik deze gel teveel gebruikt en was de cake te vochtig geworden, smaak was wel goed..toch maar opgegeten.

De dag erna braaf het recept opgevolgd ( 2 eitjes minder , hihi.. ) en heb hier nog wat stukjes kweepeer aan toe gevoegd. Wat extra kaneel, nootmuskaat en vanille! De kweepeer kan uiteraard vervangen worden door de conference peer die we allemaal kennen.

Et voila! Een heerlijke cake met de juiste verhouding, dik de moeite waard dus. De cake is goed van smaak, maar je proeft wel duidelijk dat er kokos in verwerkt is. Dat vind ik persoonlijk wel erg lekker!

Cake mix

Ingrediënten

* cakemix van Paleo2go

* 80 gram kokosolie

* 6 eieren ( op het pakje staat 8 eieren )

* 1/4 tl vanille

* 1/2 tl kaneel

* snufje nootmuskaat

* 1/2 kweepeer in schijfjes

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de kokosolie in een glazen kom die je boven een pannetje kokend water hangt ( au bain marie ).

De kokosolie wat af laten koelen, zodat je geen eierkoek krijgt als je de eitjes erbij doet.

Mix de eieren en de kokosolie samen. Daarna kan de neutraliscious cakemix erbij en de rest van de kruiden. De schijfjes kweepeer kunnen ertussen en bovenop gelegd worden. Meng dit samen.

Neem een cakevorm van 22 cm en doe er bakpapier in. het mengsel kan in de cakevorm en kan voor ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven.

Om te testen of de cake klaar is prik je met een houten prikker of het er schoon uitkomt.

Kweeperen cake          Kweepeer

Iets over kweepeer..

Vergeten fruit de kweepeer. Deze vrucht is geen perensoort, het is een harde, peervormige vrucht met een gele kleur en donzige schil. Deze Het vrucht uit grootmoeders tijd  heeft een heerlijk geur die de woonkamer in een nostalgische sfeer brengt.  De vruchten zijn verkrijgbaar in het najaar, vanaf oktober. Kweeperen kan je niet rauw eten, de smaak is vrij bitter. De bittere stoffen verdwijnen echter bij het koken en er onstaat een honingachtige smaak die wel erg lekker is. Kweeperen kunnen onder meer verwerkt worden tot siroop, sap of compote ( perenmoes ).

Kweeperen bevatten veel vitamine C, en de mineralen calcium en magnesium.

 

Marsepein bonbons

Laatst heb ik een gezellige High Tea voor 6 levensgenieters gemaakt. In een mooie tuin begin oktober is het een prachtige zonnige dag. Een romig pompoensoepje met bijpasende crackers, zadenbroodjes en smeersels en dipjes en het zoete gedeelte waaronder deze “snoepjes”. De High Tea is een onderdeel van het pallet van Natuurlijk Resi. De bonbonnetjes van amandelmeel passen in elk seizoen maar toch wel speciaal voor de herfst- en wintermaanden. We zijn nu alweer een paar weekje verder en in de winkel liggen al allerlei producten die bedoeld zijn als traktatie voor de kinderen in de decembermaand.  Het assortiment is enorm en bevat helaas veel suiker, transvetten, verzadigde vetten en E- nummers.

Een aantal snoeperijtjes kunnen we best zelf maken, deze marsepein is erg makkelijk te maken en veel lekkerder als de versie in de supermarkt. En een stukje gezonder..

Ook een leuk recept is de gevulde speculaas die je met deze vulling kunt maken. Daar ga ik nog mee aan de slag!

 

Ingrediënten

* 1 cup amandelmeel

* 1 el citroensap en 1 tl zest ** ( biologische citroen )

* 1 el agavesiroop

** Zest is de rasp van de citroenschil.

Marsepein bonbons

Methode

Je hebt een glazen kom nodig om alles in te mengen. Doe het amandelmeel in de kom samen met de citroensap, de zest en de agavesiroop.

Meng dit met een vork of met je handen tot een deegbal. Als je het een nachtje in de koelkast zet, wordt het nog beter van smaak.

Eenmaal zover, neem een kleine hoeveelheid in je hand en draai er een balletje van.

Leg het op een schaaltje en plaats er een amandel in het midden van de bonbon.