Monthly Archives: October 2014

Speculaas koekjes & kruidnoten

De dagen worden korter, het is sneller donker en het is nattig koud, maar erg kleurrijk als je buiten om je heen kijkt. De herfst is een periode van kracht en kalmte, belangrijk is om wat meer rustmomenten in te bouwen voor jezelf. Je zult merken dat je even “reset “als het ware, en dit is hard nodig om “stukjes leven” even te laten bezinken. Maar… het is ook een opbouw naar de feestmaand december! Met de gedachte dat je heerlijk samen deze dagen viert met je kinderen, familie of vrienden, komt er spontaan een glimlach op je gezicht, toch? Dit zijn geluksmomenten die je kracht geven en blijdschap.

De speculaaskruiden zijn de smaakmakers in deze kruidnoten en koekjes, lekker verwarmend en passend in de sfeer van de herfst- en wintermaanden. je kan ze makkelijk zelf maken!

speculaas  speculaas

Ingrediënten speculaaskruiden

* 4 tl kaneel

* 1/4 tl nootmuskaat

* 1/2 tl anijs

* 1 tl gember

* 1/2 tl kruidnagel

* 1/4 tl kardemom

* 1/4 tl peper

Methode

Meng de specerijen in een mini-blender, koffemolen of met de vijzel en schud het daarna in een potje die afsluitbaar is.

Deze speculaaskoekjes en kruidnoten zijn gluten-, suiker * – en zuivelvrij!!  * vrij van geraffineerde suikers. En geheel veganistisch, dus er zijn geen dierlijke producten gebruikt.

 

Ingrediënten

* 1/4 cup kokosmeel

* 3/4 cup rijstmeel ( amandel-kastanje of boekweitmeel zijn ook nog glutenvrije opties )

* 4 el kokosbloesemsuiker

* 1/2 tl bakpoeder

* 1/4 tl zeezout

* 2 tl koek- of speculaaskruiden

* 3 el kokosolie ( niet gesmolten )

* 2 of 3 el kokos- of rijstmelk

Methode

Verwarm de oven voor op 175 graden. In een glazen kom meng je alle droge ingrediënten. Daarna ga je de kokosolie (niet gesmolten) toevoegen en kneed dit met je handen tot een zanderig redelijk vochtig geheel, het deeg vormt nog net geen deegbal. Dan kunnen de eetlepels kokosmelk erbij gedaan worden. Meng dit mengsel dat nu wel goed vormt tot een deegbal. Als dit niet het geval is doe je er nog wat vocht bij, in de vorm van kokosmelk of water. Neem een deegroller en rol het deeg uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Je kan een speculaasplankje gebruiken, of de koekjes uitgesteken met een koeksteekvorm. Je kan steeds weer nieuwe maken totdat het deeg op is. Ik heb wat restjes gebruikt om kruidnoten te rollen, want dit deegmengsel is ook geschikt voor deze nootjes te maken. Leg alle koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in een oven voorverwarmd op 180 graden. Blijf in de buurt want ze zijn ongeveer 10 minuutjes later al klaar!

 

 

 

Chocolade chia cashew pudding

Heb je dat ook weleens, dat je niet kunt wachten om te kunnen gaan eten,  maar dit nog eerst veel voorbereiding nodig heeft?  Noten die eerst nog in de week gezet worden, en al de ingrediënten die je ook maar allemaal net in huis dient te hebben.

Stop!.. haal diep adem ( 4 tellen in en 4 tellen uit ) en zie hier een receptje dat snel gemaakt is, voedzaam en bovendien lekker..als je tenminste van chocolade houdt!

Dit ontbijtje is rijk gevuld aan omega 3-6-9 vetzuren, vezels, proteïne, vitaminen en mineralen. Helemaal goed, toch?

Iets over cacao/ chocolade..

Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao, de bron van theobromine, dat het zenuwstelsel licht stimuleert. Chocolade bevat ook flavonoïden die ontstekingen remmen, bloedvaten gezond houden en de kans op kanker kleiner maken. Maar, regelmatige consumptie van vetten en suikers zoals in chocolade, kan weer leiden tot gezondheidsproblemen. Voorkeur gaat dan ook uit naar biologische chocolade met een hoog percentage aan cacao. Natuurlijk is het gebruik van rauwe cacaopoeder veel gezonder, hier is namelijk geen suiker aan toegevoegd. De voordelen van cacao zijn enorm. Het bevat boordevol anti-oxidanten, omega -6 vetzuren en de mineralen magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink en koper.

Chocolade kaneel pudding

Ingrediënten

* 1/4 cup cashewnoten

* 1 cup water ( 240/250 ml )

* 3 eetlepels chiazaadjes

* 1 banaan

* 1 eetlepel cacaopoeder

* 1/4 theelepel kaneel

Methode

Blend de cashewnootjes en het water in een blender tot een glad geheel. Voeg de rest van de ingrediënten eraan toe en mix dit totdat er een pudding -achtig geheel ontstaat. Mocht je de banaan niet zoet genoeg vinden die het zoetje hierin is, dan kun je nog extra ahornsiroop of andere zoetmiddelen toevoegen naar wens.

Versier het toetje met hennepzaadjes, gojibessen, stukjes cashew of cacaostukjes.

 

 

 

Romige wortel soep ( raw food style )

Deze soep heb ik in de zomer veel gemaakt, niet alleen lekker fris en romig maar ook ontzettend lekker van smaak. Ik maak al jaren recepten vanuit het rawfood principe en voel me er goed bij. Eerder vermelde ik al in de post van de courgetti https://www.natuurlijkresi.nl/lunch/courgetti-met-walnotenpesto-en-kiemen/, dat af en toe variëren met bepaalde eetwijze erg gezond is.

Het hoeft geen 25 graden te zijn om van dit soepje te genieten, hoe vaak eet je iets wat koud of lauw is! Ook ideaal als een proeverij, voorgerecht of amuse tijdens speciale momenten als de feestdagen bijvoorbeeld. De smaken zijn verrassend want er is een kruid aan toegevoegd die je misschien niet snel in de keuken zult gebruiken. Je proeft het duidelijk in het recept maar is niet overheersend, namelijk salie!

Wil je helemaal een kick sensatie, mix er dan nog een heel klein stukje rode peper in.

Iets over salie..

Salie oftewel Salvia een kruid dat vroeger vaak werd ingezet om de zogenaamde vrouwenkwalen te genezen. Het wordt tot op heden nog steeds gebruikt om wat klachten te verlichten zoals de onregelmatige menstruatie, de menopauze ( opvliegers en overgangsklachten ), transpireren en zweetvoeten. Salie heeft een antibiotische werking, reinigt en is kalmerend voor het zenuwstelsel en bij griep en verkoudheid werkt het ontstekingsremmend en verzachtend. S’ avonds werkt het ook rustgevend, ideaal als je moeilijker slaapt. Salie bevat de vitamine K voor een goede bloedstolling,en veel anti- oxidanten. Tevens is het ook goed voor je brein, het wordt dan ook weleens ” breinvoedsel ” genoemd.

wortel soep raw

Ingrediënten

* 2 cups wortelsap ( vers gemaakt of biologisch gekocht )

* 1 el olijfolie extra vergine

* 1 el citroensap

* 1/2 avocado of 1 kleine avocado

* 2 blaadjes verse salie

* stukje pepertje ( optioneel )

Methode

Alle ingrediënten gaan in een blender of pureer met een staafmixer alles tot en romig mengsel.

Topping kan zijn, stukjes avocado, komkommer, kiemgroente of een takje salie als garnering.

 

 

 

Groente linzen met tahini citroen dressing

Als proteïne rijke lunch of diner is deze maaltijd met linzen een heel goed idee. Ideaal voor sporters en iedereen die graag lekker en gezond wilt eten. Proteïne zijn eiwitten, deze zijn belangrijk voor je lichaam, het levert calorieën en aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken en andere halen we uit onze voeding, dit zijn de essentiële aminozuren. Je kunt ze in twee soorten splitsen, de dierlijke en de plantaardige eiwitten. Denk aan vlees, vis, melk, kaas en eieren van de groep dierlijke en de plantaardige groep,  granen, peulvruchten, noten, zaden en paddenstoelen. Mijn voorkeur is plantaardig. De zogenaamde superfoods, zoals hennepzaadjes en chiazaadjes bevatten ook veel proteïne en kunnen als aanvulling worden gebruikt in een plantaardig eetpatroon. En niet te vergeten de sesamzaadjespasta ( tahini ) die ook boordevol voedingstoffen zit zoals, essentiële vetzuren ( omega-3 en omega-6 ), proteïnen, voedingsvezels, vitaminen en mineralen, die de motor goed laten draaien in ons lichaam.

Groente linzen diner

Ingrediënten

* 1 cup gekookte linzen

* 1 rode ui

* 1 paprika

* spinazie vers of diepvries ( flinke handvol of meer )

* peterselie

Ingrediënten tahini citroen  dressing

* 1/4 cup tahini **

* 2 el citroensap

* 1/4 cup edelgistvlokken **

* 2 el olijfolie

* 1/4 tl zeezout

* peper

* knoflookpoeder

* 1 tl water ( of meer )

—————

Doe alle ingrediënten voor de tahini citroen dressing in een blender of pureer met een staafmixer het geheel tot een romig geheel.

** Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes, deze kun je zelf maken maar ook verkrijgbaar in de betere supermarkten en health stores.

** Edelgistvlokken zijn gedroogde gistvlokken die vitamine B1, B2, B3, B6 en folimzuur bevatten.

Methode

De linzen kook je ongeveer 15 tot 20 minuten in water, kijk op de verpakking naar de gebruiksaanwijzing, het verschilt soms per pakje. Eenmaal gekookt zet je deze even opzij.

Je bakt de rode ui, de paprika even aan en voeg daarna de spinazie toe, deze hoeft maar 2 minuutjes mee te bakken, dan blijven de vitamine en mineralen behouden. Voeg de linzen toe en verwarm het geheel enkele minuten.

Schep het mengsel in een schaal of kom, en roer de dressing er voorzichtig doorheen.

Top het af met verse peterselie en hennepzaadjes!