Groente linzen met tahini citroen dressing

Als proteïne rijke lunch of diner is deze maaltijd met linzen een heel goed idee. Ideaal voor sporters en iedereen die graag lekker en gezond wilt eten. Proteïne zijn eiwitten, deze zijn belangrijk voor je lichaam, het levert calorieën en aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken en andere halen we uit onze voeding, dit zijn de essentiële aminozuren. Je kunt ze in twee soorten splitsen, de dierlijke en de plantaardige eiwitten. Denk aan vlees, vis, melk, kaas en eieren van de groep dierlijke en de plantaardige groep,  granen, peulvruchten, noten, zaden en paddenstoelen. Mijn voorkeur is plantaardig. De zogenaamde superfoods, zoals hennepzaadjes en chiazaadjes bevatten ook veel proteïne en kunnen als aanvulling worden gebruikt in een plantaardig eetpatroon. En niet te vergeten de sesamzaadjespasta ( tahini ) die ook boordevol voedingstoffen zit zoals, essentiële vetzuren ( omega-3 en omega-6 ), proteïnen, voedingsvezels, vitaminen en mineralen, die de motor goed laten draaien in ons lichaam.

Groente linzen diner

Ingrediënten

* 1 cup gekookte linzen

* 1 rode ui

* 1 paprika

* spinazie vers of diepvries ( flinke handvol of meer )

* peterselie

Ingrediënten tahini citroen  dressing

* 1/4 cup tahini **

* 2 el citroensap

* 1/4 cup edelgistvlokken **

* 2 el olijfolie

* 1/4 tl zeezout

* peper

* knoflookpoeder

* 1 tl water ( of meer )

—————

Doe alle ingrediënten voor de tahini citroen dressing in een blender of pureer met een staafmixer het geheel tot een romig geheel.

** Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes, deze kun je zelf maken maar ook verkrijgbaar in de betere supermarkten en health stores.

** Edelgistvlokken zijn gedroogde gistvlokken die vitamine B1, B2, B3, B6 en folimzuur bevatten.

Methode

De linzen kook je ongeveer 15 tot 20 minuten in water, kijk op de verpakking naar de gebruiksaanwijzing, het verschilt soms per pakje. Eenmaal gekookt zet je deze even opzij.

Je bakt de rode ui, de paprika even aan en voeg daarna de spinazie toe, deze hoeft maar 2 minuutjes mee te bakken, dan blijven de vitamine en mineralen behouden. Voeg de linzen toe en verwarm het geheel enkele minuten.

Schep het mengsel in een schaal of kom, en roer de dressing er voorzichtig doorheen.

Top het af met verse peterselie en hennepzaadjes!