Monthly Archives: August 2014

Kokos vanille havermout met banaan

Een makkelijk, voedzaam en verwarmend ontbijtje. Wat willen we nog meer? De ingrediënten zijn niet zo moeilijk en het is snel gemaakt. Havermout is veelzijdig, er kan zoveel mee gemaakt worden. Het is mijn favoriet wat betreft de ontbijtjes.

Iets over vanille..

De Latijnse naam van vanille is Vanilla planifolia. Het woord stamt uit het Spaanse woord vaina, dat betekent schacht of peulenschil. De oorsprong van het woord vaina is vagina. Vanille is een afrodisiacum, dat wil zeggen dat het een middel is met als doel de geslachtsdrift te stimuleren. Het is maar dat je het weet..

In vanille zitten een aantal vitaminen en een tal aan mineralen. Het is geen grote bron van vitaminen en mineralen maar elk beetje helpt. Mangaan zit het meeste in vanille. In het vanille- extract zitten sterke anti- oxidanten die vrije radicalen ( lees; zieke, zwakke cellen ) uit schakelen in ons lichaam.

Kokos vanille ontbijt

Ingrediënten

* 1/2 cup havermout

* 150 ml kokosmelk

* snuf vanille

* 1/2 tl kaneel

* 1 tl kokosolie

* 1 banaan

* topping kokosrasp

Methode

Breng de havermout met de kokosmelk aan de kook en laat dit 1 minuutje op laag vuur koken. Banaan in stukjes erbij eventueel, daarna de vanille en de kaneel en de kokosolie. De topping bestaat uit de kokosrasp.

 

 

 

Sinaasappel mango custard ( receptenruil )

Het is hartje zomer, maar als je naar buiten kijkt lijkt het wel herfst, dan maar een recept van de receptenruil die past bij het weerbeeld van nu!  Deze maand mag ik iets kiezen van Marjolijn Jansen van het blog  Oerspronkelijk.  Marjolijn heeft een praktijk op orthomoleculaire basis, waar ze cliënten begeleidt in hun proces naar de juiste balans in voeding. Klachten en ziektes kunnen door deze invloeden een enorm positieve verandering teweegbrengen. Dit heeft Marjolijn zelf mogen ervaren. Vanuit haar enthousiasme is ze ook gaan bloggen.

Voor deze receptenruil heb ik iets gekozen wat ikzelf nog niet gemaakt heb in het verleden. Wel de smoothies waar ik een puddinkje van maak, maar niet met een eitje en ook niet verwarmd. Ik vind dit recept wel een uitdaging!

Er zijn twee versies gemaakt door mij, eentje met een eitje en de andere is veganistisch!

Sinaasappel mango custard

Deze 2 recepten is voor 1 grote of 2 kleine eters, verdubbel gerust de ingrediënten en maak zoveel je wenst..

Ingrediënten sinaasappel mango custard ( vegetarisch)

* 1/2 mango

* 1 sinaasappel ( sap )

* 1 of 2 eitjes

* 50 ml kokosmelk

* 1 el arrowroot

* verse vanillepeul ( inhoud )

* 2 el water

Methode

De mango schillen en gebruik de helft. De sinaasappel persen. Doe de mango en het sinaasappelsap, arrowroot, vanille in de blender en mix dit tot een geheel. Neem een pannetje en daar gaat het mengsel in, breek een eitje boven het pannetje en voeg de kokosmelk en water toe. Verwarm de custard op middelhoog vuur en blijf roeren tot er een pudding ontstaat. Haal de pan dan meteen van het vuur en roer door.

Leuke tip van Marjolijn: bewaar de helften van de sinaasappel en serveer daar de custard in!

– – – – – – – – – – – – –

Sinaasappel mango custard ( veganistisch )

* 1/2 mango

* 1 sinaasappelsap

* 50 ml kokosmelk

* 1 zakje agar agar **

* verse vanille

* 1 cm verse gember ( geraspt )

* water ( optioneel )

** Agar agar zijn zeealgen die geplukt worden langs de kusten van vele wereldzeeën. In de vegetarische en veganistische keuken is dit de ” gelatine ” op natuurlijke wijze. 

Methode

Alle ingrediënten gaan in de blender en mix dit tot een mooi mengsel. Schud dit in een pannetje en verwarm het verder op middelhoog vuur. Blijven roeren en er onstaat een dikker geheel. Haal de pan van het vuur en schud het in leuke schaaltjes.

Je kan er meteen van genieten maar koud smaken beide opties ook erg goed! Lekker met vers seizoensfruit en een dot kokosslagroom!!

 

 

 

Kruidige noten

Ik heb dat vaker dat ik in de avond ergens zin in hebt, en dat is meestal iets hartigs. Als je dan weinig of geen zuivelproducten eet vallen er al wat mogelijkheden af. Je wilt ook niet snel naar een zakje chips grijpen, want daar zitten nogal wat verzadigde vetten in, en dat wil je niet ( teveel ) binnen krijgen. Wat ga je dan kiezen? Op deze website staan een aantal lekkere dips die je kunt maken en ook nog gezond zijn. Als je al wat groente zoals, wortel, paprika, tomaatjes, komkommer of bloemkool in stukjes snijd, dan is dit heerlijk met de volgende dips. Met een chia speltcracker of zadencracker, die je ook vindt op deze website, is het ook erg lekker. Welke dip is favoriet bij jou, de avocadodip, de cheesedip of de pistache pesto?

Deze keer heb ik een receptje bedacht en gemaakt op een zoutige versie van de noten melange die je koopt in de winkel. Heb je deze eenmaal gemaakt en geproefd, dan wil je geen andere meer.

Je hebt er niet zoveel voor nodig om te maken en je kunt variëren met de noten en met de specerijen die je lekker vindt.

IMG_2601

Ingrediënten

* 1 cup diverse ” rauwe ” noten ( cashewnoten- walnoten- hazelnoten- amandelen – pecannoten- paranoten )

* 1 el kokosolie ( gesmolten )

* 1 tl ahornsiroop

De volgende hoeveelheden kruiden en specerijen gemengd:

* 1/4 tl komijn

* 1/4 tl zeezout

* 1/4 tl paprikapoeder

* 1/4 tl kerriepoeder

* 1/4 tl kaneelpoeder

Eventueel een snuf cayennepeper erbij..

Methode

1. Zet de oven op 175 graden warmte. De gemengde noten in een kom verzamelen.

2. Maak het kruidenmengsel in een klein kommetje.

3. Meng het kruidenmengsel en de ahornsiroop en de kokosolie samen met de noten.

4. Het mengsel op een bakplaat (met bakpapier bekleed ), doen en geef ze een beetje ruimte om ze te roosteren.

5. De noten mogen ongeveer 15 minuutjes in de oven staan.

6. Laat ze vervolgens afkoelen en geniet ervan!

 

 

 

Courgetti met walnotenpesto en kiemen

In de zomer heb ik meer behoefte aan het rawfood concept dan in de winter. Vooral de lunches en het avondeten zijn lauw of koud, en dat is dan verfrissend om te eten. Wat is rawfood nu eigenlijk?

Rawfood is rauwe voeding die vers is, gekiemd of gedroogd, of verhit op lage temperatuur. Hierdoor blijven onder meer alle enzymen, vitaminen en mineralen optimaal behouden.

In deze categorie vallen ook de overheerlijke desserts, smoothies, en koekjes die je weleens voorbij ziet komen, gemaakt van noten, zaden, fruit en plantaardige melksoorten die je ook zelf kunt maken. ( bv de hennepmelk zie post sapjes en drankjes ). Verantwoord snoepen noem ik het..

Deze keer heb ik met behulp van een spirulizer een soort spaghetti gemaakt van courgette, de courgetti! Mocht je die niet in huis hebben kun je ook slierten met een dunschiller maken, ook leuk! Deze sliertjes verzamel je dan in een kom.

courgetti pesto walnoot

Ingrediënten

* 1 courgette (per persoon )

Ingrediënten walnotenpesto

* 1/4 cup walnoten

* 1/4 cup olijfolie

* 1/2 cup verse kruiden, munt, basilicum, koriander en of peterselie

* 2 el edelgist

* peper en zeezout

* knoflookpoeder of vers ( optioneel )

Methode

Dit alles in een blender, keukenmachine of staafmixer mixen totdat er een pesto ontstaat. Als de substantie te dik of juist te dun is, kan je altijd nog kiezen voor meer noten om het voller te maken of meer olijfolie of een beetje water toevoegen voor het dunner te maken.

Deze lekkere lunch, of als je wat meer maakt als diner, is een leuke variatie in je eetpatroon. En je introduceert jezelf in de rawfood wereld, het is gezond, lekker en verrassend. Als topping kun je nog wat walnoten strooien, en in mijn geval heb ik gekiemde groente erbij gedaan.

Het kiemen  kiemen

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes!

Deze maak je eenvoudig door wat zaadjes van de alfalfa, radijs, mosterd of berglinzen te kiemen. Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden op dit gebied. Maar dit zijn mijn gekweekte kiemetjes.

Er zijn zo genaamde kiemglaasjes te koop bij Dille en kamille en vast ook wel ergens anders. Deze vul je tot 1 cm onder de rand met water, je strooit 1 theelepel zaadjes over het gaasje en besproei het met water met behulp van een plantenspuit. Dit doe je een paar keer per dag, het mag niet uitdrogen. Na 1 dag krijgen de zaadjes staartjes en enkele dagen later is het resultaat deze knapperige frisse kiemen.