Monthly Archives: June 2014

Granen/ noten reepje met rozijnen

Als je onderweg gaat naar je werk, een dagje uit of op reis dan is het handig en lekker om bijvoorbeeld een gezonde reep bij je te hebben. Deze reepjes zijn niet moeilijk te maken en het zijn toegankelijke ingrediënten, maar je kunt altijd naar je eigen wens wat vervangen in het recept.. als je de hoeveelheden maar aanhoudt, komt het helemaal goed!

De laatste tijd heb ik veel nieuwe receptenboeken aangeschaft, en ben veel in de keuken aan het experimenteren. Het ene recept bevalt erg goed en andere weer minder, hier ga ik zelf mee aan de slag om hier voor mij een “betere ” variant van te maken. Ik raak hier enorm door geïnspireerd en het receptenboek wat al een tijdje in mijn hoofd is aan het ” broeden ” begint steeds meer vorm te krijgen.

Hier is het recept van de reepjes! Ze zijn zo lekker!!

Granen noten reepje        Granennoten reepje

Ingrediënten

* 1/2 cup pecannoten ( stukjes )

* 1 + 1/2 cup glutenvrije havermout

* 1 cup gepofte quinoa

* 1/4 cup pompoenpitten

* 1/4 cup rozijnen

* 1 tl kaneelpoeder

* 1/4 tl zeezout

* 1/4 tl gemalen vanille

* 1/4 cup amandelpasta

* 1/2 cup rijststroop

Methode

1. Meng de havermout, quinoa, pompoenpitten, rozijnen, kaneel, vanille, zeezout en pecannoten in een kom.

2. De amandelpasta en de rijststroop gaan samen in een pannetje en roer dit goed door en laat het samenvloeien tot een mooie massa, even zachtjes koken.

3. Breng al de ingrediënten samen in de kom en roer dit door, dit gaat niet zo makkelijk.. zorg ervoor dat alles een laagje krijgt.

4. Alles in een lage vorm doen dat bekleed is met bakpapier, en druk het geheel aan, als dit lastig gaat plaats er dan een bakpapier over en rol er met een deegroller over.

5. Zet het in de diepvries voor 10 minuten.

6. Haal de koek eruit en snij er reepjes van, je kan er ongeveer 12 maken.

7. Leg de reepjes met bakpapier ertussen in de koelkast, je kan ze 14 dagen bewaren.

 

 

 

Geroosterde wortel/ venkel met salie

Dit is weer een typisch gerechtje dat altijd goed smaakt en bij velen in de smaak zal vallen. Geroosterde groente zijn knapperig en sappig tegelijk, en behouden hun natuurlijke smaakje nog. Het is een recept met venkel, het is een groente waar je niet zo snel van weet wat je ervan kunt maken en op welke manieren het gebruikt kan worden. Zelf gebruik ik venkel rauw in een salade, en maak er vaker een soepje van. En nu gebruiken we de venkelknol tussen de wortels en de salieblaadjes geroosterd in de oven. Als je de groente niet warm wilt eten dan kan het ook als lauwwarme salade gegeten worden, je kan er nog wat bladgroente aan toevoegen en andere ingrediënten om het voor jou compleet te maken als maaltijdsalade.

Iets over venkel..

Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel gebruikt als geneeskrachtig kruid, vaak de gedroogde zaadjes van de plant die gebruikt worden voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel. De droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. De zaadjes bevatten ook een specifieke stof die ongeveer de dezelfde werking heeft als het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk.

Venkel bevat de volgende mineralen: kalium, natrium, calcium, fosfor, mangaan en ijzer. De vitamine C in venkel is het belangrijkste essentiële micro nutriënt.

Iets over wortels..

Die oude vertouwde wortel, gewoon, niet duur en veelzijdig. De oorspronkelijke wortel uit Azië was overigens paars en niet zo zoet van smaak. Dat wortels de reputatie hebben dat ze het gezichtsvermogen verbeteren, komt dooradt ze zo enorm veel betacaroteen bevatten, het lichaam zet dit om in vitamine A voor gebruik in de huid, de darmen en het imuunsysyteem en natuurlijk de ogen. Als vitamine A eenmaal in het netvlies van het oog aankomt, wordt het omgezet in rhodopsine, een paars pigment dat nodig is om in het donker te kunnen zien. Daarnaast beschermen de antioxidanten krachten van betacaroteen tegen slijtage van het netvlies en grauwe staar. Wortesl zijn licht verteerbaar, vooral in gekokte vorm, rauw is niet voor iedereen goed te hebben. Ze zitten vol met vezels, vitamine C en het mineraal silicium dat ook erg goed is voor je huid.

wortel venkel    wortel venkel 1

Ingrediënten

* 6 wortels

* 2 venkelknollen

* 8 salieblaadjes

* 3 tot 5 el  olijfolie

* venkelzaadjes

Methode

Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden.

Snij de venkel en wortel in grove stukken, leg ze op een bakpapier. De salieblaadjes ertussen leggen en strooi het venkelzaad erover. Sprenkel dan de olijfolie erover zodat er een mooie coating overheen komt.

Plaats de ovenplaat met de groente in de oven en rooster het voor 20 minuten, misschien wat langer, elke oven is anders.

 

 

 

Zaden crackers met paardenbloembladboter

Wat is het iedere keer weer een verrassing om de lijst te ontvangen, en iedere maand een recept te kiezen via onze healthy food bloggers groep!

Dit keer mag ik de website van www.De Voedzame Keuken.nl van Iris Mayer onder de loep nemen, om in mijn geval een vegetarisch recept te kiezen..

Ik heb eens de tijd genomen en aandachtig het stukje gelezen. Vooral omdat ze omschrijft dat ze voorheen ook vegetarisch was en zelfs het veganisme heeft overwogen. Meer daarover kan jezelf eens lezen op het interessante blog van Iris. Het traditionele eten spreekt mij ook enorm aan, hoewel ikzelf geen vlees in mijn eetpatroon eet, simpelweg omdat ik persoonlijk ” voel ” dat niet nodig te hebben en tevens uit principiële overwegingen. Op dit blog is het stukje ” fermenteren ” ook interessant, hier zou ik graag wat meer over willen weten en natuurlijk uitproberen.

Ik heb nu gekozen voor het maken van zadencrackers,  deze zijn vrij duur en zijn zo makkelijk zelf te maken. Variëren in kruiden is een aanrader en zo heb je telkens weer een nieuw smaakje!

Zaden crackers    Crackers paardebloemboter

Ingrediënten zadencrackers

* 1 cup lijnzaad

* 1/2 cup sesamzaadjes ( geweekt en gedroogd )

* 1/2 tl appelazijn

* 1 cup zonnebloempitten ( geweekt en gedroogd )

* 2 el oregano ( of andere kruiden )

* 1tl Keltisch zeezout

Methode

Maal de lijnzaad in een kruidenmolen of koffiemolen, of gebruik gebroken lijnzaad,  en giet er water bij tot deze net onderstaat, roer er de appelazijn door. Laat dit een nacht weken.
De volgende ochtend doe je de geweekte lijnzaad en de andere zaden samen met het zout en de kruiden in een keukenmachine.
Maal het geheel tot er een soort dikke massa ontstaat. Het hoeft niet egaal te zijn.
Bekleed een bakblik met bakpapier en schep hierop de massa.
Gebruik je handen of een deegroller om een zo plat mogelijk geheel te krijgen.
Bak het mengsel in de voorverwarmde oven. Controleer na ongeveer 20 minuten of je de koek al kunt loshalen van de plaat en omdraaien. Je hoeft het niet te keren, kies je er wel voor dan krijg je een hardere cracker, anders blijft het een beetje zachter. Voelt het nog niet als een cracker aan, nogmaals 10, 15 of 20 minuutjes in de oven, blijf even in de buurt, elke oven is anders..
Als het klaar is, laat deze dan langzaam in de afkoelende oven afkoelen tot op kamertemperatuur.
Breek de crackers vervolgens in stukken en berg op in een luchtdichte trommel, zo blijven ze lekker knapperig.

paardebloem

Iets over paardenbloem..

Misschien als je bezig bent in de tuin beschouw je paardenbloemen wel als ” onkruid”. Echter hebben deze mooie planten goede eigenschappen. Paardenbloemen kun je het beste in de lente oogsten, dan zijn de bladeren nog zacht, ze kunnen rauw gegeten worden maar ook gekookt, in een soepje bijvoorbeeld. Paardenbloem wordt door kruidengenezers beschouwd als een van de heilzaamst middelen voor de lever: het werkt ontgiftend en bevordert de stroom naar de galblaas. Het bevat vezels dus bevorderend voor de stoelgang. En is nuttig om het vasthouden van vocht tegen te gaan. Paardenbloem bevat ijzer, calcium, en vitamine C en  vitamine K.

Ingrediënten Paardenbloembladboter

* ½ cup paardenbloemblaadjes, alleen de gele bloemblaadjes!
* ½ pakje zachte grasboter of plantaardige boter
* snuf keltisch zeezout

Methode

Om de boter iets meer smeerbaar te maken straks, kun je de bloemblaadjes fijn maken in een verpulver of knippen.
Doe de zachte boter in een kom en prak er met een vork de bloemblaadjes en het zout door.