Monthly Archives: September 2019

Energie balletjes met planten mix

Het is alweer een tijdje geleden, maar hier ben ik weer!

Na een drukkere periode, heb ik weer zin om een blog te maken. Met een onderwerp dat voor mij, en misschien ook voor veel andere belangrijk is. Energie, en dan met name de mentale vorm.

Energie

Ben je moe en futloos, kan dat verschillende oorzaken hebben. Weinig slapen ligt voor de hand, maar ook slecht eten, piekeren of een drukke baan kunnen je van je energie beroven. Daardoor krijg je steeds minder zin om dingen te doen en een gebrek aan energie.

Als je in een periode belandt met deze gevoelens dan is het niet makkelijk om hiermee om te gaan. Lastig hoor, ik heb het zelf ervaren. Maar met een goede dosis positiviteit, rustmomenten en leuke activiteiten, blijf je in een tevreden modus. Er is dan minder ruimte om negatief te denken en somber te zijn.

Tips en doelen

Vaker rust nemen en even compleet iets anders gaan doen voor slechts drie tot vijf minuten per half uur, hoe druk je ook bent, tenzij je in de goede flow zit, dan is het goed. Verander je focus en doe kort iets anders. Het verbetert je prestaties.

Leer jezelf iets nieuws; laat je hersenen echt werken, verdiep je in positieve psychologie, ga een instrument leren spelen, leer meer over jouw brein, ga moestuinieren (erg fijn) verdiep je in wat (actieve) rust, meditatie of mindfulness. Het zal je goed doen, probeer het vooral vol te houden. Je reset je brein en neemt een nieuw patroon aan.

Ik ben erover aan het denken om een instrument te leren spelen. Mijn kruidenkennis te verbeteren voor de wandelingen die ik organiseer met de Meerstoel. Mentaal en fysiek sterker te worden, om beter te presteren bij Crossfit Maashees. Vaker te mediteren, want daar wordt je uiteindelijk rustiger van. Nog meer te buiten zijn in de natuur. En dansen, mijn passie toen ik jonger was.

 

Met deze gezonde lekkernij kom je vanzelf in een goede mood. De balletjes hebben een aantal ingrediënten, de meeste zijn wel bekend bij velen. Mooie bijkomstigheid is dat ze gluten- suiker en lactosevrij zijn. Een optioneel bestanddeel van de energieballetjes is de planten mix (zelf bedacht). Dit is een mix van een rijke hoeveelheid voedingstoffen, die je o.a in wintermaanden en tijdens mindere periodes in je leven een boost geven.

Planten mix

De mix is eenvoudig zelf te maken. Eerst ga je de kruiden verzamelen. Probeer niet van 1 plant alles te nemen, pluk verstandig. Kies uit bijvoorbeeld, paardenbloemblad, brede weegbree, melganzenvoet of brandnetel. Weet je niet zeker of het de desbetreffende plant is, pluk het dan niet. Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken voor meer informatie over de planten in het wild. Of ga een keer met mij mee op pad tijdens de kruid- en struintocht.

 

Methode

Droog de blaadjes van bovenstaande plantjes. Leg ze op een droogrek, krant of in een houten kistje. Na ongeveer een week zijn de blaadjes droog. Je kunt ze fijnmalen met de hand of in een blender/ koffiebonenmaler.

Na het fijnmalen doe je het groene superfood mix in een glazen potje met deksel. Het plantenpoeder kan verwerkt worden in een smoothie, yoghurt, papje of samen met water in een glas gedronken worden.

Ingrediënten energieballetjes

* 1/4 cup amandelmeel

* 6 mejouldadels

* 1 el rauwe cacaopoeder

* 1 el (glutenvrije) havermout

* 1 tl water

* 1 el kokosmeel

* snuf kaneel

* 1 el pindakaas

* 1 tl  groene planten mix  **

** Een mix van gedroogde planten van de brandnetel-weegbree-melganzenvoet-paardenbloemblad.

Methode

Ontpit de dadels van hun pit en kroontje. Doe deze daarna in een keukenmachine samen met de andere ingrediënten. Maal alles tot een massa die kruimelig wordt. Dan kan het water erbij zodat het mengsel wat meer plakt als je er balletjes van draait. Ze kunnen meteen worden gegeten maar ze worden wat steviger in de koelkast.