Monthly Archives: November 2018

Pompoen smoothiebowl met cashewroom en karamelsaus

In het vorige blog staat een recept van een vegan karamel. Kort daarna ging ik aan de slag met een smoothie te maken met de karamelsaus, pompoen puree en de pumkin spice. Het resultaat is deze smoothiebowl die koud geserveerd wordt, maar verwarmend is door de gember en de specerijen in de pumkin spice.

Herfst

Astronomisch gezien begint de herfst als de dag en de nacht even lang zijn. Tijdens de herfst worden de dagen steeds korter. Deze herfstnachtevening vindt plaats op of rond 23 september op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. De herfst eindigt met de winterzonnewende (rond 21 december).

Laatst was ik samen met mijn collega Door, bij de pompoendagen in Asten. Het was een warme herfstdag. We brachten ook een bezoekje aan de biowinkel in het centrum. Mijn oog viel op de maanagenda voor 2019. De inhoud van deze agenda (waarvan je ook een kalender kunt krijgen), geeft uitleg over de maaninvloeden, voeding en de maan, tijdstippen van voeding voor groei, gevoelsleven en emoties maar ook zakelijke activiteiten. Heel interressant lijkt het mij, om me daar meer in te gaan verdiepen.

De Duitse Maria Thun onderzocht de invloed van maanstand ten opzichte van de dierenriem door jarenlange proeven. Zij verzamelde haar resultaten in 1963 in een zaaikalender met richtlijnen voor de goede momenten om de diverse gewassen te zaaien of poten. Ze benoemde de vier soorten van gewassen als bladgewassen, wortelgewassen, vruchtgewassen en bloemgewassen. Deze corresponderen met de beelden van water, aarde, lucht en vuur. Zo wijst in de theorie van Thun de stand van de sterren de ideale zaaimomenten aan.

Iets over pompoen

De pompoen telt weinig calorieen, hoewel het zetmeel wel voor energie zorgt. Pompoen werd gebruikt als huismiddel tegen wormpjes, hoewel de zaden effectiever bleken. Deze groente bevat veel vezels, die de beweging van het voedsel door de darmen stimuleren en zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Zoals de oranjekleur doet vermoeden, bevatten pompoenen betacaroteen, dat onder andere beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Tevens bevat de pompoen vitamine B2, C, en A dus, en ook belangrijk de hoeveelheid ijzer dat hierin vertegenwoordigd is. Samen met de vitamine C is dit een top combinatie, want vitamine C helpt ijzer beter op te nemen. Pompoenen kunnen geroosterd en gepureerd worden gegeten in soep, stamppot, hartige of zoet taarten, in brood en zelfs rauw geraspt.

Ingrediënten

* 200 ml kokos- of amandelmelk

* 1 banaan (bevroren)

* 1 dadel

* 1/4 cup pompoen puree **

* stukje verse gember

* 1/2 tl pumkin spice

** pompoen puree

Om pompoen puree te maken kan je de pompoenstukken in een oven roosteren, maar ook stomen. Schil de pompoen en snijd hem in stukjes. Kook een laagje water in een pan en zet het stoommandje (of zeef) op de pan. Doe de stukjes pompoen in het stoommandje en stoom in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar of tot de stukjes goed zacht zijn. Pureer de pompoen tot een puree met een staafmixer.

Methode

Doe alle ingrediënten in een blender. Mix het geheel tot een romige massa. Schenk de smoothie in een kom. Versier de smoothiebowl met cashewroom en karamelsaus.