Havermout pompoenkoekjes met rozijnen
Om pompoenkoekjes en andere zoete baksels te maken is het erg smaakvol om pompoen kruiden, oftewel pumkin spice te gebruiken. Heel makkelijk om zelf te maken en het ruikt heerlijk. Eenmaal de specerijen gemengd wil je meteen aan de slag om hiermee iets lekkers te bakken. Het is een typische herfst- en wintergeur. Ik besluit om met het mengsel pompoenkoekjes én een pumkin spice koffie te maken vandaag. Nu al zin om alles op te eten..
In de keuken ruikt het heerlijk. Zo kunnen geuren invloed hebben op je gemoedstoestand. Denk bijvoorbeeld aan de geur van versgebakken appeltaart, het water loopt direct in je mond.
Geuren en emotie
Geuren hebben een grote invloed op menselijke emotie en gevoel. 75% van menselijke emoties zijn gebaseerd op wat we ruiken in plaats van wat we zien en horen. Dat komt doordat geurstimuli direct worden verwerkt in gebieden van de hersenen die een emotionele functie vervullen. Geuren zijn verbonden aan herinneringen. Onbewust worden geuren samen met de fysieke omgeving als een herinnering opgeslagen. Zodoende bouwt iedereen gedurende zijn leven een persoonlijke geurendatabase op. Het ruiken van een geur kan weer exact dezelfde emotionele stemming oproepen uit het verleden en daarmee de oude ervaring naar boven halen. Een negatieve herinnering in je database heeft als gevolg dat je niet snel terug wilt naar de locatie of omgeving. En andersom werkt dit ook zo. Geur en herinnering kennen een direct verband. Waar het lekker ruikt, voelen mensen zich op hun gemak, beoordelen ze de omgeving positief en willen ze er dankzij de positieve herinnering weer terugkomen. Bron- Minor breinwijs
Pompoen kan in veel recepten worden verwerkt. Een pompoensoep, geroosterde stukken pompoen als bijgerecht, pompoen crumble, in zoete baksels zoals deze koekjes, of een lekkere pompoenpuree i.p.v die met aardappels.
De verwarmende specerijen in de pumkin spice maken de gerechten qua smaak helemaal af. Zo heb ik dezelfde dag ook een pumkin spice latte gemaakt want er was genoeg puree. Deze is meer dan de moeite waard, het matcht goed met de pompoen koekjes. De pumkin spice latte die bij de Starbucks te verkrijgen is, smaakt erg zoet (mijn persoonlijke mening). Ideaal dus om deze zelf te maken in je eigen keuken. Het recept van de pumkin spice latte staat op mijn facebook pagina!
De hoeveelheid van de ingrediënten is meer dan je nodig hebt voor het recept, dus bewaar het een leuk glazen potje.
Ingrediënten pumkin spice
* 2 el kaneel
* 2 tl nootmuskaat
* 2 tl gember
* 1 tl kruidnagel
* 1 tl piment
Methode
Meng alle ingrediënten bij elkaar en doe de mix in een kleine Mason Jar.
De havermout die ik gebruik is glutenvrij. De koekjes kunnen dus geheel gluten- suiker en zuivelvrij gemaakt worden, wel zo fijn!
Ingrediënten havermout koekjes
* 1 cup havermoutmeel ( havermout fijn gemalen)
* 1/2 cup havermout
* 1 tl bakpoeder
* 1 tl pumkin spice
* 1 cup pompoen puree
* 1/4 cup kokosolie
* 1/4 cup rozijnen
* 1/2 cup hazelnotenmelk (of andere plantaardige melk)
* 1 à 2 el ahornsiroop
Pompoen puree
Om pompoen puree te maken kan je de pompoenstukken in een oven roosteren, maar ook stomen. Schil de pompoen en snijd hem in stukjes. Kook een laagje water in een pan en zet het stoommandje (of zeef) op de pan. Doe de stukjes pompoen in het stoommandje en stoom in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar of tot de stukjes goed zacht zijn. Pureer de pompoen tot een puree met een staafmixer.
Methode
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de havermout fijn in een keukenmachine of koffiemolen. Meng het havermoutmeel, bakpoeder en pumkin spice in een kom. In een andere kom doe je de pompoen puree, kokosolie, ahornsiroop en hazelnotenmelk. Doe het droge gedeelte bij het natte gedeelte en meng het samen. Daarna kunnen de rozijnen en de havermout erbij.
Op een bakplaat bekleed met bakpapier maak je vervolgens met behulp van een lepel balletjes en druk deze wat platter. De gevulde bakplaat kan in de oven geschoven worden. Bak de koekjes ongeveer 25 minuten gaar.