Monthly Archives: September 2017

Pulled jackfruit (vegan)

In januari zijn Will en ik naar de Westkust van Amerika op vakantie geweest. Met een huurauto reden we van San Francisco naar Los Angeles. Vanuit Los Angeles naar Death Valley, Las Vegas, Grand Canyon, Sedona en Phoenix. Wat een prachtige stuk Amerika om te ontdekken. Hierover vertel ik meer in dit blog!

Onderweg zijn we heel wat verrassende eetgelegenheden tegengekomen.

In Flagstaff richting Sedona, hebben we voor het eerst jackfruit gegeten bij  WHyld Ass, een geheel veganistisch cafe. We aten the Power salad met extra jackfruit en avocado. Wow, wat was dat lekker zeg! Later zag ik bij Whole Foods een assortiment aan verschillende smaken jackfruit in de diepvries. Toen we in Sedona aankwamen, verbleven we 2 dagen in een mooi huisje. Diezelfde dag zijn we naar Whole Foods (een supermarktketen zonder kunstmatige conserveermiddelen, kleuren, smaken, zoetstoffen e.d), om jackfruit en andere lekkere spulletjes te kopen, om er vervolgens gezellig van te genieten in ons tijdelijke verblijf. Wat een mooie herinnering. Terug in Nederland, zocht ik een toko op om jackfruit (Aroy- D) te kopen in blik. Let op dat je niet de jackfruit in siroop neemt, die is voor zoete gerechten.

Iets over jackfruit of nangka

De nangka of jackfruit is een tot 30 m hoge boom uit de moerbeifamilie die zijn oorsprong in India  vindt. De boom valt op door de enorme vruchten (tot 40 kg), die aan de stam ontspringen. Het vruchtvlees is rijp gelig en smaakt een beetje zoet. De vrucht groeit drie jaar na het planten van de boom. Het is een van de grootste vruchten die aan bomen groeit. Het is een zoete exotische vrucht die vaker te koop is in de toko, vers of in blik. Jonge, onrijpe nangka wordt gebruikt als groente.

De zaden van de jackfruit zijn gezond en vooral rijk aan mineralen. Ze worden in India en Thailand gebruikt in curry-recepten. Het vruchtvlees van de jackfruit heeft een lichte bijt, ongeveer net als kippenvlees. Om die reden en omdat het zeer gezond is, wordt het in groentemixen gebruikt als vleesvervanger.

Geweldig dus als vervanger van vlees en het is een variatie in een veganistisch en vegetarisch eetpatroon. Ik ga het zeker vaker eten en verschillende manieren bedenken om deze bijzondere vrucht te combineren in spannende recepten.

Om de jackfruit smaakvoller te krijgen, heb ik een soort barbequesaus gemaakt, die ik als mengsel ertussen gemarineerd en gebakken heb.

Ingrediënten barbequesaus

* 1 el worchestersaus ( op basis van kokosnoot nectar)**

* 1/4 tl gerookte paprika

* 1 tl mosterd

* 1 el citroensap

* 1 tl appelazijn

* 1/4 tl zeezout

* peper naar wens

** verkrijgbaar bij Puur Mieke #nosponsor

Methode

Haal het jackfruit uit blik en laat het uitlekken in een zeef. Doe een eetlepel sesamolie in een bakpan. Vervolgens kunnen de stukken jackfruit erbij. Bak dit een ongeveer 5 minuten, totdat je zachtjes met 2 vorken het jackfruit uit elkaar kunt trekken.

Er kan nu een ruime eetlepel worchestersaus bij, roer dit ertussen. Laat het jackfruit 10 minuten zachtjes bakken/ marineren.

Strooi er dan 1/4 tl gerookte paprika en 1/4 theelepel zeezout tussen. Maak een mengsel van 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel citroensap en 1 theelepel appelazijn. Schud dit in een potje samen en schenk het dan over het jackfruit.

Laat het nogmaals 10 minuten bakken op laag vuur. Nu is het pulled jackfruit klaar om gegeten te worden. Enjoy!

 

 

 

 

 

 

Wortelkoekjes ( vegan & suikervrij )

Iedereen wil toch gewoon lekker eten. Wat.. als het dan ook nog eens gezond is! Deze wortelkoekjes zijn geheel suikervrij, dat wil zeggen dat het alleen gezoet is met een banaan en niets van een ‘suiker’ is toegevoegd.

Ontbijt

Het eerste wat ik drink in de ochtend is water en maak vrijwel altijd daarna, een gezonde voedzame smoothie voor mijn man en mezelf. Daarna rond de klok van 10.30 krijg ik zin in koffie met iets erbij. De ene keer is het een bananenbrood en andere keer havermoutpap, ontbijtkoekjes, pannenkoekjes of overnightoats, die in de koelkast klaar staat. Vandaag in dit blog het recept van superlekkere wortelkoekjes. Indien je geen wortels in huis hebt, kan je deze makkelijk vervangen door bijvoorbeeld een geraspte appel of kleine courgette.

Op de foto hieronder zie je mooie wortels die helemaal ‘perfect’ zijn. Ieder heeft een prachtige vorm en formaat. Als ze uit de grond worden gehaald ruiken ze zo, hoe een wortel hoort te zijn. Ik word er blij van! #geluksmomentje

Iets over wortels..

Die oude vertrouwde wortel, gewoon, niet duur en veelzijdig. De oorspronkelijke wortel uit Azië was overigens paars en niet zo zoet van smaak. Dat wortels de reputatie hebben dat ze het gezichtsvermogen verbeteren, komt doordat ze zo enorm veel betacaroteen bevatten. Het lichaam zet dit om in vitamine A voor gebruik in de huid, de darmen en het imuunsysyteem en natuurlijk de ogen. Als vitamine A eenmaal in het netvlies van het oog aankomt, wordt het omgezet in rhodopsine, een paars pigment dat nodig is om in het donker te kunnen zien. Daarnaast beschermen de antioxidanten krachten van betacaroteen tegen slijtage van het netvlies en grauwe staar. Wortels zijn licht verteerbaar, vooral in gekookte vorm, rauw is niet voor iedereen goed te hebben. Ze zitten vol met vezels, vitamine C en het mineraal silicium dat ook erg goed is voor je huid.

 

Ingrediënten wortelkoekjes

* 1 cup havermout

* 1/2 cup haver- of speltmeel**

* 1/2 cup geraspte wortel

* 1 banaan

* 1/4 cup rozijnen

* 1 tl koekkruiden of kaneel

*1/4 cup kokosrasp

* 1/4 cup olijf- of kokosolie

* 1/4 cup water

** Speltmeel is niet glutenvrij. Havermout is glutenvrij verkrijgbaar.

Methode

Verwarm de oven op 175 graden. Rasp de wortel. Meng de droge ingrediënten in een kom. De wortelrasp en rozijnen kunnen er ook bij. Doe de gesmolten (au bain marie) kokosolie, het water en de banaan in een blender en mix dit even, of prak de banaan en roer het natte gedeelte erdoor. Neem een bakplaat bekleed met bakpapier en maak vormpjes of leg met een lepel een bolletje koekdeeg op het bakpapier en druk deze enigzins plat. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.