Monthly Archives: July 2017

Gevulde bananen met granola

Met dit ontbijt maak je er een feestje van! Thuis, op de camping, de hotelkamer, onderweg of ergens in de natuur. Het recept is makkelijk en snel. Een geweldig idee als ontbijt- dessert- of tussendoortje. Bananen zijn ultieme tussendoortjes: ze krikken het energiepeil meteen op. Bananen zijn daarnaast een goede bron van vitamine B6 en bevatten het mineraal kalium. Verder bevatten ze ook tryptofaan, dat het lichaam kan omzetten in serotonine: een hormoon dat helpt tegen somberheid.

Met homemade granola als onderdeel, dat je van tevoren al gemaakt hebt, is dit easy peasy. Het recept van de granola vind je ook in dit blog. Ook kan er granola of muesli gekocht worden, voor meer gemak tijdens de vakantie. Maar..zelfgemaakt is wel het lekkerst hoor!

De vakantieperiode voor velen van ons is aangebroken. Vakantie en vrije tijd is erg belangrijk voor ons. In een vorig blog schreef ik de voordelen hiervan.

Vakantie

Vakantie is een periode van opladen en genieten van de tijd dat je vrij bent. Een aantal tips kunnen nooit geen kwaad, daarom zet ik er nog even een paar op een rijtje.

* even niets doen:

van de gedachte dat je moet opstaan om de volgende dag te werken. Geniet van een periode me/ of familytime.

* opruimen:

tijd om eens het één en ander wat al langer op zolder of in huis ligt weg te geven of te verkopen. Opruimen werkt verlichtend.

* vakantie kan inspirerend zijn:

boeken lezen, een studie uitzoeken, inzichten krijgen op speciale plekken. Er onstaat ruimte in je hoofd!

* klussen in en om het huis:

nu is het misschien tijd om achterstallig onderhoud bij te werken of leg een moestuin aan!

* buiten zijn:

je krijgt energie van de zon en de natuur.

* 1 dag (of meerdere) zonder telefoon/ social media:

Probeer eens een dag iets geheel anders en check je mobiel eens helemaal niet. #digitalevrijheid

Nu jullie al helemaal in de vakantiesfeer zijn, maken we het nog wat gezelliger met dit recept.

De meeste ingrediënten heb je vast wel in huis om dit heerlijke ontbijtje te maken. In ieder geval heb je een banaan, kokosyoghurt of gewone yoghurt en de granola die je met het recept maakt of al hebt gemaakt. Notenpasta of pindakaas en wat kaneel. C’est tout!

Ingrediënten granola

* 1 cup havermout ( glutenvrij )

* 1/2 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup pompoenpitten

* 1/2 cup kokossnippers

* 2 eetlepels gesmolten kokosolie

* 1 of 2 eetlepels ahornsiroop

Methode granola

Zet de oven aan op een temperatuur van 175 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Laat de kokosolie au bain marie smelten en voeg er de ahornsiroop aan toe. Voeg dit aan het droge mengsel toe en roer het goed door. Strooi het mengsel op een bakplaat dat voorzien is van een bakpapier. Zet het in de oven voor ongeveer 12 tot 15 minuten. Laat de granola afkoelen. Vul een weckpot met de homemade granola, staat ook nog eens leuk in de keuken.

Hoe maak je de gevulde banaan!

Snij een rijpe banaan horizontaal doormidden en leg het op een bordje of plankje.

Neem een spuitzak, of mocht je deze niet in huis hebben een plastic zakje. Knip een puntje af bij de bodem zodat er een kleine opening ontstaat. Vul de spuitzak of plastic zakje met 4 eetlepels (kokos) yoghurt en spuit een laag op de banaan helften.

Strooi er dan royaal wat granola overheen. De gevulde banaan is extra lekker met een drizzle notenpasta of pindakaas en/ of gesmolten chocolade. Ook zijn cacaonibs, extra noten, kaneel en cacaopoeder erg lekker als smaakbooster.

 

 

 

 

 

 

 

Raw appeltaart met vanille cashew topping

Naar aanleiding van het Dutch Rawfood festival dit keer een recept van een appelcake met een vanille cashew creme. De appel cake hoeft niet in de oven, want het is rawfood!

Dutch Rawfoodfestival

Samen met Marjolijn van Oerspronkelijk ging ik op stap. Gezellig liepen we bij alle leuke kraampjes langs. Het was warme mooie zondag, tussendoor konden we genieten van de schaduw onder een grote boom. Bij elke kraam lag er wel wat te snoepen, dus het was verleidelijk om de lekkernijen te kopen. Als lunchgerecht aten een bowl gemaakt met heerlijke smaken gemaakt door ShantiFoods. Daarna hebben we veel chocolade geproefd bij o.a Brick of chocolate, deze was en is erg lekker. Tussendoor hebben we nog uit een verse kokosnoot gedronken, verkoelend op deze warme dag.

Laatst ontving ik de vegamix box. Dit is een superleuk idee, mocht je jezelf een kado willen doen of iemand anders hiermee verrassen. Op deze dag kon je de producten ook los proberen. Zo leuk allemaal!

 

Rawfood

Ik ben een liefhebber van rawfood. Al een jaartje of tien maak ik geregeld een raw brownie- of appeltaart als alternatief voor zoete maaksels en ben ‘verslaafd’ aan gezonde smoothies. Deze maak ik vrijwel iedere ochtend, alle jaargetijden. Wil je meer weten over smoothies, dan vertel ik je er alles over tijdens een smoothieclass.

Rawfood, oftewel rauwe voeding is vers, gekiemd, gefermenteerd of gedroogd voedsel, verhit op lage temperatuur. Raw food wordt ook wel ‘living food’ genoemd, dit heeft te maken met de enzymen, mineralen en vitaminen die nog werkzaam zijn.

In het recept worden rauwe amandelen gebruikt. Deze heb ik een nachtje in een laagje water gezet en de volgende dag afgespoeld en droog gedept met een theedoek.

Weken van noten en zaden

Vaak wordt gezegd dat geweekte amandelen makkelijker te verteren zijn, omdat de hoeveelheid fytinezuur afneemt. Dit is een plantaardige stof die zich bindt aan mineralen zoals ijzer en zink, waardoor het moeilijk door het lichaam op te nemen is. Er zijn talrijke studies naar de effecten van het laten inweken van granen en peulvruchten die aantonen dat de hoeveelheid fytinezuur in de zaden afneemt. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van het laten weken van amandelen. Er is dus weinig wetenschappelijk bewijs voor welke veranderingen er optreden in geweekte amandelen (of andere noten): hoe lang ze moeten weken voordat er veranderingen plaatsvinden en of eventuele veranderingen die zich voordoen ook tot een verschil in voedingswaarde leiden. Fytinezuur is ook een antioxidant en kan bescherming bieden tegen kanker en andere ontstekingsziekten, zodat verlaging van de ingenomen hoeveelheid niet altijd wenselijk is. Bron – de notenspecialist

 

Van de hoeveelheid van het recept kunnen 4 grote stukken worden gesneden. De grootte van de vorm is ongeveer 20 bij 20 cm.

Ingrediënten raw appel cake

* 1 cup amandelen (geweekt)

* 2 appels

* 1 el citroensap

* 1 tl kaneel

* 3 dadels

Methode

Snij de appel in stukken, de schil hoeft er niet af. Maal de amandelen in een keukenmachine in stukjes. Ontpit de dadels en doe deze erbij. Pulseer tot er een korrelige massa ontstaat. De appels, het citroensap en kaneel kan er ook bij. Meng dit samen. De structuur mag wat grover blijven, maar dit is persoonlijke smaak.

Neem de vorm en doe het mengsel erin, druk het goed aan. Zet het in de koelkast.

Ingrediënten vanille cashew topping

* 1/2 cup cashewnoten

* 1/4 tot 1/2 cup water

* 1 tl agavesiroop of honing

* 1/2 tl vanille

Methode

Gebruik een (mini) blender voor de cashew creme te maken. Doe de cashewnoten met het water in de blender. Daarna kan de agavesiroop en het vanille (merg) poeder erbij. Mix tot een romig geheel.

Neem de appel cake uit de koelkast en schenk de vanille cashew creme erover zodat er een laagje overheen komt. Zet de appel cake terug in de koelkast. De appel cake kan al gegeten worden na een uurtje. Strooi er nog wat kaneel over voor het serveren. Geniet ervan!