Zomer salade uit de moestuin

Het is juli, ik kijk naar buiten en onze moestuin ziet er prachtig uit. het heeft net geregend en de lucht ruikt fris, zoetig en zuiver. Ik pak mijn plukmand en ga kijken wat er vandaag allemaal rijp is en wacht om geplukt, geknipt of geoogst kan worden. Snijbiet is er volop, kersen, aardbeien, frambozen en verschillende kruiden zoals, peterselie, munt, oregano, bieslook en koriander. Heerlijk zeg, je proeft de puurheid!

Salades zijn makkelijk te maken en je kan zelf bepalen wat je er allemaal in verwerkt wilt hebben. Vaak vind ik het zelf vullender als er crackers, quinoa, gierst of andere granen zijn toegevoegd, deze maken het geheel een voedzamer lunchgerecht. De quinoa ( Lolo quinoa) die ik heb gebruikt heb komt van Nederlandse bodem en proeft erg goed.

Komkommers krijgen we meestal van familie, die deze ieder jaar in hun moestuin hebben staan. Ze zijn knapperig fris om zo op te eten, ook is het lekker om een stukje in een smoothie te verwerken of zoetzure komkommer maken. De zoetzure komkommer is aan deze salade toegevoegd.

Wat zijn jullie plannen in de zomer? Al een vakantie gepland?
Een vakantie kan wonderen doen voor je lichamelijk welzijn en je gemoedstoestand. Hieronder vindt je een lijstje met voordelen, die een pauze in de vorm van een aantal dagen weg tot een vakantie, kan brengen. Mijn man en ik zijn al een weekje naar Ibiza geweest in april, in de komende weken plannen we waarschijnlijk nog een stedentrip en gaan af en toe een dagje weg in eigen land.
 
De voordelen van een vakantie

Bereid je vakantie goed voor. Kies een bestemming uit die je aanstaat. Als je niet graag de hele dag op strand ligt, maar wel geïnteresseerd bent in de lokale sfeer, kunst en cultuur, dan is een citytrip jouw ding, en vice versa. Kies bovendien een fijne reispartner.

Een vakantie is de ideale gelegenheid om je te ontspannen. Reizen kan je natuurlijk ook een hoop stress bezorgen, bijvoorbeeld wanneer je de taal niet verstaat of als je een hoop bezienswaardigheden probeert te zien op een dag.

Een vakantie verbreekt de dagelijkse sleur, alleen dat al zal je energie een boost geven. Je routine doorbreken is een heel goede therapie.

Als je op vakantie bent, zul je het grootste deel van de tijd buiten doorbrengen in plaats van in een kantoor. Dat betekent dat je veel frisse lucht zult inademen en genieten van de omgeving. Je lichaam zal meer zuurstof en zonlicht krijgen, waardoor je je energieker voelt.

Bij reizen komen ook vaker extra activiteiten kijken, zoals watersporten, beachvolleybal of gewoon bezienswaardigheden bezichtigen. Tenzij alleen maar wilt rusten, zul je op vakantie meer wandelen dan wanneer je op vakantie bent.

Op vakantie gaan de meeste mensen vaak naar een restaurant en proberen ze nieuwe gerechten van de lokale keuken.

Een vakantie doorbreekt de monotonie van je werkweek en kan je helpen beter om te gaan met problemen thuis en op het werk. En zo ga je verschillende dingen vanuit een ander perspectief bekijken.  Als je reist, leer je op een andere manier omgaan met andere culturen en levensstijlen. Het verbreedt je horizon en helpt je meer van het leven te genieten.

Door te reizen ontmoet je mensen uit de hele wereld. Zo leer je veel bij over andere culturen.

Als je nu de bestemmingen bezoekt die je graag wilt zien, hoef je er later geen spijt van te hebben dat je dat nog niet gedaan hebt. Droom je er al jaren van naar Australië te gaan, vertrek dan nu en stel het niet langer uit. –persoonlijke item van de bucketlijst

Op vakantie krijg je de kans meer ‘quality time’ door te brengen met je man of vrouw, vriend of vriendin, zonder dat jullie moeten denken aan jullie dagelijkse verantwoordelijkheden.

zomer salade  zomersalade

De hoeveelheid van de zomerse salade is voor 2 personen.

Ingrediënten

* 1 cup quinoa

*  2 grote handen snijbiet

* 1 cup aardbeien

* 1 avocado

* koriander- munt- peterselie- bloemetjes van de komkommerplant

* 1/2 komkommer of wat zoetzure komkommer

Methode

Voor de quinoa zet je een pan met water op. Meet 3/4 cup quinoa af en 1,5 cup water. Laat het water koken en zet zacht dat het blijft koken, de kooktijd is ongeveer 15 tot 20 minuten. Maak de snijbiet schoon en hak deze in kleinere stukjes. De kruiden kunnen van het steeltje worden gehaald en in de salade worden verwerkt. Snij de avocado en komkommer in schijfjes. Als de quinoa klaar is, laat het een paar minuten afkoelen. Maak de dressing intussen. Deze kan er apart bij!

Nu is alles klaar om op de borden te verwerken tot een mooi geheel.

———————

Dressing

* 3 el sesam- of olijfolie

* 1 tl coconut aminos

* 1 el balsamico azijn

* zeezout en peper

Methode

Alle ingrediënten in een potje met deksel en schudt tot het vermengd is.