Monthly Archives: November 2015

Mandarijnencake met mascarpone en mandarijnen chia jam

Het is bijna december, de tijd om met het gezin, familie en vrienden deze gezelligheid te vieren.

Voor kinderen is het nog steeds spannend als het bijna sinterklaas is en ze vaak wat kadootjes krijgen. Om het geheel nog fijner te laten zijn, is het stukje snoepen en genieten ook erg belangrijk. Het liefst wel verantwoord en gezonder, maar vooral wel lekker! Typisch voor de decembermaand zijn de pepernoten, speculaaskoekjes, chocoladeletters en mandarijnen. Met het laatste maak ik een heerlijke mandarijnencake met mascarpone en een zoete mandarijnen chia jam. De ingrediënten passen goed bij elkaar en omdat het ook een cake voor de kinderen is heb ik de smaak wat zoeter gemaakt. Indien de kokosbloesemsuiker te zoet lijkt of is, kan je dit gewoon weglaten uit het recept.

De suiker-gluten- en zuivelvrije mascarpone die al eerder voorbij kwam in de tiramisu, die overigens heerlijk is als dessert of gezellig bij de thee of koffie, past hier ook weer erg goed bij.

Iets over mandarijnen..

Mandarijnen zijn oranjekleurige vruchten die iets zoeter smaken dan een sinaasappel. De mandarijn is gezond maar niet zo gezond als andere citrusvruchten. Ze bevatten een hoeveelheid vitamine C, en A. Daarnaast zit er kalium, koper, magnesium en calcium in. Dit zijn belangrijke mineralen die het lichaam nodig heeft. Er zitten ook vezels in de mandarijn. Kortom een gezond stukje fruit voor in de wintermaanden en makkelijk te pellen en te eten.

mandarijnen cake

Ingrediënten cake

* 2 cups amandelmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout

* 2 mandarijnen gepureerd of in stukjes

* 2 eieren of 6 el chiagel (zie tip)

* 1 geprakte banaan

* 2 el kokosbloesemsuiker

* 1/4 cup amandelmelk

* 1/2 cup geraspte wortel

* 1 tl kruidnagelpoeder

Tip; maak de cake geheel veganistisch door chiagel te gebruiken i.p.v eieren. Meng 1 eetlepel chiazaadjes met 4 eetlepels water, laat deze een kwartiertje of langer staan.

Methode

Vet een cakevorm in met kokosvet of roomboter, of gebruik bakpapier. Verwarm de oven op 175 graden. Mix de droge ingredienten in een kom. In een andere kom doe je de geprakte banaan, amandelmelk, de eieren, en de geraspte wortel. Meng het geheel nu samen en schep de stukjes mandarijn (of puree) er doorheen. Dit alles kan in de cakevorm worden gedaan. Zet het in het midden van de oven. De cake is klaar in ongeveer 40 minuten.

mandarijnen cake  mandarijnen cake

Ingrediënten mandarijnen chia jam

* 3 mandarijnen

* 1 el chiazaadjes

* 1 tl honing

Methode

Schil de mandarijnen. Snij kleine stukjes van de mandarijnen en plet ze totdat het sap eruit komt, of maak gebruik van de blender om ze te pureren. Doe het mengsel samen met de theelepel honing in een glazen potje met deksel en de eetlepel chiazaadjes kunnen erbij, roer dit even door en zet dit minimaal 15 minuten weg.

Ingrediënten mascarpone

* 1/2 cup macadamianoten

* 1 cup cashewnoten

* 1 el appelazijn

* 1/2 cup water

* 1 el agavesiroop

* snufje zeezout

Methode

De ingrediënten op het lijstje gaan allemaal de blender in, mix dit tot een romig geheel.

De volgende stap ** is niet persé nodig, de mascarpone is ook lekker na een uurtje in de koelkast!

** Het mengsel schud je vervolgens in een glazen kom en doe er een theedoek over. Zet dit een nachtje weg op deze manier. Het mag in de koelkast maar ook op kamertemperatuur. Door de citroensap en appelazijn gaat het licht fermenteren.

 

 

 

 

 

 

Vegetarische groente ‘stew’

Mijn oog viel laatst op een zwarte gietijzeren kookpot die afgeprijsd was voor 35,00. De meeste gietijzeren kookpannen zijn erg prijzig, maar dit keer had ik mazzel. Deze staat nu mooi te wezen op mijn fornuis, en gebruik het bijna dagelijks om heerlijke gerechten mee te maken.

Het eerste recept wat ik bedacht had om hierin uit te proberen is een groente stoofpot met lekker veel kruiden uit de tuin,  die hier natuurlijk ideaal voor is. In de herfst en de winter in het vooruitzicht, vind ik dit soort maaltijden verwarmend, lekker en ze geven een gezellig gevoel. De seizoensgroente die volop te krijgen zijn de komende maanden zijn o.a, de pastinaken, rode biet, wortels, spinazie, witlof, andijvie en pompoen.

Als je knoflook vers kunt kopen is dit wel een bonus qua smaak voor dit gerecht, dit geldt natuurlijk ook voor andere recepten waarbij het geheel erg goed samenkomt met dit kruid.

Iets over knoflook..

Knoflook wordt in Azie al duizende jaren beschouwd als medicijn, afrodisiacum, zuiverend middel, en energieopwekker. Voor het hart is knoflook een echte weldoener. Het zorgt ervoor dat bloedvaten niet verharden, verlaagt het slechte LDL- cholesterol, verhoogt het goede HDL- cholestorol, verhindert het klonteren van bloedcellen, verlaagt de bloedddruk en gaat oxidatieschade tegen. Knoflook dankt zijn kracht aan zwavelhoudende bestanddelen, dat zorgt voor ontgifting van de lever en lymfeklieren. Tevens heeft het een onstekingsremmende werking. Knoflook is een sterk antibioticum, dat helpt infecties door bacteriëen, wormen en schimmels te bestrijden. Dit zorgt er samen met de weerstandversterkende en laxerende eigenschappen voor dat virale en andere infecties geen kans krijgen het lichaam binnen te dringen. Tevens biedt knoflook bescherming tegen kanker.

knoflook  groente stew

Het recept is voor 2 à 3 personen.

Voorbereiding

15 minuten

Bereiding

45 minuten

—————————–

Ingrediënten

* 1/2 liter vegetarische bouillon

* 2 uien

* 1 potje kikkererwten

* 1 of 2 tenen knoflook

* 4 aardappelen

* 1 of 2 pastinaken

* 1 winterwortel

* handvol spinazie

* 1 laurierblad

* 10 blaadjes salie

* 5 takjes tijm

* takje rozemarijn

* snuf zeezout en peper

Methode

Snij de ui en de wortel, pastinaken en aardappel in stukken. Spoel de kikkererwten af onder de kraan in een zeef. Maak intussen ook een vegetarische bouillon van 1 tablet en 500 ml water. Fruit de ui in een eetlepel ghee of roomboter, zet het vuur lager en pers een knoflookteen in de pan erbij. De pastinaak- en wortelstukken kunnen erin, roer even door en na een aantal minuten dan volgen de kikkererwten, en de aardappelstukjes. Schenk de bouillon erbij, het laurierblad en de kruiden. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 45 minuten stoven op een laag vuur. Haal af en toe de deksel van de pot om te kijken of het niet te hard gaat, en laat de stoom eruit. Als laatste gaat de spinazie kan erdoor heen, laat deze enkel slinken, dan behoud de spinazie de gezondheidsvoordelen.

 

 

 

Tomaten tapenade

Een aantal jaren geleden heb ik de studie voedingsdeskundige gevolgd bij de Civas. Het was, en is nog steeds erg boeiend om de stof door te lezen. Het item E- nummers is er ook zo één..

Voedingsadditieven/ E-nummers

Een voedingsadditief of voedseladditief is een stof die om technische redenen wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel. Voorbeelden van voedingsadditieven zijn kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd. Sommige (steeds meer) mensen hebben of krijgen een gevoeligheid voor bepaalde kleurstoffen of conserveermiddelen. Dat merk je soms niet meteen maar je kan op den duur last krijgen van bijvoorbeeld, astma, misselijkheid of huidklachten.

Er bestaat een uitgebreide lijst die je kunt opzoeken via internet en nog makkelijker, je kunt ook de app downloaden!

Dit is een overzicht van de groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

E300-399 : Antioxidanten

E400-499 : Emulgatoren

E500-599 : Diverse additieven

E600-699 : Smaakversterkers

E700-799 : Conserveermiddelen

E900-1520:Hulpmiddelen/ Zoetstoffen

tomaten tapenade  tomaten tapenade

De kant en klare tapenades uit de winkel bevatten vaak deze toevoegingen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het product langer houdbaar is, en suikers en zout zijn aanwezig om bepaalde etenswaren op smaak te maken en te houden. Met kruiden en specerijen kan je veel doen voor de smaaksensatie, ook zoveel mogelijk biologisch eten is een ware beleving.

Zongedroogde tomaatjes zijn ontzettend lekker, om zo te eten bij de borrel, in een salade, of in een saus over de pasta. Ook kun je er een heerlijke tapenade van maken zoals ik heb gedaan. Als je zelf aan de slag gaat om de tomaten te drogen kan dat uiteraard. Ik koos een potje uit de biowinkel, om het mezelf ook eens makkelijker te maken.

Methode zelf tomaatjes drogen

Snij ongeveer 10 tomaten in partjes en leg ze op een bakplaat. Hak kruiden zoals ( rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, salie) fijn en strooi wat zeezout en verse peper over de tomaatjes. Deze kunnen in de oven op een temperatuur van ongeveer 100 graden. Zijn ze klaar, dan laat je ze afkoelen en doe ze in een schoon glazen pot(je). Giet er olijfolie overheen zodat ze helemaal onder staan.

Ingrediënten

* 10 zongedroogde tomaatjes

* 3 el olijfolie

* 1 el edelgist

* 6 halve walnoten

* pluk verse oregano (optioneel)

* 1/4 tl gedroogde oregano

* 1/4 tl gedroogde basilicum

* snuf zeezout

* verse peper

Methode

In een keukenmachine doe je eerst de zongedroogde tomaatjes. Maal deze wat fijner en voeg dan de olijfolie, edelgist, gedroogde kruiden, walnoten, verse oregano, zeezout en peper toe en mix dit tot een massa. Gebruik de pulseerknop en voeg nog wat olijfolie toe mocht het mengsel nog niet smeuïg genoeg zijn.

 

 

Glutenvrij naan brood / hartige pannenkoek

Mijn boek is nu iets langer dan een week uit en er worden al recepten gemaakt en foto’s opgestuurd door jullie, wat is dit leuk zeg!

Voorzichtig ben ik begonnen met een klein aantal boekjes te laten drukken, maar het ziet er naar uit dat een tweede druk er gaat komen..

In mijn hoofd ben ik alweer bezig met nieuwe dingen. Elke week zijn er dagen bij waar ik een aantal ideeën uitprobeer en zo ontstaan er recepten. Mijn inspiratie haal ik uit onze moestuin, kookboeken, tijdschriften, reisprogramma’s, (nieuwe) mensen die ik ontmoet, restaurants en lunchgelegenheden, internet, facebook, instagram, en andere foodblogs. Eigenlijk is het hele leven, één grote inspiratiebron.

Dit simpele recept zijn eigenlijk hartige pannenkoekjes, of kleine poffertjes wat je zelf het leukst vindt. Het is gebasseerd op Indiaas naanbrood waarbij wel alle ingrediënten uit India vandaan komen. Je kan het ook zonder kruiden maken dan hou je een heel makkelijk recept over dat je als basis kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een bodem. Met een zelfgemaakte pesto, notenkaas, hummus of dressing kun je dit aankleden, en de toppings van vers gesneden groente zoals tomaten, sla, of avocado maak je hiervan  een complete maaltijd.

Iets over komijn..

De plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes. Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. De plant groeit het best in een zanderige bodem in een gebied met een warm klimaat. In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’. Behalve ijzer zitten er nog andere mineralen in komijn, zoals mangaan, magnesium en calcium. Komijn blijkt de aanmaak van enzymen door de schildklier te stimuleren. Deze enzymen zorgen voor een betere spijsvertering. Ook belangrijk, het bevat antioxidanten die de vrije radicalen neutraliseren. Kortom een veelzijdig, gezond en smaakvol specerij dat in veel gerechten toegepast kan worden.

naan brood  naan brood

Ingrediënten

* 1 cup kikkererwtenmeel

* 1 cup kokosmelk

* 1/4 tl zeezout

* 1/2 tl fijngestampte koriander zaadjes

* 1/2 tl komijn poeder

* 1 el ghee (voor in te bakken)

———————

* gebakken in ghee, dit is een substantie in Indiase vorm van geklaarde boter.

Methode ghee maken

Ghee kun je makkelijk zelf maken door een pakje roomboter te laten smelten in een pan op laag vuur. Laat de boter smelten tot het gaat bubbelen. De melkdeeltjes gaan zich scheiden, en het schuim dat onstaat kun je met een lepel eraf scheppen. Na ongeveer 20 minuten is de ghee klaar. Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een kaasdoek in een zeef of door een koffiefilter.

Methode naan/ hartige pannenkoekjes

Neem een glazen kom en doe daar het kikkererwtenmeel en het zeezout in. Schenk de kokosmelk erbij en mix het met de garde ertussen. Meng het koriander- en komijnpoeder erbij. Doe er water bij als de substantie te dik mocht zijn.

Bak het naan brood in een pan in een theelepel ghee of kokosvet. Ik bakte 3 kleine pannenkoekjes per keer. Het naanbrood is aan een kant klaar als het droger wordt en de onderkant loslaat, keer dan om voor de andere kant goudbruin te laten worden. Je kan 16 kleine of 6 tot 8 grotere koeken bakken van het mengsel.