Monthly Archives: April 2015

Hummus met kerrie

Zou dit recept lukken? Ik had mezelf voorgenomen om enkele recepten te maken op deze vrije dag, het is tenslotte maandag Koningsdag, en dan is een gepast oranje recept wel heel leuk!

Om 7.00 stond ik al naast mijn bed, en had de vorige avond al bedacht wat de planning zou worden. Na de dagelijkse smoothies te hebben gemaakt en opgedronken, ben ik meteen aan de slag gegaan om de zogenaamde fruitrolls te maken. De oven op 225 graden voorverwarmd, want de fruitmassa moet zeker 3 uurtjes in de oven. Na ongeveer een kwartiertje rook het ineens niet zo fruitig meer, en zie in de oven dat het mengsel aan de zijkanten aan het verbranden is. Oei.. heb ik de fahrenheit met graden vergeleken, en de oven dus te hoog gezet. Volgende keer komt het vast goed!

Tijd voor het volgende recept, iets heel anders, maar wel wat makkelijker, hahaha..

Hummus, de kikkererwtenspread met een aantal specerijen, die je zelf kunt kiezen om het een persoonlijker tintje te geven. Elke keer maak ik het toch weer anders. Dit keer is het vrij klassiek gebleven maar met een kerrie twist, welke ik erg smaakvol vindt. De spread is ideaal voor op zelfgemaakte crackers, brood, in een wrap of bij de borrel. Het voorziet in je eiwitbehoefte, en is tevens vezelrijk.

hummus 1  Hummus

Ingrediënten

* 1 glas/ blik kikkererwten

* 2 el tahini **

* 1 el citroensap

* 1/8 tl zeezout

* 1 tl kerriepoeder

* 1/4 tl paprikapoeder

* 3 tot 5 el olijfolie

** Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes, deze kun je zelf maken maar ook verkrijgbaar in de supermarkten en health stores.

————

Methode

In een keukenmachine doe je alle ingrediënten en laat het mengen tot een romige substantie die naar jou persoonlijke versie mag zijn.

————

De paleowrap is ontzettend lekker, dit is een wrap gemaakt van kokospasta ( mengsel van kokosvlees en kokoswater), die daarna gedroogd is in een oven of dehydrator.

Om je wrap compleet te maken voeg je er verse bladgroente, kiemen en allerlei andere groente aan toe die je lekker vindt!

 

 

Clafoutis met mango

Doe je ogen dicht en stel jezelf voor dat je op een terras zit in Frankrijk, in een dorpje of in Parijs, waar ze de heerlijkste clafoutis aanbieden met een warme kruidenthee of koffie. En.. wat een geweldig gevoel hè?

De clafoutis is een typische franse lekkernij, dat vaker als dessert wordt gegeten in Frankrijk. Het is ook erg lekker als ontbijt. Traditioneel wordt dit met kersen gemaakt, maar je kan natuurlijk allerlei soorten fruit proberen. Met name het zachte fruit doet het goed hierin, zoals perzik, pruimen, abrikozen, bessen, aardbeien en mango. Welke ga jij kiezen?

Het is een recept dat je helaas niet veganistisch kunt maken, de eieren zijn nodig om deze smaakbeleving neer te zetten. Als je graag een vegan versie zou willen, kan je het beste een soort pannenkoek maken met lijnzaad/ chiazaad ( 1 deel zaadjes en 4 delen water ), als vervanger voor de eieren. Je kunt daar ook zeker vruchten in verwerken voor een soortgelijke idee.

Dit recept is voor 2 tot 4 personen, maak gerust het dubbele, want koud smaakt het ook erg goed!

Iets over mango..

Mango’s wordt door een Indiase dichter eens omschreven als ‘afgesloten potjes met honing’. Het geurige, zoete vruchtvlees van een sappige mango biedt een sensationele smaakervaring. Hun oranjegele kleur verklapt dat ze bètacaroteen bevatten. Het is een plantaardige vorm van vitamine A, die nodig is voor een schone gave huid, gezonde longen en darmen en een goede weerstand. Het vult de vitamine C in de vrucht goed aan, die belangrijk is  voor het lichaam vanwege de aanmaak van collageen, een proteïne die in huid en alle bindweefsels voorlomt. Mango’s zijn rijk aan antioxidanten die beschermen tegen allergieën en luchtwegproblemen. Bovendien zijn ze rijk aan ijzer, kalium en magnesium, en tryptofaan, een stof die het lichaam kan omzetten in het stemmingshormoon serotine.

clafoutis  clafoutis

Ingrediënten

* 1/2 cup amandelmeel

* 2 eieren

* 2 el kokosbloesemsuiker

* 1 el rijstmeel

* 1/2 mango in blokjes

* 1/2 cup kokosmelk

* vanille ( vers van een peul )

* snufje zeezout

Methode

Oven voorverwarmen op 180 graden.

Doe het amandelmeel in een glazen kom samen met het rijstmeel, kokosbloesemsuiker, vanille en het snufje zeezout.

Snij de mango in blokjes en voeg deze toe, de eieren en de kokosmelk kunnen er ook bij. Meng dit tot een samenhangend geheel.

Het mengsel kan in een bakvorm, en in de oven worden gezet. Na ongeveer 45 minuten is het klaar!

 

 

 

 

 

 

 

Bloemkool rijst met avocado, kiemen en citroen

Bloemkool is weer in het seizoen, dus niet overgevlogen, of met een vrachtschip hiernaar toe gebracht vanuit een ander land. De Nederlandse bloemkool is zo puur van smaak, dan wel de biologische variant, dat proef je echt.

Met deze groente kun je zoveel gerechten maken, van bloemkoolpap in de ochtend tot een heerlijk vegetarische schotel waarin je deze koolsoort verwerkt. Vroeger maakte mijn moeder de bloemkool altijd met een romig botermelk sausje met noodmuskaat, als kind vond ik dat ook best lekker!

De laatste jaren is het hip om groente om te toveren in spagettislierten, couscous/ rijst of plakjes, gefermenteerd of even gebakken, en natuurlijk rauw! Al eerder maakte ik een blog over bloemkoolrijst, maar nu heb ik het gebakken in kokosolie een paar minuten. Met een toevoeging van kruiden en specerijen maak je een heerlijke dish!

bloemkoolrijst gebakken  bloemkoolrijst

raapstelenkiemen  bloemkoolrijst

Ingrediënten

* 1 bloemkool

*  1 el kokosolie

——

* 1 tl paprikapoeder

* 1 tl korianderzaadjes (fijngestampt in een vijzel)

* zeezout naar wens

* peper

* snuf cayennepoeder

Methode

Snij de bloemkool in stukken nadat je het hebt schoongemaakt en het groene blad hebt verwijderd. In de keukenmachine maal je de bloemkoolroosjes tot een rijstsubstantie. Doe 1 eetlepel kokosolie in een pan en bak de bloemkoolrijst enkele minuten. Maak intussen het kruidenmengsel en doe dit bij de bloemkoolrijst. Roer dit door en bak ongeveer 5 minuten het mengsel.

Neem 2 borden en verdeel het mengsel. Deze hoeveelheid is voor 2 personen.

Als topping kun je een avocado erbij eten, een eetlepel notenpasta, een eitje, verse kiemen of sla, en wat hazelnoten erover strooien. Het citroensap is er lekker fris bij.

Wat zijn kiemen? Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes!

————-

Iets over bloemkool..

Er zit veel vitamine C in bloemkool. Er zit ook vitamine K, B6 en B11 in. Het bevat ook wat vitamine B1, B2 en B3. Deze koolsoort is een goede leverancier van mineralen zoals kalium, mangaan, molybdeen en fosfor, en in bloemkool zit calcium, en stofjes die het lichaam helpen calcium op te nemen. Bloemkool is dus o.a. goed voor je botten. Calcium zit voornamelijk in de groene bladeren. Deze zijn namelijk eetbaar ( wel verstandig om de biologische variant te nemen ).

 

 

Chocolade mousse met blauwe bessen chia- jam & kokosslagroom

Vandaag is tijd om te knutselen in de keuken, de boodschappen zijn gehaald, en met mijn recepten notitieboekje (lees; krabbels op losse papiertjes ) erbij ga ik aan de slag. Het is namelijk alweer 2 jaar geleden dat natuurlijk Resi is gestart! Op 1 april (geen grap), was het tijd voor een bedrijf, dat workshops, consulten, adviezen en blogs aanbied! Deze passie in mijn leven is omgezet van hobby tot ‘werk’ en ben hier ook erg blij mee, dat ik veel mensen mag stimuleren, enthousiasmeren op het gebied van voeding en gezondheid.

Hebben jullie zin in een taartje, toetje, lekkernij..vul zelf maar in onder welke catogorie dit valt. Maakt ook helemaal niet uit, we gaan gewoon beginnen..

Onder het motto less is more.. alle 3 recepten hebben maar ieder 3 ingrediënten, daar wordt je toch blij van, de smaken komen beter tot hun recht hierdoor.

Het recept is een betere en gezondere variant op de toetjes die kant en klaar verkrijgbaar zijn. Verantwoord, en makkelijk te maken. De klassieke chocolademousse bevat vaak zuivel en suiker en geeft daarna een opgeblazen gevoel. De mousse in dit recept is suiker- en zuivelvrij!

Het is wel machtig maar dan hoef je ook niet heel veel te eten, gewoon genieten als dessert of als tussendoortje.. of als ontbijt! Kortom, het kan, en omdat het ‘gezond’ is.

Tevens maakte ik er een blauwe bessen chia jam bij, en kokosslagroom!

blauwe bes chia jam  lepel mousse

Ingrediënten chocolade mousse

* 2 bananen

* 4 el cacaopoeder

* 3 el notenpasta

Methode

Snij de bananen in stukken en doe deze in de keukenmachine samen met de notenpasta en de cacaopoeder. Mix deze tot een romig geheel. Zet weg in de koelkast, en ga aan de slag met de volgende recepten.

———–

Ingrediënten blauwe bessen chia jam

* 1 cup blauwe bessen ( diepvries )

* 2 dadels

* 1 el chiazaadjes

Methode

De blauwe bessen 15 minuutjes laten ontdooien, doe ze dan in de keukenmachine samen met de dadels.

Mix dit tot een mengsel wat op een jam lijkt. De chiazaadjes gaan er op het laatst doorheen met de pulseknop of roer het erdoor heen. Het geheel zal dikker worden omdat de chiazaadjes water absorbeerd.

cacao mousse  choco moussen 1

Ingrediënten kokosslagroom

* 1 blik of pak kokosmelk

* 1 el agavesiroop

* 1 tl vanille extract

Methode

Schep het dikke gedeelte uit het blikje kokosmelk nadat het 1 nachtje in de diepvries heeft gestaan.

Mix dit samen met de agavesiroop en de vanille tot een romig geheel.

Maak het toetje compleet, en geniet ervan!