Monthly Archives: July 2014

Gezonde ijsjes

In deze post heb ik alvast 2 favoriete soorten van mij staan. Ze zijn super makkelijk te maken, als je tenminste een simpele smoothie in elkaar kunt zetten..niet zo moeilijk, toch? Ik wil je er graag mee helpen, ik geef maandelijks een smoothieclass, superleuk met een gezellig groepje smoothies proeven, en meer natuurlijk. Informatie vind je op deze website onder, Wat doe ik?

Je maakt een smoothie naar wens, en dan schud je het mengsel in leuke ijsvormpjes en zet het minstens 1 uurtje in de diepvries. Je kan ze ook nog langer bewaren als je wilt, maar ze zijn zo lekker dat ze zo op zijn..

Ik heb deze al eerder op mijn facebookpagina geplaatst en op het blog Ge- zonder, dus het kan zijn dat ze bekend zijn bij jullie. Niettemin een heel goed idee, om met dit weer te maken met de kids, en voor iedereen die graag een ijsje eet..

 

Ingrediënten bananen bosbessen ijs met lavendel

* 1/2 cup amandelmelk

* 1/2 cup bevroren blauwe bessen

* 1/4 cup rode bessen & ( ertussen )

* 2 bevroren bananen ( beetje ontdooien indien je geen krachtige keukenmachine hebt )

* lavendelbloemetjes

Methode

Alles in de keukenmachine en meng het tot een romig geheel. Schep het dan in leuke vormpjes.. Zet het voor minstens 1 uurtje in de diepvries.

Banaan bosbessen ijsjes

Ingrediënten avocado mango ijsje

* 1/2 mango

* 1/2 avocado

* 1 cup cashewmelk

* 1 tl honing **

** optioneel

Methode

Alle ingrediënten in de blender en meng dit tot een romig geheel. Vind je de substantie te dik, voeg dan wat water toe. Neem een ijsvorm en vul deze met het mengsel. Je kunt zeker 6 ijsjes maken.

Avocado mango ijsjes

Als je van plan bent om de cashewmelk zelf te maken dan volgt hier de methode.

Cashewmelk

Plaats een 1/2 cup cashewnoten in een glas met zuiver water. Wacht 2 tot 4 uur, want je kunt ze het beste voorweken om de enzymen te verwijderen, deze zijn minder goed te verteren in ons lichaam. Na het weken doe je ze in een blender en mix dit op een hoog toerental samen met 1tl ahornsiroop ( optioneel ) en 1 cup water, eventueel nog 3 tot 4 ijsblokjes. Dit geeft een mooie textuur aan de melk en de melk wordt niet zo warm.

 

 

 

Avocado tahini dressing en een simpele salade

Sommige salades hebben iets meer nodig, niet alleen een goede olijfolie, een zuurtje en een zoetje maar een wat dikkere romige variant. Bij deze eenvoudige salade is dit een extra bonus zullen we maar zeggen..

De dressing is rijk aan calcium door de tahini ( gemalen sesamzaadjes ), de avocado maakt het onverzadigde vetten verhaaltje compleet en de koriander is een sterke ontgifter. Wat een voordelen!!

Iets over Calcium..

Calcium ( kalk ) is een mineraal dat het meest aanwezig is in ons lichaam. De meeste kalk uit de voeding wordt gebruikt voor de groei en het onderhoud van botten en tanden. Circa 90 % van de lichaamskalk is opgeslagen in het beendergestel. Behalve voor de gezondheid van botten en tanden is calcium ook belangrijk voor de volgende functies in ons lichaam.

1. Vervult een onmisbare rol bij de regulering van de bloeddruk en bij de normale bloedstolling.

2. Calcium helpt verder bij het transport van stoffen in en uit de lichaamscellen.

3. Nodig voor de activering van uiteenlopende enzymen.

4. Van vitaal belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Problemen kunnen ontstaan als er geen kalk meer aangevuld wordt en de voorraad verdwijnt, hieruit kan er osteoporose ( botontkalking ) ontstaan. Dus het erg belangrijk om dit mineraal geregeld te nemen via voeding. De ADH ( aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ) van calcium bedraagt ongeveer 1 gram per dag.

De beste natuurlijke bronnen van calcium zijn: groene bladgroente, groene kool, broccoli, sesamzaadjes ( ook tahini ), roggebrood en zuivelproducten (mocht je hier voor kiezen).

Superfoods zoals gojibessen, macapoeder, hennepzaadjes, chlorella, rauwe cacaopoeder, spirulina, kokoswater, aloë vera blad, chiazaadjes, bevatten een geweldige hoeveelheid calcium die je als aanvulling kunt gebruiken.

Ingrediënten

* 1/4 cup water

*  limoen- of citroensap

* 1/2  avocado

* 1 el koriander

* 1/8 cup tahini

Methode

Alle ingrediënten in een blender of met de staafmixer mengen tot een romig geheel.

avocado tahini dressing  Toamten salade 3

Hier past dus zoals gezegd een simpele salade bij maar natuurlijk kun je ook flink uitpakken met je ideeën!

Ingrediënten salade

* sla

* tomaatjes ( in verschillende kleuren )

* komkommer

* kersen of ander seizoensfruit

Iets over tomaten..

De tomaat is een van de meest gegeten groentesoorten. In tegenstelling tot veel andere fruit- en groentesoorten is het in sommige gevallen gezonder de tomaat gekookt te eten. Bij verhitting komen bepaalde voedingstoffen, zoals lycopeen, fyoeen en fytoflueen vrij, de carotenoïden die tomaten hun rode kleur en beschermende kracht geven. Aangezien deze carotenoïden oplossen in vet, meten ze worden gegeten met wat ” vet ” om opgenomen te kunnen worden ( zie de salade en dressing hierboven ). Tomaten met olijfolie is ook een aanrader..

De grote hoeveelheid vitamine C en kalium in tomaten maakt ze nuttig in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Maar deze ” vrucht ” is niet altijd erkend als een gezond voedingsmiddel. In sommige gevallen schijnt het de symptomen van artritis te verergeren doordat het solaninen bevat. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie net als de aubergine en de aardappel.

 

 

 

Cacao kersen smoothie

Je verlangt de hele winter al naar de ultieme zomerfruitsoorten en dan met name de kersen. Ik tenminste wel, ik kan even wegdromen met de gedachte dat ik in mij tuin sta, de kersenboom staat in bloei.. en enkele weken later sta ik s’ morgens kersen te plukken, samen met de merels, duiven en andere vogels die dit ook erg lekker vinden. Wat een heerlijke gedachte als het koud is.

Gelukkig is het nu zomer en ben elke dag te vinden in mijn moestuintje, wordt en rustig van en geniet wat er allemaal kan groeien uit een zaadje in combinatie met water en ” grond “.  De afgelopen weken hebben we best veel kersen kunnen plukken, lekker op de hand maar zeker ook in desserts, koekjes en smoothies!

Deze chocolade kersen-smoothie op basis van hennepzaadjesmelk is een genot, het samenspel van de smaken maken dit een werkelijke traktatie..

kersen  kersen cacao smoothie

Ingrediënten

* 1 cup hennepmelk **

* 1 banaan ( bevroren )

* 1 el cacao of cacaomix

* 1 tl kaneel

* 2 dadels ( geweekt )

* 1 cup ontpitte kersen

* 1 el cacaonibs

* 1 mespunt cayennepoeder

Methode

Alle ingrediënten in de blender, behalve de cacaonibs, die zijn lekker als je die op het laatst even mee mengt in de blender, zodat je smoothie een beetje crunchy wordt.

——————-

Iets over kersen..

Kersen zijn enorm gezond! De dieprode kleur verraadt dat ze boordevol antioxidanten zitten. Deze houden het immuunsysteem van het menselijk lichaam op orde, gaan artritis tegen en helpen kanker en hartproblemen te voorkomen. Kersen barsten ook bijna uit hun vel van de flavonoïden, zoals anthocyanine en quercetine, die staan bij wetenschappers als ontstekingsremmers in hoog aanzien. Deze werken bij pijnlijke ontstekingen van de gewrichten, jicht en verzacht allergische reacties van histamine. Antioxidanten in kersen bieden samen met de aanwezige vitamine C goede bescherming tegen virussen en helpen het collageen te versterken, onmisbare celstructuren die huid, bloedvaten en misschien wel het complete lichaam bijeenhouden. Kersen zijn een goede caroteenbron en bevatten veel mineralen als ijzer.