Monthly Archives: April 2014

Asperge soep met lavas

Iets over asperges..

Asperges werden in de Romeinse tijd al verbouwd. Deze groente is niet alleen een delicatesse, maar zit boordevol goede voedingsstoffen. Met een portie asperges krijg je al 2/3 van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur binnen. Asperges zijn vochtafdrijvend en zuiverend door het hoge kalium en lage sodium gehalte. Een andere bron is rutine, een bioflavonoïden die dunne bloedvaten versterkt, mocht je last hebben van aambeien.

Dit eenvoudig te maken soepje is van stukjes asperge en lavas ( maggiplant ) gemaakt. Dit geeft een selderij- achtige smaak aan de soep, en is een echte smaakmaker. Lavas verlicht spijsverteringsproblemen.

Asperge soep

Ingrediënten

* 10 asperges in stukjes

* 1 liter water

* 1 bouillonblokje

* handvol blaadjes van de maggiplant (lavas)

Methode

Breng 1 liter water aan de kook en plaats het bouillonblokje erin. De stukjes asperge kunnen ook meekoken. Zet het vuur zacht als het kookpunt is genaderd. Ongeveer 5 minuutjes koken. Doe dan de handvol lavas erbij en pureer het daarna met de staafmixer fijn.

 

 

 

Appel muffins ( & vegan versie )

Aangezien er steeds meer mensen in mijn omgeving benieuwd zijn naar vegetarisch en veganistische voeding, vind ik het erg leuk om recepten te maken en te delen.  Op deze site staan natuurlijk al veel soorten recepten die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Ze zijn erg smakelijk en verrassend. Je verwacht dat het lekker wordt door de al bekende producten van voorheen, zoals koemelk, tarwe en suiker en het tegendeel wordt bewezen.

Voor de versie van de veganistische muffins is er chiagel gebruikt in plaat van een eitje. Dit maak je zo!

Meng een deel chiazaadjes in een potje met deksel met 4 delen water of iets meer. Dit schud je goed even door en plaats het vervolgens in de koelkast tot er een gel ontstaat.

appel muffins

Ingrediënten

* 1 cup speltmeel

* 1/2 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout

* 2 tl kaneel

* 1/4 tl vanille merg poeder

* 1/3 cup hazelnoten

* 1/2 cup rozijnen

* 1 ei of 3 el chiagel

* 2 el ahornsiroop

* 6 el amandelmelk

* 2 el olijfolie

* 1 appel geraspt

Methode

Zet de oven op 180 graden. Plaat muffin vormpjes in een muffin tray. Meng het droge gedeelte apart van het natte gedeelte. Deze voeg je samen en meng dit voorzichtig door. Neem 1 grote eetlepel van het mengsel en vul het vormpje 3/4 vol. Zet het in de oven en wacht ongeveer 20 minuutjes.

 

 

 

 

 

 

Aardbeien ( overnight ) chia pudding

Lente, lente en nog eens lente, wat is dit een geweldige tijd. Het seizoen begint bij mij al met de eerste zaadjes in vers potgrond planten, en wachten tot er een kiem ontstaat. Het verwelkomen van het eerste groen wekt meteen al een gevoel op van blijdschap, bij jullie ook? Genieten..

Dit is ook het seizoen van de asperges, radijs, raapstelen, sla, spinazie, venkel, rabarber en aardbeien natuurlijk..

Voor dit ontbijt recept zijn er aardbeien gebruikt, de lekkerste vind ik in Horst bij ” Aardbeienland” , mijn geboorteplaats tevens.

Aardbeien staan voor: zonnestraaltjes, liefde, expressie en het zoete leven ( la dolce Vita )! Ze zijn ontzettend gezond en lekker, ze bevatten de vitamines A, B en C, de mineralen calcium, fosfor, natrium, ijzer en jodium. Ze hebben een reinigend vermogen en versterken hart en bloedvaten. Zeer de moeite waard om deze wekelijks in het seizoen te eten, je kan er smoothies, puddings, koekjes en muffins van maken, door je salade heen of gewoon op de hand!

aardbeien chia

Aardbeien ( overnight ) chia pudding

Ingrediënten

* 1/2 cup amandelmelk

* 1 cup verse aardbeien

* 1 tl honing of ander zoet

* 1/4 tl vanille poeder ( vanille boon )

* 2 el chiazaadjes

Methode

In de blender schenk je de amandelmelk, doe je aardbeien, de honing en de vanille. Mixen tot een geheel, dit mengsel schud je in een glazen Jar of potje met deksel. Schep 2 eetlepels chiazaadjes erdoor en schud dit even met de deksel erop.

Zet het een nachtje in de koelkast.

S’ morgens even doorroeren en maak eventueel een topping van aardbeien, gojibessen en bijenpollen.

 

Chocolade pudding dip

Brownies

De brownies op deze site maak ik erg graag, ze zijn makkelijk te bereiden en je hebt snel iets lekkers klaar voor iedereen die je maar wilt verrassen hiermee. Je kan met het mengsel dat onstaat, veel verschillende vormen maken, de brownie “bites”  zijn handig op de hand te eten. Deze keer heb ik brownie taartje gemaakt met chocolade pudding dip erbij. Lekker om verantwoord van te snoepen, met gezondere ingrediënten dan de traditionele taartjes en dipjes.

Here we go!!

chocolate dip

Ingrediënten

Chocolade pudding dip

* 1 avocado

* 4 el kokosbloesemsiroop ( honing, ahorn of agavesiroop )

* 4 el cacaopoeder

* 3 muntblaadjes ( optioneel )

Methode

Met behulp van een blender of staafmixer kan je deze chocolade pudding dip maken, alles mixen tot een romig geheel.

 

 

 

Fruitige kruiden juice

In de middag drink ik meestal een halve liter kruidenthee, en wel de thee waar mijn lichaam op dat moment naar vraagt. Maar in de lente en zomer vind ik een juice een frisse variant op de thee. Ik kijk meestal wat ik nog in huis heb en haal uit mijn kruidentuin de verse kruiden die er groeien,  of koop biologisch groente en/of kruiden. Dit sapje bestaat uit paardenbloem ( uit de tuin ) peterselie en koriander. Erg gezond pittig, lekker en fris zoetig van smaak.

Een juice kan gemaakt worden in een sapcentrifuge, maar ook in en blender. De laatste manier is iets lastiger omdat je het pulp van het sap nog gaat scheiden. Met behulp van een kaasdoek, een speciaal notenzakje, of panty ( gewassen ) kun je dit doen. Schud het mengsel in de kaasdoek en wring het sap eruit in een kom,  de pulp blijft over en hier kan je eventueel nog koekjes of groenteburgers van maken.

juice

Ingrediënten

* 1 appel

* 2 sinaasappels ( geschild )

* 3 cm verse gemberwortel

* 1 grote of 2 kleine wortels

* kruiden: paardenbloem, peterselie, koriander

Methode

Haal de kruiden en het fruit door de sapcentrifuge, wissel af zodat het niet vastloopt.