Vezel en proteïnerijk ontbijt (gluten- lactose en suikervrij)

Er staan al heel wat recepten op dit blog. Met de receptenboekjes, die nu nog in E- Book verkrijgbaar zijn, zijn dat meer dan 200 recepten!

De afgelopen jaren waren geweldig en hebben me veel gebracht. Natuurlijk Resi is ontstaan, persoonlijke ontwikkelingen doorgemaakt, ontmoetingen met inspirerende mooie mensen gehad en veel geleerd. Erg dankbaar dat dit op mijn pad heeft mogen komen.

Nu ruim 5 jaar later heb ik minder behoefte om te bloggen, op Social Media is het ook rustiger geworden. Soms is het tijd om eens te kijken en te voelen waar je nu staat. In die fase ben ik nu belandt. Een kouder seizoen breekt aan, tijd voor een ‘winterslaap’.

Het laatste recept van dit jaar ga ik met jullie delen. Uit het eerste E- book staat een ontbijt dat lekker voedzaam is. Dit keer geen populair havermout ontbijt, die staan er overigens in verschillende varianten op dit blog. Dit is een mix gemaakt met o.a zaden en specerijen.

Het vergt iets meer voorbereiding maar dat mag de pret niet drukken, het resultaat is een ontbijt met veel energiegevende voedingstoffen. De ontbijtmix kan ook een avond van tevoren worden geprept.

Iets over pompoenpitten

De zaden uit de pompoen zijn voedzaam en lekker. Niet alleen zijn ze rijk aan essentiële vetzuren, maar bevatten ook veel micro-voedingsstoffen, zoals vitamine E, ijzer en magnesium. Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor een zachte elastische huid die vocht kan vasthouden en dus niet snel uitdroogt. Pompoenpitten zijn vooral rijk aan zink, een mineraal dat nodig is voor de seksuele functie, de afweer van infecties, de groei en de ontwikkeling van nieuwe cellen. Calcium en magnesium in pompoenpitten zijn nodig voor gezonde botten, zenuwen en spieren terwijl de fytonutriënten die ze bevatten een ontstekingsremmende werking hebben. Pompoenpitten zijn een goede eiwitbron en vitamine B6, dat onder meer het evenwicht van de hormoonhuishouding in evenwicht houdt.

 

De hoeveelheid van het recept is voor 1 persoon.

Ingrediënten ontbijtmix

* 1 el pompoenpitten

* 2 el chia/ of lijnzaad

* 2/3 el kokossnippers

* 1 el zonnebloempitten

De bovenstaande ingrediënten gaan vermalen worden in een koffiebonenmaler of blender tot een fijne structuur.

Doe de mix in een potje of meteen in een steelpan voor gebruik. Voeg daarna de hennepzaadjes, de kaneel, vanille, zeezout, kurkuma en zwarte peper toe om het geheel compleet te maken. Zie hieronder de rest van de mix.

* 1 el hennepzaadjes

* 1/2 tl kaneelpoeder

* 1/4 tl vanille

* snufje zeezout

* 1/4 tl kurkuma

* snufje zwarte peper

Methode

Warm 200 milliliter plantaardige melk op. De ontbijtmix gaat in een kom of bord. Als de melk warm is, niet kokend, schenk deze dan over de proteïnerijke ontbijtmix en roer dat goede door. Strooi er nog wat kurkuma-, vanille -of kaneelpoeder over naar wens.